Vizier op volleybal

 

#KotC, 7 NL-duo’s door. Positieve coronatest

VoV, 11-09-2020. 7:05uur. Drie Nederlandse duo’s slaagden er gisteren in om via de play-offs alsnog in het toernooi King/Queen of the Court te blijven (Brouwer/Meeuwsen, Bouter/Penninga en van Driel/ van Driel)  en de groepsfase te bereiken, voor drie andere Nederlandse tweetallen (Stam/ Schoon, Boermans/ de Groot en Immers/ Luini) kwam er een eind aan hun deelname.

Gisteren  stonden de laatste twee sessies van de eerste fase op het programma en daarna volgde de zenuwslopende play-off waar nog vijf teams streden om de laatste drie plekken van de groepsfase.

Mannen:  De dag begon in Utrecht met het nieuws dat twee spelers positief hadden getest op Covid-19. Daardoor werden hun teams teruggetrokken, wat de kans gaf aan twee Nederlandse koppels die in hun plaats de middagpoule speelden. Voor twee spelers*  maakte corona een eind aan het toernooi, hun duo’s werden vervangen door Boermans/ de Groot en Bouter/ Penninga.

In de poule met Mol/ Sorum (Noorwegen) , Boehlé/ van Werkhoven, Kantor/ Losiak (Polen)  toonden de Noren zich het sterks, Polen werd tweede en Boehlé/ van Wekhoven derde. Boermans/De Groot verzekerden zich van een plek in de herkansing. Voor Bouter/Penninga werden uiteindelijk als lucky loser toegelaten tot diezelfde play-off.

In de avondsessie waren Matthew Immers en Leon Luini niet opgewassen tegen het geweld uit Qatar, Noorwegen, Zwitserland en Duitsland. Zij vielen als eerste af.

Direct daarna volgde de play-off, die een ander format kende dan de reguliere wedstrijden King of the Court. In plaats van een kwartier wordt er slechts vijf minuten gespeeld. Het gaat nog wel over drie rondes, maar aan het eind van de ronde weet het team dat bovenaan staat zich verzekerd van deelname aan de groepsfase. Bouter/Penninga behaalden in ronde twee 3 punten, evenals de Fransen Aye en Gauthier-Rat. Maar omdat zij hun streak van drie punten eerder hadden behaald, mochten zij door naar de vrijdag.

Voor Brouwer/Meeuwsen was er een overeenkomstig lot. In de allerlaatste ronde behaalden ze vier punten, net zoals opnieuw de Fransen. En op basis van dezelfde regel mocht ook het hoogste Nederlandse team van de ranking door naar het hoofdtoernooi.

Vrouwen: In het vrouwentoernooi wisten twee van de drie Nederlandse teams die in hun poule voor het eerst in actie kwamen direct door te stomen naar het hoofdtoernooi. Keizer/ Meppelink deden dat als groepshoofd, waarin de zussen Emi en Mexime van Driel nog afvielen en naar de play-offs gingen. Emma Piersma en Puk Stubbe vlogen uit de startblokken in hun sessie en wonnen zelfs de tweede ronde, terwijl zij omringd waren door wereldtoppers als Agatha en Duda uit Brazilië en Hermannova en Slukova uit Tsjechië.

Voor de Nederlands kampioenen Katja Stam en Raïsa Schoon viel daar het doek. De zussen Emi en Mexime van Driel wisten net als Brouwer/Meeuwsen in de allerlaatste ronde hun ticket naar de kwartfinales te grijpen.

Vandaag om 14:30 uur gaat het toernooi verder. Voor Nederland zijn nog in het toernooi Brouwer/ Meeuwsen, Boehlé/ van Werkhoven, Bouter/ Penninga, Keizer/ Meppelink, van Driel/ van Driel, van Iersel/ Ypma en Stubbe/ Piersma.

*De beachvolleyballers Quentin Métral en David Schweiner zijn bij King of the Court positief getest op COVID-19. Beide spelers kunnen niet deelnemen aan het toernooi. Toernooidirecteur Wilco Nijland noemt de ontwikkeling “super zuur voor de spelers, maar een bevestiging dat de strenge protocollen werken.”

Negatieve test voor aankomst: Alle spelers dienden voorafgaand aan het afreizen naar Nederland een negatieve coronatest te overleggen die maximaal 72 uur oud was. Pas daarna werden zij toegelaten tot de zogenaamde spelersbubbel. Direct na aankomst hebben alle spelers een volgende coronatest ondergaan. Voor Quentin Métral en David Schweiner leverde deze test een positieve uitslag op. De andere 78 spelers testten allen negatief.

Quentin Métral en David Schweiner testten allebei respectievelijk drie en zes weken geleden voor het eerst positief op het coronavirus. “Hoewel ze in hun thuisland nog negatief testten, pakte de eerste test in Nederland toch positief uit. We weten dat het kan. Ook zonder dat iemand nog symptomen van COVID-19 heeft, kunnen tot drie maanden na een besmetting deeltjes van het coronavirus in een lichaam blijven en dan zorgen voor een positieve test. De kans dat dit ook het geval is bij Métral en Schweiner is aannemelijk”, lichtte toernooiarts Marc Doornbos en medisch eindverantwoordelijke bij King of the Court toe.

Hij stelt dat de kans “bijna nul” is dat de twee spelers andere spelers hebben aangestoken. “Volgens de meest recente literatuur kunnen mensen die alleen milde of gemiddelde klachten hadden tien dagen na hun besmetting geen anderen meer besmetten. Ook het RIVM onderschrijft dat.”

Protocollen werken:  Toernooidirecteur Wilco Nijland heeft een dubbel gevoel bij de positieve tests van beide spelers. “Het is goed om vast te stellen dat onze protocollen werken. We hebben alles tot in de puntjes voorbereid om een coronaproof event neer te zetten. We zitten bovenop de gezondheid van onze spelers en staf en weten precies wat te doen als iemand positief is. Voor beide spelers is het super zuur dat ze het toernooi moeten verlaten, maar we houden vast aan de protocollen die we samen met de wereldvolleybalbond hebben opgesteld.”

gh @ VoV, bron Nevobo, foto kingofthecourt.com