Vizier op volleybal

 

VNL: Oranje dames koploper na eerste ronde

VoV, 18-05-2018. 8:26 uur. De eerste ronde in de Nations Volleybal League bij de dames zit erop. In Rusland (Jekaterinenburg), China (Ningbo), USA (Lincoln) en Brazilië (Barueri, Sao Paulo) streden de zestien deelnemende teams in vier poules om de winst. Na drie van de vijftien wedstrijden in de poulefase ziet het klassement er als volgt uit, met tussen haakjes de positie op de ranglijst, het aantal gewonnen wedstrijden en de punten.

Nederland (1,3,9), Turkije (2,3,8), USA (3,2,7) , Servië (4,2,6), China (5,2,6), Brazilië (6,2,6), Rusland (7, 2, 6) Korea (8,2, 5) België (9,2,5),  Thailand (10,1,3),  Duitsland (11,1,3), Japan (12,1,3), Polen (13,1,2), Dominicaanse Republiek (14, 0,2), Italië (15, 0, 1) en laatste is Argentinië (16, 0,0).  Na de poulefase gaan het gastland China en de verdere top vijf van de ranglijst door naar finale ronde van de Final Six en daarna naar de Final Four, ook in China.

Poule 1 met gastland Rusland. In deze poule behaalden Oranje en Rusland de verwachte overwinningen tegen Argentinië en Thailand. Nederland verloor in deze twee duels één setje, Rusland twee. Hun onderlinge confrontatie voor poulewinst eindigde gisteren in een mooie 3-0 zege voor Oranje, zoals u in het wedstrijdverslag op VoV hebt kunnen lezen. Oranje is de enige ploeg met het maximale aantal punten  na drie wedstrijden

Poule 2 met gastland China: België had een verrassende start met een 3-0 zege op Korea. Verloor vervolgens zonder setwinst van China en sloot af met 3-2 winst tegen de Dominicaanse Republiek. China won ook van de Dominicaanse Republiek maar leed wel een hele dikke nederlaag tegen Korea. Met 3-0, waarin ze maar 15, 15 en 13 puntjes per set meekregen. Korea won verder in een vijfsetter van de Dominicaanse Republiek.

Poule 3 met gastland USA: Turkije begon het toernooi met een 3-0 zege op Italië, de ploeg van Guidetti versloeg daarna ook de USA, met daarin enkele (ex) – speelsters van VakifBank, waarvan Guidetti trainer coach is, met 3-2 en sloot met een 3-0 zege op Polen af. Zij zijn dus net als Oranje nog ongeslagen. USA won van Polen, verloor zoals gezegd van Turkije en versloeg Italië met 3-0.  Italië verloor ook met 2-3 van Polen (foto boven), met de aantekening dat er bij Italië een aantal basis speelsters, zoals Paola Egonu, nog ontbraken.

Poule 4 met gastland Brazilië.  Duitsland zorgde in de eerste wedstrijd voor een sensatie door gastland Brazilië naar een 3-1 nederlaag te spelen. Het eerste verlies van Brazilië, buiten de OS van Rio, in acht jaar tijd in eigen huis. Daarna verloor Duitsland van Servië (3-0) en Japan (3-1), terwijl Brazilië winst boekte tegen Servië (3-1) en Japan (3-1).  Servië won de confrontatie tegen Japan met 3-0.

De wedstrijden krijgen in ronde twee vanaf 22 mei aanstaande een vervolg in Japan (België, NL, USA), in Korea (Duitsland, Italië, Rusland), in China (Polen, Servië, Thailand) en Turkije (Argentinië, Brazilië en Dominicaanse Republiek).

Natuurlijk houden we u op de hoogte van het verdere verloop.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.