Vizier op volleybal

 

VNL: Verlies wereldkampioen Servië

VoV, 24-05-2019. 6:10 uur. Waar eerder het vuurwerk uit de Braziliaanse poule kwam was  nu de verwachting dat het uit de Servische zou komen. Daar stonden het gastland en Turkije, beide ongeslagen, tegenover elkaar. En waren er verder hoge verwachting van de prestaties van de Dominicaanse Republiek, die al gewonnen hadden van Rusland en Brazilië. En nu China als tegenstander hadden. Zou Italië ongeslagen blijven en USA, lukte het hen drie uit drie te scoren? Lees het hieronder.

Poule Belgrado in ServiëOp de laatste speeldag in Belgrado was de klapper het duel tussen Servië en Turkije, de twee ongeslagen ploegen in deze Oranje poule. Beide teams kwamen in hun sterkste opstelling binnen de lijnen, wilden als eerste eindigen en de weekbonus aan dollars en punten meenemen naar de volgende bestemming.

Wat een vuurwerk meteen vanaf het begin bij de eerste punten. Bij 4-4 hadden we al twee keer een video challenge gehad. De handen van Boskovic en Karakurt spuwden vuur. Time out Servië bij 11-8 achter. Tweede technische time out bij 16-14, na slimme lobjes van Mihajlovic en Karakurt, die zich ook liet gelden bij de punten naar 19-16. En verder bij haar ace voor 24-18. De Servische foutserve maakte 25-19 en 1-0 voor Turkije.

Na een mega rally werd het 8-6 voor Turkije in de tweede set, de ploeg van Guidetti zag een 12-8 voorsprong bijna verloren gaan bij 12-11, maar hield het puntje verschil op de side out vast tot de gelijkmaker van Boskovic bij 17-17.  Vanaf 21-21 gierden de zenuwen alle kanten op, maar niet bij Veljkovic die een kill block afleverde en de Aköz, de libero van Turkije, die als een rots in de branding stond te verdedigen. Setpoint voor Turkije op 24-22, time out Turkije op 24-23. Akman joeg de midaanval er vervolgens in voor 25-23 en 2-0.

Servië moest de derde set winnen. Maar kreeg dat niet voor elkaar. Turkije liep uit naar 15-11, wist na 15-14 opnieuw een gaatje te slaan naar 22-18 en ondanks time outs van Servië in de finale van de set lukte het hen niet om de wedstrijd te verlengen. Is Karakurt de nieuwe Boskovic, vroeg de commentator zich af. Zij scoorde 24-19, met een foutserve van Boskovic werd het 25-20 en 3-0. De sensatie was compleet. De teleurstelling aan Servische kant ook en de feestvreugde bij Turkije (foto onder)  idem. Karakurt scoorde 20 punten, Boskovic kwam tot 15.

Poule Ruse in Bulgarije: België, dat een challenger nominatie heeft, veranderde eergisteren knap een 2-0 achterstand, tegen Bulgarije in winst. Gisteren was Japan de tegenstander. Voor gastland Bulgarije (twee nederlagen, promovendus en ook een van de vier challenger teams) stond de partij tegen het ongeslagen USA op het progamma.

België vs Japan: Japan bracht België met een serie van 12-11 achter naar 12-16 voor in de problemen. Op 14-20 een Belgische time out, Herbots scoorde een prachtig punt voor 16-20, op 17-20 ging Japan naar de zijlijn. Ishii brak de serie, vervolgens ging de set met 22-25 naar Japan. België herstelde zich knap en won drie sets op rij. In set twee maakten ze van 20-17 een 25-20 zege, in de derde set werkten ze twee keer een achterstand weg (6-10, 13-15) en wonnen met 25-23 en in de vierde waren ze oppermachtig met 14-7 en 19—11 als tussenstanden voor de 25-18 winst. Topscorer werd Britt Herbots met 23 punten.

USA vs Bulgarije: USA bleef ongeslagen en won met 3-0 van Bulgarije via de setstanden 25-20, 25-16 en 25-21. Door onder andere 14 om 3 blokpunten. Sarah Wilhite werd met 16 punten topscorer.

Pole Opole in Polen. Na de krappe zege van Italië op Polen en de ruime zege op Thailand was gisteren Duitsland, dat twee nederlagen achter de naam had staan, de tegenstander. Gastland Polen, dat een van de challenger teams voor degradatie is,  kreeg van doen met Thailand.

Italië vs Duitsland was twee sets erg spannend omdat Duitsland in de finale uit geslagen positie, zoals dat Duitsers betaamt, nog bijna weer terugkwam. De eerste set werd met 25-19 verloren na een 19-13 achterstand. In set twee kwamen onze Oosterburen van 22-20 achter op 24-24. Maar een blok van Orro besliste de set na het Italiaanse setpoint. En in de derde set maakte Duitsland een 19-15 en 22-19 achterstand ongedaan, maar kwam op 25-25 net tekort om de wedstrijd met nog een set te verlengen. Topscorer werd Indre Sorakaite met 15 punten. Aanval en blok gaven Italië het winnende voordeel

Thailand vs Polen. Malwina Smarzek hielp met haar 19 treffers Polen aan een 0-3 zege tegen Thailand. De Thaise ploeg kreeg twee sets 20 punten mee en ging er in de derde met 13 af. Minder fouten (-11), meer blokpunten ( +6) en meer aanvallende punten (+7) maakten aan het eind het verschil

Poule Brasilia in Brazilië. In de voorgaande twee dagen waren er sensationele uitslagen geweest, zoals de winst van de Dominicaanse Republiek (10de op FIVB world ranking) tegen Brazilië (4de) en Rusland (5de) en de winst van Brazilië op China (2de FIVB). Bijzonder omdat de Dominicaanse Republiek een van de vier Challenger teams is, dat mogelijk kan degraderen. Wat zou de laatste dag brengen?

China vs Dominicaanse Republiek: China herstelde zich na twee nederlagen met een 3-1 zege op de Dominicaanse Republiek, dat na de imponerende zeges op Rusland en Brazilië de eerste nederlaag leed. De setstanden waren 19-25, en drie keer 25-23. Dus behoorlijk nipt voor de Olympisch kampioen. Fang Duan, wie kent haar niet, werd topscorer met 23 punten.

Brazilië vs Rusland: Brazilië herstelde zich met een 3-0 zege tegen Rusland van de nederlaag tegen de Dominicaanse Republiek. Rusland kreeg schamele 15, 17 en 14 punten mee. Ana Paula Borgo Bedani Guedes (foto boven) werd met 17 punten de topscorer van de partij. Die naam zal vast niet op haar shirt hebben gestaan.

De stand na de eerste week, na drie wedstrijden, is nu naar gewonnen duels en behaalde punten: Turkije en USA hebben nog geen puntverlies en hebben 3-9, Italië is ook nog ongeslagen maar staat op 3-8. Polen staat op 2-7. Dan volgen Brazilië, Servië en de Dominicaanse Republiek op de plaatsen 5, 6 en 7 met 2-6.  België is achtste met 2-5. Japan, Nederland, China, Rusland en Thailand hebben 1-3, waarmee Nederland dus 10de staat.  Bulgarije, Duitsland en Korea wachten nog op de eerste zege, Bulgarije heeft al wel 1 puntje.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.

Noot: Een challenger team is een team dat geen vaste plaats in de Volleybal Nations League heeft. Het laagst geplaatste challenger team in de eindstand degradeert.