Volleybalweekend landgenoten in Italië

VoV, 11-01-2021. 6:30 uur. In de Italiaanse Eredivisie bij de dames hadden dit weekend veel Nederlanders in actie kunnen komen, het bleef echter beperkt tot een volledige wedstrijd voor alleen Marrit Jasper. Haar ploeg speelde voor de verandering eens een keer geen vijfsetter, maar verloor in vier sets van Busto A. Met 3-1, waarbij de tweede en derde set in 25-23 en 23-25 eindigden. De andere twee waren ruim voor Busto A. met 25-18 en 25-23.

In de tweede set kwam Brescia van 24-20 terug tot 24-23, inde derde hielden ze van een 2-10 voorsprong nog net genoeg over bij 22-23 en de minimale winst. Busto A. maakte het verschil blokkerend met 16 om 8 blokpunten. Marrit Jasper scoorde 19 keer.

Firenze, zonder Yvon Beliën, won met 3-1 van Bergamo via de setstanden 25-22, 25-14, 24-26 (na 23-21) en 25-17. Novara, met in de derde set een invalbeurt voor Nika Daalderop, ze scoorde drie keer, won uit bij Cuneo met 1-3. De eerste (25-230 en derde (28-30) set waren razend spannend, bij de andere (16-25, 14-25) ontbrak dat.

Monza won met 3-2 van Chieri ‘76. Een 1-2 achterstand in sets konden ze via 25-21 en 15-13 naar hun voordeel ombuigen. De eerste set hadden ze na een 22-17 voorsprong en 24-24 gelijke stand nipt met 26-24 gewonnen, Chieri was daarna twee sets effectiever, waarna Monza de 5-1 voorsprong veertig punten verder met 25-21 afsloot. De tiebreak werd na een achterstand van 8-11 nog met 15-13 gewonnen. Floortje Meijners had in de eerste twee sets een basisplaats, ze speelde daarna niet meer. Ze scoorde 2 punten. Annick Meijers had één invalbeurt bij Chieri.

Conegliano en Perugia speelden niet, Scandicci won eergisteren met 1-3 van Casalmaggiore. De top 3 in Italië blijft Conegliano, Novara en Monza. Brescia en Perugia sluiten de rij.

De mannen van Perugia doen het een stuk beter dan dames. Zij staan bovenaan de ranglijst, daar kwam dit weekend geen verandering in na hun 0-3 (21, 21, 22) zege bij Ravenna.

Na de 14-14 in de eerste set liep de ploeg van Thijs ter Horst uit naar 15-19 en hield dit verschil vast (19-23, 21-25). In de tweede doorgang was er heel veel verschil bij 4-10 en 10-16, aan het eind bleven er weer vier puntjes over. En in de derde waren dat er drie na een 9-15 en 14-21 voorsprong. Ter Horst speelde de hele wedstrijd en scoorde 9 keer.

Ook Trentino van Nimir Abdel-Aziz boekte een zege. Thuis tegen Monza werd het 3-2. Twee ruime setwinsten (25-16, eerste set en 25-17, derde set) werden door hun gasten met 20-25 tenietgedaan. De 15-13 (na 8-8 en 12-11) was nipt maar genoeg.

Trentino had op de eigen score een voordeel van 19 punten, echter speelden ze met een zeer forse foutenlast. Maar liefst 40 keer, waarin 29 foutserves, scoorden ze voor Monza, ze kregen er 30 punten voor terug. Abdel-Aziz nam 24 van de 74 punten voor zijn rekening. Dick Kooy speelde niet.

Perugia is nog steeds koploper, Trentino staat derde.