VNL volleybalfeest in Ankara.

VoV, 31-05-2022. 19:41 uur. In Ankara, Turkije werd vanmiddag de aftrap gegeven voor de VNL 2022 competitie tussen de beste zestien landen van de wereld. Vannacht volgde daar in de USA de wedstrijden in de andere poule. In Ankara beten Thailand vs. Bulgarije het spits af. Die wedstrijd eindigde in een 3-0 zege voor Thailand via de setstanden 25-20, 25-22 en 25-20.

Maar de klapper, waarvoor meer dan 10.000 Turkse fans naar het stadion waren gekomen was de partij tussen Turkije en Italië. Een echte klapper als openingsduel voor de thuisploeg. En de fans werden niet teleurgesteld. Bij Turkije de bekende namen Eda Erdem, Ebrar Karakurt, Hande Baladin, Cansu Ozbay en Zehra Günes in de ploeg, bij Italië Ofelia Malinov, Christina Chirichella, Sylvia Nwakalor, Monica de Gennaro maar geen Egonu, Sylla of Folie.

Turkije besliste de wedstrijd in drie sets voor zich, via 25-20, 25-19 en nogmaals 25-19 pakten ze de eerste drie punten in de VNL-competitie. Baladin en Karakurt werden met 16 punten topscorers, bij Italië kwam Nwakalor tot 14 punten.

In de eerste set bouwde de ploeg van Guidetti gestaag aan een ruime voorsprong (8-5, 12-7, 20-12) maar had aan het eind van de set moeite om het af te maken. Italië kwam nog terug naar 24-20 voordat Hande Baladin de set voor haar ploeg binnenhaalde. Met name de 4 om 10 foutenlast woog zwaar in het nadeel van Italië.

In de tweede set een soortgelijk beeld. Onder fanatieke aanmoedigingen van het thuispubliek liep Turkije uit naar 10-5 en 16-10, maar ging bij 18-15 de time out in toen de Italiaanse dames een sterke aanvallende periode kenden. Baladin en Karakurt zorgden voor de 24-19 stand, waarna Eda Erdem de set met een ‘dankjewel’ score besliste. Turkije was aan het net met 22 om 13 aanvallende en blokkeerpunten veruit de sterkste.

In de derde set had Italië tot aan de technische time out bij 9-12 het initiatief, daarna kantelde de set naar Turks voordeel. Aces zorgden voor 13-13 en 18-15. Toen Karakurt de thuisploeg na een geweldige rally op 22-19 zette ging het dak eraf. En dat bleef eraf doordat Baladin het volgende punt blokkerend liet noteren. Via een touché bal en een aanvallende Italiaanse fout werd het tenslotte 25-19 en 3-0 voor Turkije.

Morgen speelt Oranje tegen China in Ankara. Die wedstrijd begint om 17:30 uur. En we houden u natuurlijk op de hoogte hoe dat afloopt.