Vizier op volleybal

 

Volley Meerkerk (v) net niet beloond

VoV, 11-02-2019. 9:23 uur. De vorige keer hadden we het met u over de weken van de waarheid voor Volley Meerkerk. Eerst moest men op bezoek bij virtueel koploper WIK, daarna werd actueel koploper Havoc ontvangen. De achterstand op de koplopers was overbrugbaar. Zou Meerkerk na deze wedstrijden nog titelaspiraties mogen hebben?

Eigenlijk werd er vooraf aan de competitie helemaal niet gesproken over een titel. Een haperende voorbereiding met een aantal blessures gooide roet in het eten en Meerkerk zou wel zien waar het stond. Maar na vier wedstrijden stond men fier bovenaan. Alleen toen kwamen de heenwedstrijden tegen WIK en Havoc en werden de geelzwarten even op hun plaats gezet met twee keiharde nederlagen (1-3 en 0-4).

Inmiddels staat Meerkerk keurig derde, op een heel misschien overbrugbare afstand. Maar over een titel heeft niemand het. Het belangrijkste was om twee goede wedstrijden neer te zetten en de zure smaak van voor de kerst weg te spoelen. En wat was daarvoor een betere plek dan in het hol van de leeuw, de aartsrivaal uit de polder, bij WIK.

Aanvankelijk leek het er niet op, alsof Meerkerk zich zou kunnen revancheren. WIK schoot uit de startblokken en Meerkerk was nog wat bevangen door spanning, 6-0. Maar gaande de eerste set wierpen de speelsters de schroom van zich af en begonnen beter te volleyballen. Serverend werden de Ammersen onder druk gezet en de thuisploeg begon foutjes te maken. Meerkerk kwam terug tot 23-23, maar hierna was WIK toch beter bestand tegen de druk. Met 25-23 wonnen ze de eerste set.

De volgende twee sets was Meerkerk heer en meester: de blokkering stond als een huis en WIK wist zich geen raad met het solide spel van de bezoekers. Zelden zal de thuisploeg zo onder druk hebben gestaan in hun eigen sporthal als tijdens die twee sets, 18-25 en 20-25. Maar de virtueel koploper liet wel zien waarom ze al maanden ongeslagen zijn, want ze richtten zich op, begonnen slimmer te spelen door het blok te omzeilen met geplaatste ballen en Meerkerk kon het hoge niveau net niet vasthouden. Via 25-17 en 15-9 was het toch WIK dat de winst in eigen huis kon houden.

Een week later stond Havoc op het programma. Havoc had een serie vijfsetters achter de kiezen en was vastberaden om het niet weer zover te laten komen. In de eerste twee sets vlamden ze met harde aanvallen door de Meerkerkse verdediging, 19-25 en 22-25. Maar de setstanden laten al zien dat de geelzwarten zich in de wedstrijd vastbeten. Een tweede 0-4 oorwassing zou niet zomaar plaatsvinden en wederom met ijzersterke blokkeringen werd het initiatief overgenomen van de koploper. Via twee keer 25-20 werd ook nu weer een vijfde set afgedwongen. Meerkerk nam direct een 4-1 voorsprong, maar Havoc had net wat meer vuur en killer instinct en sleepte met 9-15 de winst eruit.

Twee vijfsetters verloren, maar het soms wat broze zelfvertrouwen herwonnen, tegen de twee terechte koplopers in de divisie. Het enige smetje is dat Meerkerk zichzelf niet kon belonen door een van deze twee potten te winnen. De achterstand op de koplopers is hiermee weer iets opgelopen. Over een titel spreekt men niet. Plek 3 lijkt het maximaal haalbare. Maar er is nog genoeg om voor te spelen met o.a. een kraker tegen Next Volley en revanche tegen Roosendaal. Nu eerst een kleine maand krokusvakantie en carnaval en daarna pas op 9 maart de volgende partij tegen VCN 3.

gh @ VoV, verslag van Cees Weeterings, trainer coach Volley Meerkerk.