Vizier op volleybal

 

VNL: Oranje verliest openingsduel vs. Duitsland

VoV, 30-05-2023. 12:05 uur. Duitsland is met een mix van routiniers en talenten naar Japan gereisd. De ploeg van Vital Heynen heeft o.a. in de gelederen de ervaren speelsters Anna Pogany (97), Lena Stigrot (137), Lina Alsmeijer (50), Camilla Weitzel (66), Marie Schölzel (142), Hannah Orthmann (77) en Pia Kärstner (88), met tussen haakjes het aantal interlands dat deze speelsters al achter hun naam hebben.

In de 14-koppige Duitse selectie spelen vier speelsters die buiten Duitsland actief zijn. Twee in Italië en twee in Turkije. Ook bij onze Oosterburen hebben enkele speelsters aangegeven als international te stoppen, bijvoorbeeld Jennifer Janiska – Geerties en Kimberly Drewniok.

Gezien het hoge ‘Bundesliga gehalte’ van de Oranjeselectie in Japan zullen zij aan de andere kant van het net wellicht een aantal clubcollega’s, ex-clubcollega’s of nieuwe clubcollega’s treffen. Zo spelen Pia Kärstner, Anna Pogany en Lina Alsmeijer bij SSC Schwerin net als Elles Dambrink en Indy Baijens, komen Anastasia Cekulaev en Rica Maase uit voor SC Potsdam net als Sarah van Aalen, Florien Reesink en Hester Jasper (vorig seizoen) en is Marie Schölzel een collega op mid bij MTV Stuttgart van Eline Timmerman.

Verder zal Oranje bondscoach Felix Koslowski, tevens trainer bij SSC Schwerin, de kwaliteiten van zijn clubspeelster in de Duitse selectie nog wel beter kennen dan bondscoach Vital Heynen en ook van de andere in de Bundesliga uitkomende speelsters van ‘Die Mannschaft’ zal hij weten wat ze wel en niet kunnen.

De wedstrijd: Oranje begon met Laura Dijkema op spelverdeling, als libero Kirsten Knip, op de diagonaal Elles Dambrink, op mid Indy Baijens en Eline Timmerman en op de passer loper positie Hester Jasper en Jolien Knollema. In de loop van de wedstrijd kregen ook Sarah van Aalen, Nova Marring, Vera Mulder, Iris Vos en Britte Stuut speeltijd. Of via een dubbele wissel, als invalster of voor de serve.

Het eerste VNL-punt van dit seizoen maakte Duitsland, voor Nederland, het tweede was een ace van teamcaptain Laura Dijkema. Nederland had in het begin van de openingsset het beste van het spel en kwam met 5-8 en 6-10 voor. Bij die laatste stand ging Vital Heynen de time out in. Oranje bleef het verschil van vier punten vasthouden (9-13, 11-14) via o.a. scores van Indy Baijens en Eline Timmerman.

Duitsland vocht zich direct na het middendeel van de set terug naar 15-16 en 17-18. Bij 19-19, na een score van Lena Stigrot, ging Koslowski de time out in. Nederland was als eerste voorbij de twintig puntengrens (20-21), werd echter daarna door Hannah Orthmann van het veld geserveerd. De 21-21 kwam na een foutserve op het scorebord, daarna volgden drie aces en een rake smash van Orthmann, die de eindstand op 25-21 zetten.

In set twee waren de teams opnieuw heel lang aan elkaar gewaagd. Oranje kwam met 3-6 voor, Duitsland maakte bij 6-6, 8-8 en 11-11 kleine achterstanden ongedaan. Bij 12-11 namen ze de leiding over via een kill-block op een aanval van Elles Dambrink, Hannah Orthmann maakte daarop het breakpoint voor 13-11. Oranje bleef aanklampen tot 18-17, inmiddels waren Sarah van Aalen, Vera Mulder en Iris Vos binnen de lijnen gekomen.

Felix Koslowski haalde Oranje bij 20-17 naar de zijlijn, Hester Jasper scoorde de 21-18 en werd daarna vervangen door Nova Marring. Vera Mulder scoorde serverend de 21-20, Nova Marring maakte gelijk. Ze scoorde ook de 23-22. Daarna ging het voor oranje mis, Een foutserve en een technische fout beslisten de set in het voordeel van Duitsland, dat daarmee op 2-0 in sets kwam.

De derde set werd door Nederland gewonnen. Opnieuw deden de teams weinig voor elkaar onder. Zo wisselden ze aan de leiding van 4-6 voor Nederland naar 7-6 voor Duitsland. Nadat Jolien Knollema met een pipe aanval de stand bij 7-7 gelijk had getrokken ging het initiatief naar oranje en dat bleven ze via de tissenstanden 10-13, 13-16 en 15-17 tot aan 18-18 houden. In die periode waren met name Eline Timmerman en Indy Baijens veel scorende oranje speelsters.

Bij 19-18 voor Duitsland ging oranje de time out in, Lena Alsmeijer scoorde 20-18, Eline Timmerman haalde de serve terug (20-19) en Nova Marring ging opslaan. Dat deed ze voortreffelijk, Duitsland had geen antwoord op haar opslagen, waarbij ze met een ace de 20-23 scoorde. Jolien Knollema scoorde een paar keer en de 20-19 veranderde in een 20-25 zege voor Oranje. Het laatste punt kreeg Nederland via de video challenge bijgeschreven.

In set vier was oranje met name in het middendeel van pakweg 10-10 tot 16-14 veel te gul met weggegeven punten. Een foutserve, een opstellingsfout, een netfout en een aanvallende fout hielpen Duitsland tot aan 16-14 aan makkelijke punten. Echter wisten Vera Mulder en Nova Marring, die met Sarah van Aalen in de basis van de vierde set waren begonnen, de stand om te draaien naar 17-18.

Duitsland had echter hun antwoord paraat en scoorden vier punten op rij via o.a. Camilla Weitzel en Lena Alsmeijer voor de 21-18 tussenstand. Met Britte Stuut, die Indy Baijens op de serve verving, kwam oranje terug naar 21-21. Na de time out op die stand maakte Duitsland het verschil. Ze scoorden drie keer en kwamen bij 24-21 op matchpoint. Jolien Knollema hield de spanning erin (24-22), daarna werd haar smash door Monique Strubbe afgeblokt voor de 25-22 en 3-1.

Opvallend waren de scores aan Nederlandse zijde. De beide mids Indy Baijens en Eline Timmerman scoorden met 17 en 13 punten het vaakst. Jolien Knollema maakte er 12, Nova Marring 9. Hester Jasper en Elles Dambrink ieder 6, Vera Mulder 5 en de beide spelverdeelsters elk 1. Bij Duitsland werd Hannah Orthmann met 22 punten de topscorer.

Oranje had voordeel op de aanvallende scores (48 om 57), maar was blokkerend (11 om 7) en serverend (9 om 6 aces) de mindere. Daarnaast speelde Oranje met een ruim hogere foutenlast.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.