Volley Masters Montreux van start

VoV, 14-05-2019. 6:00 uur. Gisteren zij in Montreux de Volleybal Masters begonnen. Acht landen bereiden zich voor op de VNL of een andere internationale competitie. Veelal zijn de landen niet met hun sterkste teams aanwezig, omdat de competitie nog maar net is afgelopen en speelsters nog op vakantie zijn of omdat er bijvoorbeeld nog Champions League verplichtingen zijn zoals voor twee Italiaanse clubs.

De indeling in twee poules is als volgt

•  Poule A: China, Duitsland, Japan en Polen
  •  Poule B: Italië, Turkije, Thailand en Zwitserland.

Vanaf gisteren tot en met donderdag worden er drie wedstrijden per dag gespeeld, daarna volgen de plaatsingswedstrijden, kruisfinales en de strijd om het eremetaal..

Zwitserland en Turkije beten het spits af. Ondanks een hoge foutenlast , maar via een effectievere aanval en een sterk blok won Turkije de eerste set met 20-25, in de tweede liepen ze uit naar 7-11, bij 13-13 was er weer evenwicht en na 15-15 nam Zwitserland een paar punten afstand (18-16, 22-19). Dat hield geen stand, Turkije ging erop en erover (22-23) en won met 24-26. Zomaar ter info, in twee sets scoorde Turkije 24 keer voor de Zwitsers, bijna een hele set aan punten.

Zwitserland was echter niet verlagen, bleef in de derde set gelijk opgaan met Turkije en sloeg zich na de 11-12 achterstand naar een 18-14 voorsprong. Of werd naar een 18-14 voorsprong geslagen. Via 25-21 maakten ze 2-1 in sets. In set vier liet Turkije zich niet nog een keer verrassen en bleef na 3-8 resoluut doorgaan, het verschil bleef vier a vijf punten (5-10, 10-15, 14-19) en eindigde met 20-25.

De eigen score bedroeg 50/70, de foutenlast 27/39, topscorer werd Maja Storck van Zwitserland met 20 punten.

Daarna volgde het Aziatische derby Japan vs China.  Japan had een flitsstart met 7-2 in de openingsset en gaf van die voorsprong ook maar weinig meer prijs. China kon de 21-13 achterstand met 25-20 nog een beetje opleuken, maar kwam veel tekort. In de tweede set waren de rollen omgedraaid. Bij 13-18 lag China ver voor en via 15-21 pakten ze de 17-25 setwinst voor de 1-1 stand. Japan speelde met een erg lage foutenlast (7 scores voor China in twee sets) en China had de hoge verdediging met 11 blokpunten in twee sets goed staan.

In de derde set kon Japan een ruime voorsprong van 14-9 in het middendeel maar nipt in winst veranderen. Met 27-25 trokken ze nog net aan het langste eind en in de vierde set maakte ze met 25-21 de 3-1 winst perfect.

De eigen score bedroeg 66/68, de foutenlast 23/27, topscorer werd Yingying Li van China met 25 punten.

En het sluitstuk van de avond werd Thailand vs Italië, dat haar sterren als Paola Egonu, Miriam Sylla en Christina Chirichella thuis had gelaten. Italië verloor met 3-1, via de setstanden 25-20, 25-14, 16-25 en 25-19. Duidelijk dus. Opvallend was het sterke blok van Italië dat in deze vier sets 19 (!) blokpunten maakte, daarvan nam Sarah Fahr er alleen al 7 voor haar rekening. Thailand haalde de winst uit de betere aanvallende score (52 / 43) en de lagere foutenlast (13/24)

Onuma Sittirak werd met 16 punten de topscorer van de partij. Indre Sorokaite van italië bleef er ééntje bij haar achter.