Vizier op volleybal

 

Volop spektakel bij openingsdag #KotC

VoV, 10-09-2020. 12:20 uur. Op woensdag 9 en donderdag 10 september werd/ wordt gestart met de eerste fase van het King en Queen of the Court (KotC/QotC) toernooi waarin twintig teams het gaan opnemen tegen elkaar voor vijf beschikbare plaatsen in het hoofdtoernooi. Zij doen dat verdeelt over vier poules waarvan de winnaar zich kwalificeert. De nummers 2 strijden nog een keer tegen elkaar voor de laatste plaats in het hoofdtoernooi.

Hoofdtoernooi: Op vrijdag begint het hoofdtoernooi. De vijf teams die zich op donderdag hebben geplaatst, voegen zich bij de top-10 King of the Court-teams. Op vrijdag wordt er in drie poules van vijf teams gestreden voor een plaats in de halve finales. De beste drie teams plaatsen zich direct voor die halve finale, die op zaterdag wordt gespeeld. De teams die op de vrijdag als vierde in de poule eindigen, spelen op zaterdag nog een ronde King of the Court om te zien welk laatste team zich bij de halvefinalisten voegt.

Finales: De zaterdag staat in het teken van de kroning van de nieuwe Kings en Queens van Utrecht 2020. Nadat door de play-off is bepaald welk laatste team zich bij de halvefinalisten heeft gespeeld, wordt in twee poules bepaald wie zich voor de grote finale van zaterdagavond plaatst. De twee beste teams per poule plaatsen zich direct, de nummers 3 en 4 spelen nog een play-off voor het laatste plekje in de allesbeslissende finale.

Op zaterdag 12 september om 19.30 uur start de grote finale. Eerst zullen de vrouwen bepalen wie de kroon mogen opzetten, daarna zullen ook de mannen strijden om wie de scepter mag zwaaien in Utrecht. De avond wordt afgesloten met de prijsuitreiking.

Gisteren, op de eerste dag is de maandenlange droogte in het internationale topbeachvolleybal eindelijk tot een eind gekomen. Twintig teams kwamen in actie in het speciaal ontworpen coronaproof stadion op het Jaarbeursplein. Voor Nederland eindigde de dag met één team dat direct door is naar de kwartfinales van vrijdag, Marleen van Iersel en Pleun Ypma werden derde in hun poule. Voor Brouwer/Meeuwsen en mogelijk andere Nederlandse teams resteert de herkansing van donderdagavond.

Op dag één van King of the Court kwamen er direct zes Nederlandse teams in actie. In de eerste poule in het damestoernooi deden van Iersel/  Ypma en Stam/ Schoon een gooi naar een plek in de kwartfinales. Daarvoor was een plaats bij de beste drie benodigd. De nummer vier van de poule gaat door naar de herkansing van donderdagavond en voor de nummer vijf resteert een kleine kans op diezelfde herkansing, van de vier poules gaat slechts één team dat als vijfde eindigt door naar de play-offs.

Stam en Schoon waren het eerste team dat afviel in hun poule, zij zitten in de wachtkamer wat betreft deelname aan de play-offs. Voor Marleen van Iersel en Pleun Ypma verliep de dag beter, zij werden in de laatste ronde derde en weten zich daarmee verzekerd van een plek in de kwartfinale. Poule A bij de vrouwen werd gewonnen door het Duitse duo Maggie Kozuch en Laura Ludwig, de kampioenen van de World Tour Finals van 2019.

In de eerste mannensessie traden de Nederlands kampioenen King of the Court Jasper Bouter en Ruben Penninga aan. Zij namen het op tegen grote namen als Herrera/ Gavira uit Spanje, die in 2018 nog de Kings van Utrecht waren. Ook de Letten Samoilovs en Smedins zijn sterke tegenstanders, evenals de Belgen Dries Koekelkoren en Tom van Walle. Bouter/Penninga was hetzelfde lot beschoren als Stam en Schoon, ze werden in de eerste ronde uitgeschakeld. Koekelkoren/Van Walle won met overtuigende services en sterk verdedigend werk hun poule met overmacht.

Toen het eenmaal donker was geworden in Utrecht, kwam de sfeer er echt goed in in het stadion op het Jaarbeursplein. Met ruim 400 toeschouwers in skyboxen werd het een waar spektakel. In de vrouwensessie moesten Esmee Priem en Julia Wouters als eerste het veld ruimen, zij nemen nu ook plaats in de wachtkamer voor de play-offs. De zusjes Megan en Nicole McNamara uit Canada heersten over de eerste twee rondes, maar zagen toch de Spaanse vrouwen Liliana en Elsa in de laatste minuut langszij komen.

In de afsluitende mannensessie werden de sensationele rally’s elkaar in hoog tempo opgevolgd. Helaas voor de Nederlanders Stefan Boermans en Yorick de Groot betekende dit dat zij laatste werden in hun poule. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen vlogen er in de tweede ronde uit, waardoor zij donderdagavond in de play-off nogmaals in actie moeten komen om een plaats bij de laatste vijftien teams te bemachtigen. In de finale van Poule B waren de teams uit Letland, Canada en Chili zeer aan elkaar gewaagd, maar uiteindelijk wonnen Martins Plavins en Edgars Tocs de laatste Gouden Bal van de woensdag. Die Gouden Bal, die elke poulewinnaar krijgt, levert in de kwartfinale een voordeel op. Ze mogen die inzetten na een verloren rally en spelen dat punt over.

Vandaag gaat het toernooi verder met zowel bij de vrouwen en de mannen poules C en D. Daarna wordt direct de play-offpoule gespeeld. Er wordt gestart om 16.30 uur.

gh @ VoV, bron Nevobo. Foto KingoftheCourt.com.