Vizier op volleybal

 

VNL: Nog 3 teams en 2 Final Six tickets

VoV, 13-06-2018. 11:06 uur. Drie teams zijn nog in de running voor twee VNL Final Six tickets. Die race is zo goed als gelopen, maar nog niet definitief.  Nederland (10-28), Turkije (9-29) en Italië (8-24) maken alle drie nog kans om aan de Final Six finale deel te nemen, waarbij Oranje  de beste uitgangspositie heeft. Oranje en Turkije hebben succes in eigen hand, Italië is afhankelijk van! Twee teams van deze drie gaan door en gaan in China met gastland China, USA, Brazilië en Servië om de VNL titel spelen.

Italië speelt vanavond tegen België en gezien hun aanhoudende serie van zes overwinningen op rij (tegen Thailand, Dominicaanse Republiek, Nederland, Servië, China en Argentinië) mogen we er wel van uitgaan dat ze tegen onze Zuiderburen ook een zege behalen. Ze moeten in ieder geval om in de race te blijven, waarbij 3-0 of 3-1 een noodzaak is. Dan komen ze op 9-27. En dan blijft het verschil met Turkije en / of Nederland mogelijk overbrugbaar. Italië speelt morgenavond tegen Brazilië, dat het ticket al op zak heeft. En dan is het maar afwachten hoe gemotiveerd en in welke samenstelling die ploeg aan hun laatste wedstrijd begint.

Oranje speelt vanmiddag al om 17:30 uur tegen China (foto boven), dat gisteren na een 2-0 achterstand Duitsland nog met 2-3 versloeg. Van de gouden Olympische ploeg was alleen Xinyou Yuan in de basis present, anderen zoals Zhu Ting, Xia Ding en Fangxu Yang, die vorige week in eigen land nog wel speelden, waren niet van de partij. Als Oranje wint, ongeacht met welke uitslag, hebben ze zich geplaatst voor de Final Six. Met 11 zeges zijn ze dan in ieder geval voor Italië onbereikbaar geworden. Als Oranje verliest is het afwachten wat de andere teams doen, één puntje zou dan wel zeer welkom zijn.

Na Oranje is vanavond Turkije aan de beurt. Tegen Duitsland. Een weerzien van coach Guidetti met zijn vroegere team, dat toen wel een geheel andere samenstelling had. Turkije moet winnen, zelfs met 3-2 is de kou voor hen uit de lucht en plaatsen ze zich via 10-31 voor de Final Six. Bij 2-3 verlies kan het op de laatste speeldag nog fout gaan en bij verlies en een nul punten oogst kan Italië op een gelijk aantal zeges komen en twee punten minder.  Dan is er nog niets beslist.

Het wordt dus een spannend avondje voor de fans van Nederland, Turkije en Italië. En in de aanloop naar dat spannende avondje zullen de teams van Turkije en Italië met genoegen Oranje dik onderuit zien gaan tegen China. Het ligt aan Oranje zelf of ze na hun duel nog in spanning de andere uitslagen moeten afwachten of dat die dan helemaal niet meer belangrijk voor hen zijn.

Voor morgen staat naast Italië vs Brazilië ook Duitsland vs Nederland en Turkije vs China op de agenda. Of en voor wie dat dan na vanavond nog belangrijk is, weten we vanavond.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.