VNL: Spektakel bij Oranje vs Brazilië

VoV, 29-05-2019. 4:05 uur. Met libero Kirsten Knip voor Florien Reesink in de Oranje dames selectie speelde de ploeg van Jamie Morrison  gisteravond tegen Brazilië. Bij beide ploegen ontbraken nogal wat ‘grote namen’ waarmee we dan niet de lengte ervan zoals van bijvoorbeeld Monique Marinho Pavao, Thaisa Daher de Menezes of Maret Balkestein – Grothues bedoelen. Maar dat had u al wel begrepen. Totaal 5.230 toeschouwers wilden er toch bij aanwezig zijn.

Brazilië kwam met twee zeges ( 3-0 tegen China en Rusland) en één onverwachte nederlaag tegen de Dominicaanse Republiek naar Apeldoorn.  Coach José Roberto Guimarães wist het volgende van Nederland te vertellen:  “Nederland is van plan hun team op z’n best te hebben bij het OKT in Italië. Ze spelen met een selectie die zich sterk heeft verbeterd in de recente wedstrijden en met Dijkema als prima en zeer accurate spelverdeelster. Wij zullen ons passend moeten verbeteren en met meer servedruk moeten spelen t.o.v. vorige week. En we zullen sneller in de counterattack moeten zijn.”

Amanda vertelde dat ze tijdens een Nederlandse training de progressie van de ploeg hadden gezien. “ En zij hebben de steun van hun fans, maar we weten wat we moeten doen om met een positief resultaat van het veld te kunnen stappen.”

De starting seven bij Oranje waren Laura Dijkema (spelverdeling), Kirsten Knip (libero), Indy Baijens (diagonaal), Juliët Lohuis en Eline Timmerman (midspeelsters) en Nika Daalderop en Nicole Oude Luttikhuis op de passer loper. Vanaf de derde set stonden Marrit Jasper (voor Nika Daalderop) en Annick Meijers (voor Indy Baijens) in de basis. Verder hadden Hester Jasper (set 2 en 3), Sarah van Aalen (set 2) en Anniek Siebring (set 1 en 5) invalbeurten voor serve of pass.

De eerste set kenmerkte zich door een geweldig goed blokkerend Oranje, de midspeelsters Juliët en Eline waren niet te passeren. En tevens door vele foutserves. Vooral van Brazilië, die in het midden van de set een stuk of vijf punten op die manier erg gemakkelijk weggaven en die Oranje vanaf 13-10 tot 18-16  dankbaar accepteerde.  Oranje sloeg het gaatje na de 8-6 stand bij de technische time out, nam afstand naar 11-7 en hield het voordelige verschil vast tot 19-18.  Een driepunter maakte 22-18, waarop Brazilië de time out in ging. Bij 23-21 deed Morrison dat ook, Nicole Oude Luttikhuis en Nika Daalderop maakten er vervolgens 25-21 van.

Oranje had een prima start in de tweede set, scoorde via Nicole Oude Luttikhuis en Indy Baijens twee aces en liep uit naar 6-2. Echter bij 7-7 was het ook alweer gelijk. We slaan een stuk over in de set tot aan de Hitchcock ontknoping. Die begon bij 20-22, toen Oranje weer fantastisch stond te blokkeren en met vier punten op rij op setpoint kwam bij 24-22. Brazilië maakte gelijk, de aces en de blokpunten vlogen de speelsters vervolgens om de oren. Setpoint voor Brazilië op 24-25, setpoint voor Nederland op 26-25 en op 27-26 en voor Brazilië weer op 28-29, een blok van Beatrice. Gabi scoorde daarna het laatste punt voor 28-30 en 1-1. Wat een set, wat een spektakel, Nika Daalderop was de uitblinker in deze set met totaal 10 punten.

Jammer, hartstikke jammer. Zoals het in de derde set liep. Oranje was weer heel goed bezig tot aan de big points. Om precies te zijn tot 19-14 voor. Ze hadden bij 12-8  een voorsprong van vier punten opgebouwd en het liep prima. Annick Meijers joeg er een paar hard in, Marrit Jasper, totaal 6 punten in deze set,  scoorde met een goocheltruc aan het net en eigenlijk stond niets een Oranje zege op de side out in de weg. Alleen was daar ineens de Nederlandse foutenlast en Braziliaanse efficiency. Via een ace, een kill – block en via touché sprokkelden de gasten puntjes. Het ene na het andere. Om precies te zijn elf, terwijl Oranje er in die periode maar één scoorde. En na een 19-14 tussenstand levert dat een 20-25 eindstand op. Verlies dus voor Oranje en een 1-2 achterstand in sets.

In de vierde set overkwam Oranje dat niet nog eens. Laura Dijkema stond prima te verdelen en had menig positieve verdedigende actie, Jasper had het kruit nog niet verschoten (7 punten in deze set) en Oranje kwam los van Brazilië na de 12-11 tussenstand. Marrit Jasper, Eline Timmerman (dankjewel bal), Juliët Lohuis (ace) en Annick Meijers maakten er 18-12 van.  Bij 18-15 was er even de gedachte “Het zal toch niet?”. Neen hoor, Oranje denderde door. Na een ace van Eline Timmerman (21-16) en een paar missers van Brazilië kwam Oranje bij 24-18 op setpoint voor de tiebreak. Met een ace maakte Nicole Oude Luttikhuis de vijfde set tot een feit.

Teams liepen in de score gelijk op in de vijfde set (2-2, 4-4, 7-7). Na de veldwissel bij 7-8 ging Morrison bij 7-9 de time out in. De 8-9 was een beauty van Marrit Jasper, een voor de schoonheidsprijs die ook gerust voor twee geteld had mogen worden. Gabi sloeg eerst het gaatje naar 8-11 en hield het daarna bij 10-13 in stand. Het matchpoint op 11-14 verzilverde Brazilië met een ace.

In totalen beliep de score 109 / 109. Ter verdelen over aanval 57 / 60, blok 19/12, aces 9/6 en foutenlast 24/31. Dus 31 scores van Oranje voor Brazilië. Volgens het matchreport scoorden Marrit Jasper (in drie sets) , Nika Daalderop (in twee sets)en Eline Timmerman 16 punten elk. Nicole Oude Luttikhuis maakte er 14, Juliët Lohuis 12. Bij Brazilië werd Gabi met 19 punten topscorer.

Vandaag is Bulgarije de tegenstander, morgen Polen. We houden u op de hoogte.