Jurmala: Vijf keer winst voor BTN-duo’s

VoV, 03-06-2022. 2:28 uur. Het Elite16 hoofdtoernooi in Jurmala ging gisteren van start met drie Nederlandse duo’s. Bij de dames Stam/ Schoon en bij de mannen Brouwer/ Meeuwsen en Varenhorst/ van de Velde.

Eergisteren lukte het Mexime van Driel/Emma Piersma en Emi van Driel/Pleun Ypma niet om zich via de kwalificatieronden te plaatsen voor het hoofdtoernooi. Van Driel/ Piersma verloren nipt van Brazilië (21-16, 12-21 en 17-19), van Driel/ Ypma waren met 1-2 de verliezende partij tegen Tsjechië via de setstanden 21-16, 19-21 en 10-15). Voor hen zat het toernooi er na drie sets op.

Gisteren  was een drukke dag voor de drie Nederlandse duo’s, alle drie kwamen ze in actie. Brouwer/ Meeuwsen en Stam/ Schoon zelfs twee keer. Alle vijf wedstrijden leverden Nederlandse zeges op.

Brouwer/Meeuwsen openden om 9:15 uur tegen McHugh/Burnett uit Australië. In de openingsset maakten Brouwer/ Meeuwsen van 9-10 achter een 15-12 voorsprong en brachten de marge bij 19-15 op vier punten. Dat bleven er tot het einde van de set vier. In de tweede set stond het bij de vierde veldwissel 14-14, het gaatje naar 16-14 stond er bij 18-16 nog, waarna het BTN-duo de set uitserveerde en dus met 2-0 won.

Brouwer/Meeuwsen hadden in hun tweede partij tegen de Amerikanen Schalk/ Brunner drie sets nodig om te zegevieren. De 21-18 zege in de eerste set werd gevolgd door een dikke 12-21 nederlaag in de tweede. De tiebreak ging door tot na de normale lengte en bij 17-16 lukte het de Nederlanders om het beslissende punt voor de 18-16 winst te scoren.

Stam/Schoon speelden na de eerste partij van Brouwer/ Meeuwsen op centercourt. Tegenstanders waren Andressa/ Vitoria uit Brazilië. In Ostrava had Stam/ Schoon met 2-0 van dit duo gewonnen, nu ging het iets moeizamer. Tot 14-13 in de eerste set waren de teams aan elkaar gewaagd, een Braziliaanse foutserve en een monsterblok van Katja Stam maakten 16-13 en na de side out voor 16-14 scoorde Raïsa Schoon twee keer (18-14), het tweede via een heel slim balletje net over het net. Brazilië kwam nog tot 20-19 terug, voordat een lobje van Schoon de set besliste.

In de tweede set waren de rollen in de eindfase van de set omgedraaid. Na de 15-15 liep Brazilië uit naar 16-19, Raïsa Schoon kon nog de 18-20 laten noteren voordat Brazilië de tiebreak afdwong. Daarin waren de duo’s weer aan elkaar gewaagd, maar kwam Oranje bij 13-11 op een beslissende voorsprong. Na de side out serveerde Brazilië in het net (14-12), waarna Raïsa Schoon met een ace de set en de wedstrijd in stijl afsloot. Dus 1-2 winst voor het BTN-duo.

Tegen het Canadese duo Pavan/ Melissa maakten Stam/ Schoon een 6-8 achterstand ongedaan en gingen ze met 11-10 voor de technische time out naar de kant. Vervolgens ging het tot 17-17 gelijk op, de foutserve van Canada en de score van Raïsa Schoon maakten het beslissende verschil van twee punten bij 19-17, waarop Canada de time out inging. Zonder succes, op de side out won Nederland met 21-19.

In set twee wist het Canadese duo tot twee keer toe een ruime achterstand (bijna) weg te werken, maar slaagden Stam/ Schoon erin om drie keer die inhaalrace met een volgende serie te beantwoorden. Zo werd de 10-4 een 10-8 en de 15-10 een 16-14 stand en daarop liepen Stam/ Schoon uit naar 19-15 om met 21-17 en dus 2-0 af te sluiten.

Vandaag spelen ze nog hun derde poulewedstrijd tegen Antonelli/ Fernanda uit Brazilië, maar het BTN-duo is al zeker van een plaatsje bij de laatste acht.

Varenhorst/Van de Velde kwamen gisteren één keer in actie. Tegen de Italianen Paolo Nicolai en Samuele Cottafava werd met 2-1 gewonnen. Italië won de eerste set met 18-21, de tiebreak dwongen de Nederlanders af via een 21-17 zege in de tweede set.

In die beslissende derde set werd het na drie foutserves van Nederland 3-3, bij 6-3 ging Italië de time out in. Nederland liep uit naar 8-4 en 11-5, Varenhorst nam in die serie drie scores voor zijn rekening. Italië kwam nog terug naar 11-9, bleef op twee punten achter bij 12-10 en 13-11, serveerde de 14-11 voor Nederland op de borden, waarna van de Velde de set met 15-11 uitmaakte,

Voor vandaag staan er twee poulewedstrijden voor Varenhorst/ van de Velde op het programma, tegen het Italiaanse duo Lupo/Ranghieri en tegen Samoilovs/ Smedins uit Letland.