VNL: Oranje komt veel tekort vs Polen

VoV, 30-05-2019. 19:15 uur. Als laatste duel van de VNL vierkamp in Apeldoorn speelde Oranje vandaag tegen Polen, de uitdagende tegenstander die van de vijf wedstrijden tot heden vier zeges liet noteren en één 2-3 nederlaag (vs Italië). Duitsland, Thailand, Bulgarije en Brazilië werden verslagen, met name de zege tegen de Zuid Amerikaanse ploeg dwong respect af.

In de ploeg dwingen Malwina Smarzek, met een boulevard lengte voorsprong topscorer tot nu, en mid Agnieszka Kakolewska  (1.97 meter), die tot nu de meeste blokpunten scoorde, ook het nodige respect af. De ploeg heeft met Styziak (1.98 meter)  en Efimienko (1.97 meter) de nodige lengte aan het net.

Oranje begon met Laura Dijkema op spelverdeling en Kirsten Knip als de dame met het andere shirt aan. Diagonaal stond Annick Meijers, die na haar optreden van gisteren in de basis de voorkeur kreeg boven Indy Baijens. Op mid stond het duo Juliët Lohuis en Eline Timmerman en als passer lopers stonden de namen in van Marrit Jasper en Nika Daalderop genoteerd.

In de loop van de eerste set werden Indy Baijens en Nicole Oude Luttikhuis er al ingewisseld en bleven in set 2 en 3 (Indy) en alle sets (Nicole) in de basis staan. Ook Annick Meijers had invalbeurten en een basisplaats (set 4), terwijl Hester Jasper en Anniek Siebring alleen invalbeurten hadden. , hetzij voor de serve of om passend een steentje bij te dragen. Assistent Allessandro Beltrami deed de coaching, bondscoach Morrison kon wegens familieomstandigheden niet aanwezig zijn..

De eerste set draaide uit op een dikke teleurstelling voor team en fans. Tot 9-7 voor Polen leek het allemaal nog aan elkaar gewaagd, maar toen veranderde een serveserie van Stysiak, mede door een aanhoudende foutenlast van Nederland, het hele spelbeeld. Van 9-7 werd het ondanks Nederlandse time outs op 11-7 en  19-8 en een technische time out op 16-8 in een keer 22-8. En dan is de uitkomst wel duidelijk. Oranje verloor met een dikke 25-13.

Maar herstelde zich heel knap in de tweede set. Daalderop maakte 0-2, bij 5-8 ging de eerste technische time out in. Oranje bouwde uit naar 8-12, kreeg een driepunter tegen (11-12) en beantwoordde dat met een eigen driepunter (11-15).  Oranje bleef voor, Nicole Oude Lohuis en Nika Daalderop scoorden, bij Polen was het voornamelijk Smarzek die voor de punten zorgde.

Een slim balletje van Daalderop scoorde 21-23 en bij 21-24 had Oranje nog één rake klap nodig. Maar een foutserve en twee Poolse aces veranderden het spelbeeld binnen een paar minuten. Stand 24-24, waarna het blok van Smarzek voor setpoint voor Polen zorgde. Nika sloeg het van het scorebord, via de video challenge  kwam Oranje op 25-26 en Nicole Oude Luttikhuis haalde daarna de set binnen.

Geen vuiltje aan de lucht bij 16-20 voor Oranje in de derde set. Oranje speelde een heel gedegen partij  tot dan, Daalderop was vaak het eindstation bij een Nederlandse aanval. Gewoon de side blijven scoren, dan is er geen vuilte aan de lucht. Na de 5-5 tussenstand nam Nederland afstand. Via 6-8, 9-13 en 13-17  naar de 16-20 stand bij het begin van de big points.

En vervolgens ging het helemaal de verkeerde kant op met Nederland. Net als in de eerste set kreeg de ploeg een lange serie tegen. Ondanks  wissels en veel inzet en vechtlust lukte het Oranje niet om de serve terug te halen, Polen blokkeerde zich naar 21-20, nam vervolgens afstand via twee aces van Klaudia Alagierska (23-20), kwam op setpoint na een uitgeslagen aanval van Nederland en blokkeerde zich daarna naar de 25-20 winst. Wat een deceptie na 16-20 voor!

In de vierde set nam Polen een 9-2 voorsprong en toen Oranje zich terugknokte naar 13-10 gaven ze nogmaals gas voor de 17-10 tussenstand, waarmee het oorspronkelijke verschil weer hersteld was. Oranje wilde wel, maar kon het Polen niet meer lastig maken, Via 18-12 en 22-13 ging de set met een hele ruime 25-15 naar de dames uit Polen. En daarmee pakten ze een 3-1 zege en sloten ze de week in Apeldoorn met drie zeges af.

In de totalen had Polen voordeel via de blokpunten (16 om 9) en de aces (9 om 1). En maakten ze ook beduidend minder directe punten voor Nederland dan omgekeerd. Te weten 20 om 31. Aanvallend ontliepen de teams elkaar met 44 om 45 punten niet veel. Malwina Smarzek (foto onder) werd met 23 punten topscorer van de partij, bij Nederland kwam Nika Daalderop tot 13 treffers.