Vizier op volleybal

 

VNL: Oranje pakt Final Six ticket

VoV, 14-06-2018. 5:10 uur. Oranje speelde in Stuttgart alweer een finale om in de race te blijven voor de Final Six finale. Olympisch Kampioen China was de laatste hindernis op weg naar de eindronde van de beste zes teams ter wereld. Winnen was de opdracht, mag in vijf sets, maar dat hoeft niet persé.

Oranje begon met spelverdeelster Laura Dijkema, libero Mythe Schoot en diagonaal Lonneke Slöetjes in de basis, aangevuld met Anne Buijs en Maret Balkestein – Grothues op de passer loper en Yvon Beliën en Nicole Koolhaas op mid. De basiszes van China besparen we u, die namen zullen wel niet al te veel toevoegen. Wel willen we nog gezegd hebben dat Olympisch Kampioen niet met de Olympische ploeg aantrad, twee speelsters uit de basis van de finale in Rio waren er wel, Zhu Ting, collega van Lonneke Slöetjes bij VakifBank, was er bijvoorbeeld niet bij.

China kwam met een serie van vijf punten in de eerste set terug van een 1-2 achterstand, maar van die 6-2 voorsprong was bij de eerste technische time out nog maar één puntje over. Yvon Beliën en Anne Buijs maakten ook dat verschil ongedaan en bij 8-9 had Oranje de leiding over genomen. Een driepunter van China draaide het voordeel weer naar hen toe, waarna ze tot aan de 15-13 voor bleven. Een omloop score van Yvon Beliën, een tactisch balletje van Lonneke Sloetjes en een kill – block van Yvon Beliën op een pipe aanval maakten 15-16 voor Oranje.

Oranje kon de 18-19 voorsprong niet naar de twintig puntengrens brengen, Oranje had een rommelige en slordige periode, China profiteerde en kwam door Li en door blokpunten op 22-19 voor. Toen zag het er even helemaal niet goed uit voor Oranje. Lonneke Slöetjes scoorde twee keer, Anne Buijs werd afgeblokt (23-21), ze scoorde wel na een netfout van China de 23-23. Li zette China op setpoint (24-23), time out Oranje. Slöetjes wist in de volgende rally na een aantal pogingen toch nog te scoren, Anne Buijs scoorde via het blok en het setpoint werd met een ace van Maret Balkestein – Grothues verzilverd.

In de tweede set bouwde China na de 5-5 gelijke stand geleidelijk aan een ruime voorsprong. Via 8-5 ging het naar 14-9 en 16-10. Na de technische time out op die stand liepen ze nog verder weg (20-12) en Nederland speelde in deze periode vanwege de foutenlast niet haar beste volleybal en kwam maar niet onder de servedruk van China weg. Dat de set bij een 24-14 tussenstand en dus op setpoint kwam was gezien het beeld helemaal niet verwonderlijk. China was in die periode gewoon de betere ploeg. Oranje kon middels Maret Balkenstein – Grothues en een aantal kadootjes van China nog tot 24-17 terug komen, voordat het setpoint via een blok op Lonneke Slöetjes verzilverd werd.  Alleen op blok en opslag (aces) had China in de tweede set een 7/0 voordeel.

In de derde set, met Juliët Lohuis voor Nicole Koolhaas in de ploeg, ging het aanvankelijk gelijk op (3-3, 5-5, 8-8) voordat Nederland een beslissend gaatje kon slaan naar 8-13. Onder andere via een ace van Maret Balkestein – Grothues en een prima blok van Juliët Lohuis op een tweede bal van China. Oranje koesterde het verschil op de side out. Celeste Plak, via de dubbele wissel met Femke Stoltenborg voor Dijkema en Slöetjes  in het veld gekomen, Juliët Lohuis en Yvon Beliën hielden het verschil in stand.

Anne Buijs sloeg de bal in de brievenbus, Juliet maakte met haar opslag in het uiterste hoekje een ace. De winst zat er bij 16-23 aan te komen. Scores van Anne Buijs, via het blok, en een uitgeslagen aanval van China bepaalden de eindstand op 17-25. Oranje had nog een setje nodig voor het Final Six kaartje!

En die setwinst kwam er in de vierde toen Oranje na een 8-8 gelijke stand via de makkelijk scorende Lonneke Slöetjes opnieuw kon doordrukken. Tussen de technische time outs was Oranje goed op dreef en maakte van 7-8 gewoon 11-16, waarmee het weer een beslissend verschil op de borden en te verdedigen had.

Hierna probeerde China het nog wel, wilde wel maar kon Oranje niet echt meer pijn doen. De 15-21 werd nog wel 20-23, waarna een tactische time out van Morrison een eind aan de opmars van China maakte. Lonneke Slöetjes zette Oranje op matchpoint,  Anne Buijs sloeg het punt binnen, dat betekende dat Oranje het kaartje voor de Final Six definitief op zak had.

Aanvoerder Balkestein – Grothues vertelde na afloop”Dit was ons doel, de finale halen. Vandaag leverden we qua resultaat een goede prestatie, we winnen, maar zeker niet met ons beste spel. China speelde vooral in de tweede set erg goed en serveerde sterk. We herpakten ons daarna en dit was een verdiende overwinning. We gaan morgen nog één keer knallen tegen Duitsland.”

Oranje had aanvallend een 57 om 64 en serverend een 2 om 8 voordeel op aces. Daar stond tegenover dat China blokkerend sterker was. Met 14 om 7 blokpunten. Beide teams hielden de totale foutenlast laag met 14 om 13 directe punten voor de tegenstander.  Lonneke Slöetjes werd met 28 punten de topscorer van de partij. Anne Buijs kreeg er 17 op naam. Bij China waren Li (19) en Gong (16) de topscorers.

Vanavond om 20:30 uur speelt Oranje nog tegen Duitsland. Ook al staat er dan qua Final Six niets meer op het spel, Nederland zal de vierde plek vast willen houden om Turkije, dat tegen China speelt, voor te blijven. En overigens staat er bij elke Nederland vs Duitsland wat op het spel!

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.