Vizier op volleybal

 

Volleybalnieuws bij onze Oosterburen

 

VoV, 27-06-2020. 13:45 uur. De Duitse Bundesliga bij de mannen heeft alsnog een team aan het aantal van tien clubs kunnen toevoegen. TSV Unterhaching, dat vorig seizoen via een sportieve fusie met een Zwitserse ploeg als “project Alpen Volleys” deelnam aan de Bundesliga, heeft na beëindiging van deze samenwerking alsnog een licentie aangevraagd en van het VBL-bestuur gekregen voor de hoogste Duitse divisie. Daarmee komt het aantal ploegen op elf voor het seizoen 2020/ 2021.

TSV Unterhaching heeft zijn kaarten voor het volgend seizoen gezet op een jonge Duitse ploeg, dus zonder buitenlanders, en heeft het bestuur van de Bundesliga ervan kunnen overtuigen dat ze hiermee van toegevoegde waarde zijn voor de competitie. De unanieme acceptatie door alle andere erin uitkomende teams toont wel dat de clubs Unterhaching er graag bij hebben. Met als argument waarschijnlijk meer wedstrijden en meer concurrentie.

Gezien de jeugdige ploeg waarmee Unterhaching wil gaan beginnen is het voor hen onbelangrijk op welke plaatst ze zullen eindigen, voorop staat de ontwikkeling van de ploeg en de spelers, net als in het jaar 2000 toen ze onder soortgelijke omstandigheden promoveerden.

Naast het verstrekken van de licentie aan Unterhaching besloot het bestuur van de Volleybal Bundesliga (VBL) dat er aan het eind van het seizoen 2020/ 2021 geen sportieve degradatie uit de Bundesliga zal plaatsvinden. Niet bij de mannen en niet bij de dames.

Veel transfers in de Bundesliga dames (net als overigens elders in Europa). Bij de dames in de Bundesliga wordt er nogal stevig afscheid genomen van vertrekkende en gestopte speelsters en nieuwelingen verwelkomd. Onderstaand een overzicht van de aantallen, waarbij VFB Suhl en Ladies in Black Aachen ‘koploper’ zijn voor wat betreft vertrekkers en nieuwelingen. Een overzicht per heden.

Ladies in Black Aachen: Gebleven 2 speelsters, nieuw 8 waaronder trainer/ coach Eelco Beijl en Eline Timmerman en vertrokken 9 teamleden waaronder trainer/ coach Saskia van Hintum en de speelsters Tessa Polder, Marrit Jasper en Lynn Blenckers.
VFB Suhl: Gebleven 1 speelster, nieuw 8 waaronder Dagmar Boom en vertrokken 10 speelsters waaronder Hester Jasper en Anniek Siebring.
Dresdner SC: Gebleven 7 speelsters waaronder Laura de Zwart. Nieuw 7, vertrokken 8 speelsters.
USC Münster: Gebleven 8 speelsters waaronder Demi Korevaar en Sarah van Aalen. Ook trainer/ coach Teun Buijs is volgend seizoen nog bij USC. Nieuw 3 en vertrokken 4 speelsters.
SC Potsdam: Gebleven 6 speelsters, Nieuw 6, vertrokken 7.
SSC Schwerin: Gebleven 7 waaronder Nicole Oude Luttikhuis, Nieuw 4, vertrokken 5. Over Britt Bongaerts werden nog geen mededelingen gedaan.
MTV Stuttgart: Gebleven 6 speelsters waaronder Juliët Lohuis. Nieuw 7, waaronder Hester Jasper, vertrokken 6.
Rote Raben Vilsbiburg: Gebleven 6 waaronder Myrthe Schoot. Nieuw 3 en vertrokken 6, waaronder de trainer/ coach en Iris Scholten.
VC Wiesbaden: Gebleven 9, nieuw 2 en vertrokken 4 waaronder Nynke Oud.
S-W Erfurt: Gebleven 7, nieuw 5 en vertrokken 4.
Nawaro Straubing: Gebleven 4, nieuw 4 waaronder Iris Scholten en vertrokken 5.

De Beach Liga: Ook bij de mannen zit de heenronde van de competitie na 7 aaneengesloten speeldagen van 2 wedstrijden per dag per team erop en is bekend welke teams een goede kans maken om door te gaan naar de Final Four. Dit zijn de duo’s Walkenhorst/ Winter (14-26), Betzien/ Westphal (14-22), John/ Sievers (14-16) en Erdmann/ Timmermann (14-14)

Bij de dames zijn vandaag de returns (dag 8 van de damescompetitie) begonnen, ook weer volgens hetzelfde principe als bij de heenronde. Eerder hebben we bericht dat de teams die zich voor het Final Four weekend geplaatst hadden al bekend waren, dit blijkt niet correct. De toen gegeven stand was die voor begin van de returns.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort