Vizier op volleybal

 

VNL / OKT /EK-project Oranje (m) van start

VoV, 24-05-2019. 12:42 uur. In mei en juni spelen de Oranje mannen drie wedstrijden op Nederlandse bodem in de CEV Golden European League.  Als eerste morgen om 17:00 uur in Omnisport Apeldoorn tegen Kroatië, daarna volgen thuis- en uitduels tegen Spanje en Estland, met als afsluiting op 15 juni in Varazdin vs Krotatië de return van vandaag.

En hopelijk heeft Oranje zich dan gekwalificeerd voor de European Golden League Final Four, die op 21 en 22 juni wordt gespeeld in  Tallinn, de hoofdstad van Estland. Nederland zal winnaar moeten worden van poule B om zich met de andere poulewinnaars te plaatsen voor deze eindronde. Indien Final Four organisator Estland als eerste eindigt, volstaat de tweede plaats mogelijk ook.

Het duel tegen Kroatië wordt de eerste officiële interland van de nieuwe bondscoach Roberto Piazza. Deze 51-jarige ervaren clubcoach,  is op 1 mei begonnen aan zijn eerste grote klus als bondscoach. “Dit team heeft alles in handen om de volgende stap te gaan zetten”, stelt hij. “Mijn droom is om Nederland naar de top 10 van de wereld te brengen”  Nederland won de European League tweemaal, in 2006 en 2012. Door het winnen van de European League maakt Oranje kans om te promoveren naar de intercontinentale Volleyball Nations League.

Piazza heeft duidelijke targets gesteld. Promoveren naar de Volleybal Nations League, kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokyo en een prima resultaat behalen bij de EK dit jaar.  “Als we de Final Four halen, kunnen we ons ook kwalificeren voor de Volleybal Nations League. Om de targets te halen zijn volgens de coach drie dingen van groot belang, namelijk werken, werken en nog een werken, gewoon keihard werken.

Hij hanteert een fanatieke stijl van coaching, kijkt meestal over zijn bril naar spelers en het spel, zowel tijdens wedstrijden als tijdens de trainingen. Oranje aanvoerder Nimir Abdelaziz kent hem nog  als coach van Treviso en Cuneo en herinnert zich zijn obsessie voor volleybal  “Het maakte niet uit op welk uur of op welke dag je in de sporthal kwam, Piazza was er altijd.  Altijd bezig om wedstrijden te zien of trainingen voor te bereiden”

Kroatië is dus de eerste hindernis in het VNL project van de Oranje mannen.  In het verleden was Kroatië, de huidige nummer 23 van de CEV ranking, een geduchte tegenstander, nu is het een onberekenbare kracht in het Europese volleybal. De resultaten van de Kroatische ploeg zijn de laatste jaren niet om grote verhalen over te schrijven, dat doen we dan ook niet. Voor het WK 2018 en het EK 2019 kwalificeerden ze zich niet. Wel won de ploeg in 2018 de Silver European League, waarop  promotie naar de Golden League volgde. In Andric heeft de ploeg een makkelijk en veel scorende speler.

De Oranje selectie voor het duel tegen Kroatie bestaat uit

  •  Spelverdelers: Wessel Keemink  en Gijs van Solkema
  •  Libero: Ewoud Gommans en Just Dronkers
  •  Diagonaal: Nimir Abdelaziz en Wouter ter Maat
  •  Midspelers: Luuc van der Ent, Fabian Plak, Tim Smit en Michaël Parkinson
  •  Passer lopers:  Maarten van Garderen, Thijs ter Horst, Gijs Jorna en Stijn van Tilburg

Spelverdeler Daan van Haarlem is er tegen Kroatië nog niet bij. Hij volgt op Papendal een kracht- en cardioprogramma om zo fit mogelijk aan het interlandseizoen te beginnen. Van Haarlem wordt in Apeldoorn vervangen door Gijs van Solkema. Passer loper Robbert Andringa is er ook niet bij, hij herstelt van een breuk in zijn middenvoetsbeentje.

gh @ Vizier op Volleybal. Bron o.a. Nevobo. Foto FIVB.