Vizier op volleybal

 

VNL: Met zege tegen Duitsland afsluiten

VoV, 14-06-2018. 9:04 uur. Voor de Oranje damesploeg is vanavond Duitsland de laatste tegenstander in de poulefase van de Volleyball Nations League. De kaarten zijn geschud, de Final Six plaatsen zijn bezet en de ploeg, Argentinië,  die de Challenge Cup voor handhaving of degradatie in dit wereldtoernooi moet spelen is ook bekend. Dus eigenlijk is het een spek en bonen, een om des keizers baard laatste dag in drie Europese  (Polen, Duitsland, Italië) en één Zuid Amerikaans land (Argentinië).

Maar buiten de ranglijstperikelen zijn er natuurlijk nog wel andere zaken, waar de teams zich druk voor willen maken, zoals bijvoorbeeld bij Duitsland vs Nederland vanavond om 20:30 uur in de Porsche Arena in Stuttgart. Dat is altijd beladen, denken wij, want wij willen natuurlijk nooit en te nimmer van Duitsland verliezen, de nummer elf uit de stand en Duitsland wil natuurlijk altijd van Nederland, de nummer vier, winnen. Ook Italië vs Brazilië, is altijd weer een aansprekend duel.

Net als bij de confrontatie met Turkije zijn bij Duitsland vs Nederland weer genoeg dwarsverbanden te benoemen. Als eerste natuurlijk dat Saskia van Hintum, de voormalige assistent bij de Nederlandse nationale ploeg, nu assistente is bij Duitsland en zij uit haar jarenlange functie bij Oranje de kwaliteiten van alle speelsters goed kent. Zij zal hoofdcoach Felix Koslowski dan ook wel van de nodige aanvullende individuele en teamgegevens naast de videoanalyses voorzien.

Naast assistent bondscoach is ze natuurlijk ook trainster coach van de Ladies in Black en heeft en had in die functie in haar selectie bijvoorbeeld  libero Kirsten Knip, mid Tessa Polder, passer loper Nika Daalderop en spelverdeelster Femke Stoltenborg. En uit de Bundesliga kent de Duitse staf de Oranje internationals Myrthe Schoot en Marrit Jasper(ex – Dresden) en Juliët Lohuis (USC Münster) maar al te goed. Weinig geheimen dus van Duitsland naar Nederland.

Bij Nederland zal de kennis naast de video analyses moeten komen van de speelsters. Van de dames die afgelopen seizoen in Duitsland speelden en die aan de andere kant van het net (ex) collega’s treffen. Zoals van spelverdeelster Pia Kärstner, die met Stoltenborg en Daalderop bij Stuttgart speelde of Ivana Vanjak, een collega van Juliët Lohuis bij Münster. Wegens een dijbeenblessure was de Duitse topschutter Louisa Lippmann er de laatste twee wedstrijden niet bij.

Oranje zal met een zege de poulefase willen afsluiten om het goede gevoel mee te nemen naar de Final Six. Of bondscoach Morrison dat vertaalt naar de basisopstelling van de laatste wedstrijden (Dijkema, Knip/Schoot, Sloetjes, Beliën, Koolhaas, Buijs, Balkestein – Grothues) of dat hij voor een andere beginopstelling (Stoltenborg, Knip / Schoot, Plak, Polder, Lohuis, Daalderop, Jasper, we noemen maar een dwarsstraat) kiest moeten we nog maar even afwachten. Of is een dergelijke verandering te rigoureus? Dat kan natuurlijk ook nog als ‘we’ met 2-0 voorstaan en er al de nodige keren in die sets is warmgedraaid  door ‘dit schaduwteam’’.

Is de uitslag verder nog ergens belangrijk voor? Jazeker, want de indeling bij de Final Six in poule A en poule B wordt gemaakt aan de hand van de eindrangschikking na de poulefase. In poule A gaan gastheer China, de nummer drie (nu Servië) en de nummer vier (nu Nederland) spelen. In poule B komen de nummer één (nu USA), de nummer twee (nu Brazilië) en de nummer vijf (nu Turkije) uit. Het zal allemaal wel niet veel schelen, maar van Servië en China won Oranje in de poulefase en van USA en Brazilië verloren ze. Ook al zijn die duels straks dan niet helemaal of helemaal niet met die van de poulefase te vergelijken. Vanavond om 20:30 uur. Ziggo is er ook!

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.