VoV in Azië, Zuid-Amerika en Europa

VoV, 08-11-2022. 15:15 uur. In Japan werd weer op zaterdag en zondag een dubbelprogramma afgewerkt. Victorina van Celeste Plak speelde twee keer tegen Kurobe. Beide wedstrijden werden verloren na een identiek verloop.

Zaterdag kwam de ploeg van Plak met 0-2 voor via de setstanden 22-25 en 21-25. Zondag veroverden ze ook een 0-2 voorsprong, deze keer via setwinsten met 19-25 en 17-25. Maar zowel op zaterdag als op zondag werd de wedstrijd met 3-2 verloren. Na de 25-22 en 25-21 op zaterdag volgde een 23-21 zege in de tiebreak voor Kurobe, op zondag waren ze na 25-18 en 25-22 in de tiebreak met 15-13 de ploeg met de langste adem. Celeste Plak scoorde 42 keer, waarvan 18 op zaterdag.

Zuid- Korea: Thijs ter Horst leed met Kepco een 3-2 nederlaag tegen KAL Jumbo’s. Met 13-25 in de vierde set kon Kepco een nederlaag uitstellen, maar de 15-7 in de vijfde set velde het vonnis. Ter Horst werd met 32 punten de topscorer van de partij.

Brazilië: Praia Clube, de ploeg van Anne Buijs, behaalde een zeer zwaarbevochten zege bij Barueri. Het werd daar 1-3. Na de 18-25 in de eerste set volgden drie sets met twee punten verschil. Via 25-27 werd het 0-2, de 25-23 en 26-28 maakten daarna de eindstand. Anne Buijs had in de 1ste, 2de en 4de set invalbeurten, in de 3de begon ze in de basis. Ze scoorde 6 keer.

Turkije: VakifBank van Nika Daalderop won thuis met 3-0 van Sigorta Shop. De eerste set kostte de nodige moeite (27-25), daarna zat er een ruimer verschil in de eindstanden bij 25-21 en 25-20. Nika Daalderop speelde niet, Egonu maakte 21 punten, Gabi liet er 13 noteren. De 61 om 39 eigen score was heel erg duidelijk in het voordeel van de thuisploeg.

Voor de teams van ter Maat, Tuinstra en Abdel-Aziz waren er ruime zeges afgelopen weekend. Ziraat Bankasi won met 3-0 (21, 11, 15) waarbij zowel ter Maat als Tuinstra beiden 10 punten achter hun naam kregen. Halkbank verloor ook geen setje (21, 18, 17) en Nimir Abdel-Aziz liet er voor Halkbank 19 op het scorebord zetten.

Griekenland: In Griekenland was er winst en verlies voor de Nederlandse speelsters. Ana Mebus verloor met Lamia redelijk kansloos met 3-0 (21, 12, 13) bij Thetis en Maret Grothues won afgetekend met Panathinaikos van Thira. Het werd er 3-0 (20, 11, 18).

Anna Mebus scoorde 1 punt, ze stond drie sets op spelverdeling. Maret Grothues liet 10 punten noteren. De eigen score van 53 om 29 bij Lamia en 55 om 30 bij Panathinaikos spreekt boekdelen over de verhoudingen binnen de lijnen.

België: Asterix Avo is in de Beker van België via een 2-3 zege op Oudegem doorgestoten naar de halve finale. Daarin is Volley Leuven de tegenstander. Asterix Avo won in Oudegem. Ze pakten de tweede (13-25) en vierde (15-25) set met ruim verschil en werkten daarmee een 1-0 (25-20) en 2-1 (25-21) achterstand weg. In de vijfde set pakte de ploeg van Laura Overwater en Nova Marring met 13-15 de winst.

Bij de mannen won Maaseik met 1-3 van Aalst. Robin Overbeeke scoorde 20 keer voor Aalst, Steven Ottevanger moest 35 keer op de serve van Aalst in actie komen, 1 keer met een negatief resultaat. Roeselare boekte een 0-3 zege tegen Gent. Michiel Ahyi scoorde 14 keer voor Roeselare, Jente de Vries en Chris Ogink maakten respectievelijk 4 en 3 punten voor Gent. Verder wonnen in de kwartfinale ook Waremme (2-3) en Menen (0-3). Roeselare vs. Maaseik en Waremme vs. Menen worden de halve finales.

Polen: Project Warszawa, de ploeg van Niels Klapwijk verloor met 3-1 bij ZAKSA, Klapwijk speelde niet. En Olsztyn van Robbert Andringa leed een 0-3 thuisnederlaag tegen Gdansk. In de tweede set waren de teams met 25-27 aan elkaar gewaagd, daarvoor en daarna werd het 15-25. Andringa stond in de eerste twee sets in de basis, in de derde had hij een invalbeurt. Hij scoorde 5 keer.

Roemenië: De stadsderby tussen Dinamo en Steaua Boekarest eindigde in een 3-1 zege voor de thuisploeg. Met 30-28 konden ze de 0-1 achterstand in sets wegwerken (20-25), vervolgens beslisten ze de wedstrijd met 25-16 en 25-19. Ewoud Gommans had in elke set invalbeurten. Hij kwam voor drie keer serveren en zes servepasses binnen de lijnen.

Tsjechië: In Tsjechië boekten alle Nederlandse spelers en speelsters een zege. Wessel Keemink won met Karlovarsko met 1-3 bij Zlin, de derde set ging met 27-25 verloren, de overige werden ruim gewonnen (15, 19, 20). Ook Stijn van Schie boekte met Budojevice een 3-1 zege. Na de verloren eerste set (18-25) werd de volle buit via 25-18, 25-20 en een nipte 27-25 binnengehaald. Gijs van Solkema had met Kladno drie sets nodig om tot winst te komen. Bénatky kreeg 18, 16 en 22 punten mee.

Wessel Keemink stond vier sets op spelverdeling en scoorde 1 keer. Gijs van Solkema nam 6 punten voor zijn rekening, waarvan 5 aces en Stijn van Schie liet er 14 noteren nadat hij in de tweede set in de basis begon.

Spelverdeelster Hyke Lyklema won met VK Liberec met 3-0 van Olymp Praag. Praag kwam niet verder dan 16, 15 en 17 punten per set. Hyke Lyklema scoorde 4 keer.

Bij de mannen staat Karlovarsko met 9-24 bovenaan, Budejovice is met 10-22 tweede en Kladno met 9-20 vierde. Bij de dames bezet VK Liberec de tweede plaats met 6-11.