Vizier op volleybal

 

VNL: Nipt verlies Oranje tegen Brazilië

VoV, 01-06-2023. 14:00 uur. De Nederlandse damesploeg heeft bij het tweede optreden in de VNL-competitie van dit seizoen een 3-0 nederlaag geleden tegen Brazilië. Via de setstanden 25-23, 25-23 en 25-21. Kansen op setwinst waren er in de eerste twee sets, maar in de finale van de set ging het beide keren mis.

Brazilië dat net als Nederland de eerste wedstrijd had verloren (met 3-2 van China) was met nagenoeg dezelfde selectie in Japan als waarmee ze vorig jaar de VNL-finale tegen Italië speelden (en verloren). De tegen China veel scorende Kisy, Ana Cristina, Julia, Carol en Diana alsmede spelverdeelster Macris behoorden kwamen ook tegen Nederland in actie. Gabi (VakifBank) ontbrak nog.

Bij Nederland begon bondscoach Felix Koslowski met Sarah van Aalen op spelverdeling, Kirsten Knip als libero, Elles Dambrink op diagonaal, Jolien Knollema en Nova Marring als passer lopers en het duo Indy Baijens/ Eline Timmerman op mid. Hester Jasper stond in libero shirt in de line-up, Florien Reesink in het Oranje. Tijdens de wedstrijd waren er invalbeurten voor Laura Dijkema, Vera Mulder, Iris Vos, Florien Reesink, Britte Stuut en Jolijn de Haan.

In voorgaande VNL-edities verloor Oranje vijf keer van Brazilië, drie keer met 3-0, één keer met 3-1 en één keer met 3-2.

Oranje had een prima begin van de openingsset en gaf aan dat voortreffelijke begin ook een dito vervolg. Elles Dambrink en Indy Baijens scoorde een aantal keren tot aan de 5-8 voorsprong, Brazilië kwam door een paar Nederlandse missers op 9-8 voor. Kisy zorgde voor een 15-12 voorsprong voor Brazilië, na 15-15 gaven blokpunten van Jolien Knollema en Indy Baijens Nederland een 16-18 voorsprong.

Britte Stuut kwam voor de serve binnen de lijnen, Oranje kwam drie punten voor bij 18-21 en 19-22 na een score van Elles Dambrink. Felix Koslowski haalde zijn ploeg bij 21-22 naar de kantlijn, de aanwijzingen in het Engels door een Duitse coach voor een nagenoeg volledig in de Bundesliga uitkomende Oranjeploeg volgden. Maiara serveerde Brazilië na de time out naar 22-22, Dambrink zette Oranje op 22-23. Vervolgens was er een scorende hoofdrol voor Ana Cristina, die drie keer op rij vanaf linksvoor raaksloeg. Voor de 25-23 eindstand.

In de tweede set kwam Oranje met 0-3 voor, was die voorsprong bij 4-4 ook alweer kwijt en keek bij 7-5, 9-6 en 11-7 tegen een steeds groter wordende achterstand aan. Bij 14-8 na een drietal scores van Julia B. ging Oranje de time out in. Na de pauze kwam Oranje via o.a. een ace van Jolien Knollema terug naar 14-11 en een rake klap van Indy Baijens naar 15-14. Carol serveerde Brazilië met twee aces vervolgens naar een 19-14 voorsprong,

Florien Reesink kwam in die serie binnen de lijnen maar moest bij het eerste balcontact al een ketser-ace incasseren. Nova Marring haalde de serve terug, bij Oranje kwamen Laura Dijkema en Vera Mulder in het veld. Oranje kwam terug naar 20-18, kreeg twee punten van Ana Cristina tegen, maar klampte opnieuw aan bij 22-21 na scores van Marring en Knollema, waarop Brazilië de time out inging. Oranje en Brazilië kwamen bij 23-23 op gelijke hoogte, maar opnieuw was het beslissende eindschot voor de Zuid-Amerikaanse dames. Ana Cristina en Julia B. maakten de set uit. Opnieuw dus 25-23.

Brazilië liep in de derde set vlot uit naar een 5-2 voorsprong, na drie opeenvolgende punten van Nederland voor Brazilië. Met Laura Dijkema en Vera Mulder als invalsters in de ploeg kwam Oranje na 10-6 terug naar 11-10, een kill-block van Dijkema. Vervolgens ging het mis voor Nederland. Kill- blocks van Diana en Ana Cristina alsmede rake klappen van haar gaven Brazilië een 16-10 voorsprong en een riant uitzicht op winst zonder setverlies.

Oranje kwam tot op drie punten bij 16-13, Sarah van Aalen scoorde de 20-16 met een tweede bal score waarna een aantal Braziliaanse kill-blocks en kadootjes voor Oranje de tussenstand naar 22-19 tilden. Kisy scoorde 23-19. De foutserve maakte 23-20. Cristina maakte 24-20, de foutserve stelde verlies uit, maar opnieuw was Cristina degene die het vonnis over Oranje velde. Via 25-21 werd het dus 3-0.

Ana Cristina (foto boven) werd met 23 punten de topscorer van de partij. Haar teamgenoten Julia B. en Kisy kwamen met 13 en 11 punten ook in de dubbele cijfers. Bij Nederland was Elles Dambrink met 12 punten de vaakst scorende speelster. Jolien Knollema maakte er 10 en Nova Marring 9. Brazilië had op de eigen score een voordeel van 11 punten en had tevens een lagere foutenlast.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.