VNL: Oranje maakt het spannend vs Turkije

VoV, 13-06-2018. 5:32 uur. Wat was Oranje vs Turkije nog meer voor duel op de eerste dag van de vijfde ronde in Stuttgart? Oranje vs Guidetti? Guidetti vs Morrison? VakifBank (Slöetjes) vs VakifBank (Guidetti / collega’s)?  Vele labeltjes konden we eraan hangen, maar uiteindelijk ging het erom welke ploeg zich via winst een stuk dichter bij de Final Six zou spelen en welke ploeg er voor het eindtoernooi nog in de wachtkamer plaats moest nemen.

Turkije was bij een driepunter helemaal zeker van de Finale Six, ze kwamen dan op 10-31, en waren dan in punten onbereikbaar voor Italië geworden. Daarnaast waren er nog vele andere opties mogelijk, uitgaande van een maximale score voor Italië, later op de avond tegen Thailand.

Bondscoach Morrison begon met op de enkelvoudige posities Laura Dijkema op spelverdeling,  Kirsten Knip op libero en Lonneke Slöetjes op diagonaal. Midspeelsters waren Yvon Beliën en Nicole Koolhaas en op de passer loper speelden teamcaptain Maret Balkestein – Grothues en Anne Buijs. Dezelfde ploeg, die ook tegen Servië begonnen was.

In de eerste set was het niets van alles wat in de eerste alinea genoemd werd. Het was Oranje vs Niks, want de Turkse ploeg bakte er helemaal niets van. Werd volledig overlopen, was in geen velden of wegen te bekennen en kreeg alle uithoeken van de Porsche Arena  te zien. Oranje begon middels Anne Buijs scorend superieur en kwam via 1-4 op 3-8. Tussen de technische time outs en direct erna bleek de tegenstander de weg volledig kwijt, drie opstellingsfouten brachten Oranje hele makkelijke punten.

Daarnaast serveerden Nicole Koolhaas en Lonneke Slöetjes ook nog eens snelle punten op het scorebord middels aces waardoor Oranje naar 5-18 (!) uitliep. Het ongeloof aan de Turkse zijlijn werd in een beeld van hun coach gevangen. De van hoofdhaar tot teennagel gefrustreerde Guidetti, die echter zijn ploeg ook niet meer aan de praat kreeg. Na 8-20 kon Turkije de stand nog over de tien punten tillen (11-21), waarna Anne Buijs en uitgeslagen Turkse aanvallen de eindstand op 11-25 bepaalden. Kant werk van Oranje, mentaal tikje uitgedeeld!

Oranje pakte na een 3-2 achterstand in de tweede set de draad weer op. Beter is te zeggen dat Turkije het toen even weer helemaal kwijt was, mede dankzij serve- en aanvallende druk van Oranje. Een netfout, vier uitgeslagen aanvallen en een technische fout maakten er 3-8 van, na de pauze scoorde Nicole Koolhaas 3-9. Guidetti ging behoorlijk tekeer in de pauze, zijn ploeg leek uit de voorjaarsslaap gewekt te moeten  worden en scoorde zowaar op 5-10 en 8-12 op eigen serve.  Yvon Beliën serveerde Oranje naar 9-16, opnieuw in de pauze een foeterende coach bij de Turkse ploeg.

Na die technische time out herpakte Turkije zich, Meliha Ismailoglu scoorde na de Nederlandse time out op 12-16 twee keer achter elkaar (15-17) , waarop Nicole Koolhaas de orde herstelde middels een paar snelle scores vanaf de midpositie. Een ace en een foutserve van haar zetten 17-21 op het scorebord, Turkije klampte aan en Nederland voelde bij 23-23 ineens de druk, die bij 9-16 nooit meer verwacht werd. Turkije kwam op setpoints (24-23, 25-24),  Nederland ook na een scorend blok van Maret Balkestein – Grothues en een punt van Lonneke Slöetjes (25-26, 26-27 ). Turkje kon 28-29 nog ongedaan maken, bij 29-30 lukte het niet meer. Een waterval aan fouten deed hen in deze set de das om, Nederland was ternauwernood ontsnapt na een werkelijk riante voorsprong. Een veeg teken?

Nika Daalderop begon voor Anne Buijs in de derde set, en zij zag Oranje, na uitgeslagen aanvallen van Lonneke Slöetjes vlot met 4-0 achterkomen. Met 8-3 werd er gerust, na die pauze bleef Oranje volharden in een hoge foutenlast en profiteerde Turkije volop. De grimas verdween een beetje bij een bekend gezicht aan de zijlijn, er brak zelfs iets van een glimlacht door toen Turkije Oranje trakteerde op hetgeen, waarop zij in de eerste set zelf getrakteerd waren.

Via 12-16 werd het 16-8 en wat later 20-10. Oranje was zoekende, vond niets, kwam niet meer tot scoren maar kreeg wel het ene na het andere punt kado van de tegenstander. Zo kwamen ze aan de punten 10 tot en met 15 om maar aan te geven dat Oranje dezelfde problemen had als Turkije in de eerste set. Niet tot scoren kunnen komen. Na de 24-16, Slöetjes scoorde eindelijk weer, werd de set met 25-16 verloren.  De 13 om 5 aanvallende punten in deze set spreken boekdelen.

Bij 1-5, na blokpunten van Koolhaas en een ace van Maret Balkestein – Grothues, ging Turkije de time out in. Bij 2-8 stonden de Turkse speelsters alweer rondom Guidetti, die ze niet spaarde met zijn commentaar en zijn opsomming van de tekortkomingen. Tussen de technische time outs verloor Oranje de grip op de set, Turkije kwam steeds beter in het spel, vocht voor een vijfde set en had succes. Ze scoorden via de ingevallen Hande Baladin de 11-13, Eda Erdem Dündar maakte 13-14 en na een driepunter gingen ze bij 16-15 aan de leiding.

Oranje kon tot 17-17 twee keer een puntje achterstand wegwerken, na de uitgeslagen aanval van Maret Balkestein – Grothues voor 19-17 ging Morrison de tactische time out in “One side out”, was alles wat Oranje nodig had, via de pipe aanval. Het ace Turkije zette de stand op 20-17, de gewonnen video challenge maakte 21-17 i.p.v. 20-18. Bij 23-18 opnieuw time out Oranje, een foutserve van Turkije en een ace van de in de ploeg gekomen Celeste Plak zorgden voor 23-20 en daarmee waren de Oranje punten in deze set ook op. Een omloopscore en een blokje bepaalden de eindstand van de set op 25-20. Tiebreak!

Voor de derde keer achter elkaar, na Italië en Servië, moest de vijfde set de beslissing brengen.  Oranje zag een 4-5 voorsprong veranderen in een 7-5 achterstand, maar op de tonen van “Once Upon A Time In The West”  tijdens de video challenge werd dat veranderd in 6-6.  Nederland maakte het beslissende verschil na de 9-9 tussenstand. Eerst scoorde Lonneke Slöetjes, het blok van Femke Stoltenborg, die in tiebreak voor Laura Dijkema was begonnen, gaf Oranje twee punten voorsprong bij 9-11.

De 10-13, na twee uitgeslagen aanvallen van Turkije, werd gevolgd door een time out. Het blok van Yvon Beliën, Oranje scoorde in de tiebreak na 7-7 tot aan 10-14 alleen maar blokkerend, zette Oranje op matchpoint.  Yvon verzilverde het zelf, waarna het feestje kon beginnen. Oranje had het behoorlijk spannend gemaakt, des te groter de ontlading nadien.

Een rare wedstrijd noemde Lonneke Slöetjes het nadien, de score vloog alle kanten op. Maar ze was trots op de ploeg dat ze in de beslissende set het hoofd koel hielden en de taken weer goed uitvoerden. “We bleven kalm en zeiden ook tegen elkaar dat we bij ons eigen spel moesten blijven. We zijn zo blij dat we hem gewonnen hebben.”

Aanvallend was Turkije een maatje groter dan Oranje met een 61 om 45 score, blokkerend had Oranje veel voordeel met 9 om 16 punten en serverend waren de ploegen met 8 om 9 aces aan elkaar gewaagd. Turkije speelde echter met een wel hele hoge foutenlast. 37 keer scoorden ze voor Oranje, daarvoor kregen ze 22 punten terug.  Lonneke Slöetjes werd met 24 punten topscorer, Anne Buijs maakte er 15. Bij Turkije kreeg Hande Baladin 17 scores achter haar naam.

Zie voor  alle uitslagen en de tussenstand op de ranglijst onze recapitulatie van later vandaag.