Volle buit voor VC Sneek, Sudosa en FAST

VoV. 12-01-2023. 6:50 uur. Gisteravond werd er door zes teams uit de Eredivisie dames een vervolg gegeven aan hun drukke volleybalbestaan als amateur. De wedstrijden volgen elkaar in snel tempo op, waarbij drie wedstrijden spelen in zes of zeven dagen geen uitzondering is. Dan kan er nauwelijks tijd overblijven om stevig te trainen.

Gisteravond was VC Sneek, een van die ploegen die drie wedstrijden in zes dagen speelde, gastheer voor koploper VV Utrecht. De gasten hadden zondag in Assen gespeeld en reisden opnieuw noordwaarts naar Friesland. VV Utrecht heeft 33 punten, VC Sneek staat op 27. Beide teams speelden 13 wedstrijden. In Utrecht was er na een 2-0 voorsprong een 3-2 zege, via 15-13 in de tiebreak, voor de thuisploeg. VC Sneek was van plan om het nu anders, lees beter te doen.

Sneek domineerde de wedstrijd van begin tot eind. Had een uitstekend blok boven het net en had het geluk ook een beetje aan haar zijde middels een stuk vier aces via de netband. Serverend en blokkerend had Sneek een 10 om 5 voordeel met aces en een 11 om 3 voordeel op de blokpunten.

De openingsseries in de drie sets naar 6-2 (1ste set), 7-1 (2de set) en 8-1 (3de set) maakten meteen het verschil. VV Utrecht moest steeds al snel in de achtervolging, maar slaagde er alleen in de tweede set in om de vroeg opgelopen achterstand in te lopen. Sneek bleef in de andere sets de punten maken (17-7, 1ste set: 18-8, 3de set) om heel ver uit het zicht te blijven.

Alleen in de tweede set duurde het na 10-10 tot 17-17 voor de Friese ploeg de beslissing kon forceren. Via een paar aces via de netband liepen ze in die set uit naar 21-17 en wonnen met 25-18. De eerste set was met 25-12 en de derde met 25-15 ook heel ruim voor de thuisploeg.

Anniek Siebring werd met 17 punten de topscorer van de partij. Pas na Rosa Entius (12 punten), Lisan Siemonsma (10 punten) en Britt Schreurs (9 punten) kwam Carla Mulli met 7 punten als VVU-speelsters met de beste score.

Eurosped begon gisteravond in Assen aan hun derde wedstrijd in vijf dagen. De ploeg had afgelopen weekend met zeges tegen FAST en Voltena zes punten bij elkaar geslagen en wilde die reeks dan ook dolgraag een vervolg geven. Sudosa-Desto had de ploeg uit Vroomshoop al twee keer verslagen dit seizoen en ging uiteraard voor de derde zege. Met Lisa Boer en Kirsten Wessels stonden er bij Sudosa-Desto twee ex-Eurosped speelsters in de selectie.

Sudosa-Desto maakte korte metten met de bezoekers, die er gezien het scoreverloop in de drie sets niet aan te pas kwamen. In de eerste set ging het via 7-1, 16-10 en 21-14 vlot naar de 25-18 zege. Ook in de tweede set was het verschil al in de eerste helft van de set al gemaakt. (14-7). Eurosped kwam terug naar 17-13 maar moest daarna de thuisploeg weer laten gaan. Met 25-17 werd het 2-0 in sets. In de derde doorgang bouwde Sudosa via 7-4 en 10-6 een 16-10 voorsprong op. Eurosped kon maar weinig terug doen en verloor na 20-15 met opnieuw 25-17.

Bij Sudosa-Desto werd Paula Boonstra met 14 punten topscorer, Anneclaire ter Brugge maakte de meeste punten bij Eurosped, totaal 9. Sudosa maakte het verschil o.a. via 34 om 24 aanvallende punten.

FAST was gastheer voor SV Dynamo. Ook deze teams hadden al voor de derde keer in een week hun wedstrijdoutfit aangetrokken. FAST staat ver onderaan zonder enig uitzicht op positieverbetering, SV Dynamo zal na vijf nederlagen op rij, waarin slechts één setje werd gewonnen, weer eens de volle buit willen pakken om zo het kloofje naar de zesde plek een stuk te dichten.

Het pakte anders uit. FAST behaalde de eerste overwinning van het seizoen en Dynamo wacht nog op de eerste winst in 2023. Dynamo ging in de eerste set bij 15-20 riant aan de leiding, zag de voorsprong slinken naar 20-23 en vervolgens maakte FAST de set middels o.a. twee aces in een keer uit. (25-23). In de tweede set zette Dynamo dat recht.  Nu lieten ze een 17-22 voorsprong niet verloren gaan en pakten met 18-25 de gelijke setstand.

FAST maakte in de derde set van een 11-14 achterstand een 17-14 voorsprong, Dynamo kwam nog terug naar 23-22, kon echter FAST niet van de setwinst afhouden (25-22). Daarmee had FAST het tweede competitiepuntje binnen.

Ook in de vierde set slaagde Dynamo er niet in om een ruime voorsprong (7-12, 10-15) naar de finish te brengen. Bij 19-19 was FAST ernaast en na 21-21 maakten ze met een serie van vier punten de set en de wedstrijd in een keer uit.

Voor vanavond staat de wedstrijd tussen Apollo 8 en VC Zwolle op het programma.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Lieuwe  Bosch, Rudy Biekart en Peter Gommans.