VNL: Zeges USA, Italië. 41 punten Smarzek

VoV, 29-05-2019. 4:45 uur. De Volleybal Nations League bij de dames begon gisteren aan haar tweede week. Daarvoor waren de teams in China, Turkije, Italië en in Nederland. De pouleverdeling voor de tweede week was:

• Macao, China: België, Korea, Thailand en gastheer China. Met drie Aziatische teams in de ze poule is er veel spektakel te verwachten.
  •  Ankara, Turkije: Rusland, Duitsland, Japan en gastheer Turkije. De kraker in deze poule zal Turkije vs Rusland zijn op donderdag. Gisteren was er ook al vuurwerk.
  •  Apeldoorn Nederland: Brazilië, Bulgarije, Polen en gastheer Nederland. Nederland vs Brazilië is een duel dat altijd en iedereen aanspreekt.
  •  Conegliano, Italië: USA, Servië, Dominicaanse Republiek en gastheer Italië. Met drie topteams in de zelfde poule zal er in Italië van de eerste dag (USA vs Servië) tot en met de laatste (Servië vs Italië) toppers op de programmering.

In Macao, China begon het toernooi met België vs Korea (foto boven), de ploeg waartegen Oranje vorige week een zege had behaald. België had z’n dag niet, had een slechte start en werd in de eerste set na de technische time out bij 7-8 weggeveegd en was daarna kansloos. Via 13-20 werd het 15-25.  In de tweede set ging het ook langzaam maar zeker voor België de verkeerde kant op (3-6, 9-12, 14-20). Het bleef eenrichtingsverkeer, Korea won met 17-25.

Niks lukte bij onze Zuiderburen in het begin van de derde set, ze kwamen met 3-14 achter, kwamen sterk terug naar 14-16, maar kregen het laatste gaatje niet dicht (14-19, 20-22, 21-25) en verloren met 0-3. Serverend (1 om 10 aces) en aanvallend (31 om 42 punten) verloor België het ruim. Heejin Kim werd met 16 punten topscorer. Britt Herbots maakte er 13 voor onze Zuiderburen.

Bij China vs Thailand kwam Thailand in de eerste set terug van een 15-11 en 18-15 achterstand terug naar 20-19, waarna China naar 25-21 uitliep. China, met vijf Olympiërs in de ploeg, sloeg zich in de tweede set naar een 19-14 voorsprong en won met een dikke 25-17. In de derde set walste China volledig over Thailand heen en na een 16-5 tussenstand wonnen ze met 25-9. Winst dus met 3-0. Yiangyu Gong scoorde 14 keer en werd daarmee topscorer.

In Ankara, Turkije hadden Rusland en Duitsland de eer om als eerste de degens te kruisen. Duitsland blies Rusland in de openingsset helemaal ondersteboven na de eerste technische time out bij 7-8. Via 10-16 en 13-23 werd het 14-25. Het verschil maakte een 9 om 0 (!) foutenlast.  Duitsland vocht zich in de tweede set van 16-15 achter naar 17-19 voor en gaf vervolgens geen krimp meer. Ze hielden het verschil via 19-22 en 21-23 vast tot aan de 21-25 setwinst en de 0-2 stand.

Duitsland maakte de wedstrijd in drie sets af. Een 11-15 voorsprong ging nog verloren (15-15), maar tegen de 16-20 demarrage van Duitsland had Rusland geen antwoord. Duitsland won met 20-25 en 0-3. Het was de eerste zege van Duitsland in dit toernooi.

Kuriko van Rusland werd met 13 punten topscorer. Haar landgenote  Khaletskaia maakte ook dat aantal. Poll en Lippmann van Duitsland scoorden er ééntje minder. Op de foto boven Hanna Orthmann.

Bij Turkije vs Japan ging thuisland voor eigen fans keihard onderuit met 0-3. De eerste set was close met 23-25,  de tweede werd nog spannend toen Turkije bij het begin van de big points op 19-21 kwam, maar Japan liet zich niet verrassen en won met 22-25. In de derde set walste Japan over Turkije heen. Via 4-10, 10-17 en 13-23 werd het een 14-25 zege voor de Aziatische ploeg. Wat een teleurstelling voor de thuisploeg!

Het was na drie zeges vorige week de eerste nederlaag van Turkije, dat via een 22 om 10 foutenlast en een 0 om 4 score voor wat aces betreft  wist waar het de oorzaak van de nederlaag moest zoeken.  Kurogo van Japan werd met 20 punten topscorer.

In Apeldoorn, Nederland beten Bulgarije en Polen, twee challenge teams, het spits tegen elkaar af. Met een geweldige hoofdrol voor Malwina Smarzek, die een ware plaag voor de Bulgaarse ploeg was. De eerste set kende een uiterst spannende finale. Na de 20-19 ging de leiding meerdere keren naar de andere kant van het net, tot aan 24-23 voor Bulgarije, waarna een Bulgaars blokje op een lobje van Smarzek de set afmaakte.

De tweede en de derde set gingen met 21-25 naar Polen. In de tweede maakten ze het verschil na  9-12 (naar 10-16). Bulgarije kwam nog tot 19-21, meer stond Polen niet toe. In de derde set was het bij 14-19 redelijk duidelijk dat de set richting Polen ging. Via 19-23 werd het opnieuw 21-25. In de vierde set maakte Polen via 9-16 en 11-20 de winst perfect. Met 17-25 maakten ze er 1-3 van.

Malwina Smarzek scoorde 41 (!!) punten van de totale eigen score van 82 punten, ofwel dus 50%.  Polen maakte het verschil aanvallend met 54 om 68 punten.

In Conegliano,  Italië was er meteen vuurwerk bij USA vs Servië. USA had een minder goede start en verloor de eerste set met 22-25, nadat ze tot aan 15-16 de gelijke van Servië waren geweest. Servië speelde overigens zonder de sterren Mihajlovic en Boskovic. Het speelbeeld veranderde in de tweede set, USA kwam ver voor (18-10) en won dik met 25-16. Ook in de derde set was USA de baas op het veld. Via 12-6 en 18-9 werd het 25-15. In de vierde set werd het iets meer een wedstrijd, maar dan ook alleen iets meer. USA pakte de 25-21 zege. Andrea Drews werd met 22 punten topscorer.

Dat Italië tegen de Dominicaanse Republiek  een aantal sterren weer zijn opwachting liet maken was gezien het thuisvoordeel niet echt vreemd. Danesi speelde vier sets, Chirichella en Egonu hadden invalbeurten. Italië won met 3-1, kende echter in de tweede en derde set wel de nodige problemen. De tweede wonnen ze met 27-25, de derde werd met 18-25 verloren. In de eerste was er een 25-18 zege en in de vierde werd het 25-20. Brayelin werd topscorer met 19 punten, bij Italië maakte Indre Sorokaite de meeste punten, te weten 17. Aanvallen had italië een 61 om 43 voordeel.