VNL: Nederland verliest met 3-2 van Bulgarije.

02-06-2022. 18:30 uur. Zowel Nederland als Bulgarije hadden hun eerste wedstrijd in Ankara verloren. Bulgarije met 3-0 van Thailand, Nederland met 3-1 van China.  Voor een van beide ploegen was dus vandaag hun eerste NVL-zege van deze editie op komst.

Na de goede partij van gisteren had bondscoach Selinger geen reden gezien om de starting seven van Oranje te wijzigen. Derhalve begonnen aan de wedstijd:

• Spelverdeelster: Britt Bongaerts
  • Libero: Myrthe Schoot
  • Diagonaal: Celeste Plak
  • Passer Lopers: Fleur Savelkoel en Marrit Jasper
  • Midspeelsters: Juliët Lohuis en Eline Timmerman.

Celeste Plak maakte na een set plaats voor Elles Dambrink, en verder werd er in de loop van de wedstrijd een aantal keren de dubbele wissel toegepast, waarbij dan Sarah van Aalen voor Elles Dambrink en Celeste Plak voor Britt Bongaerts kwam. Ook Jolien Knollema werd een aantal keren ingezet, zij verving dan Marrit Jasper.

In de eerste twee sets vloog de score alle kanten op. Zo maakte Bulgarije in twee servebeurten in de eerste set van een 6-6 een 7-17 tussenstand. Onder andere drie Bulgaarse aces en een aantal Nederlandse kadootjes zorgden voor de 11 punten van Bulgarije, waarmee ze het verschil maakten. Daarna speelde Bulgarije de set gemakkelijk uit, waarbij ze o.a. nog met 9-20 en 13-23 voorkwamen. Vuchkova zette Bulgarije bij 15-24 op setpoint, een aanvallende fout van Oranje besliste de set (15-25).

In set twee de omgekeerde gang van zaken, Britt Bongaets serveerde Oranje van 6-4 in een ruk naar 15-5, waarmee het verschil wel gemaakt was. Fleur Savelkoel, Eline Timmerman en Elles Dambrink hielden Bongaerts aan de opslag.  Nederland behield het verschil van een punt op tien voorsprong op het scorebord (20-10, 22-12) en sloot via een blok van Eline Timmerman met 25-12 af.

In de derde set pakte Oranje een voordeel van drie punten bij 6-3 en 8-5, bij 10-9 was Bulgarije tot op één puntje genaderd en de 12-12 tussenstand betekende het begin van een gelijk opgaande score tot aan 17-17. Elles Dambrink, een verdedigende pass van Fleur Savelkoel die pardoes bij Bulgarije in het totaal lege achterveld viel en een blok van het duo Bongaerts/ Lohuis gaven Oranje drie punten voor bij 20-17. Marrit Jasper scoorde 21-18, aanvallende fouten van Bulgarije zorgden voor gemakkelijk Nederlandse punten bij 22-18 en 23-19, waarna Dambrink en Timmerman de set voor Nederland beslisten (25-19)

In set vier ging Selinger al bij 2-6 de time out in, het eerste punt erna was ook voor Bulgarije. Dat vervolgens tot aan de technische time out bij 8-12 een ruime voorsprong hield. Met een tweede bal score bracht Britt Bongaerts de stand op 10-13, de aanvallende fout van Bulgarije maakte het verschil twee punten bij 11-13.

Daarna volgde een Bulgaarse serie naar 11-18, de dubbele wissel kon niet voorkomen dat Bulgarije ruim voor bleef (12-20) en de set na de 15-22 tussenstand met drie scores op rij afmaakte. Met een ace kwamen ze op setpoint, en een kill-block van Nasya Dimitrova betekende 15-25 en verlengen.

In de tiebreak serveerde Miroslava Paskova Bulgarije na de 1-2 stand naar 1-7. Oranje probeerde van alles om het verschil van de borden te krijgen maar slaagde niet. De tiebreak ging na 4-10 met 7-15 naar Bulgarije, dat daarmee de 2-3 zege binnen had.

Bij Nederland werden Fleur Savelkoel en Elles Dambrink met 14 punten de topscorers, Bij Bulgarije kwam Gergana Dimitrova tot totaal 20 punten. Bulgarije scoorde 11 aanvallende punten meer, scoorde 4 blokpunten meer en had één ace voordeel.

Morgen is Italië de volgende tegenstander voor Oranje.