Vizier op volleybal

 

VoV Weekend Top 10 (en meer) #2-2021

VoV, 25-09-2021. 2:33 uur.  Er staat weer een mooi volleybalweekend voor de deur. Met de strijd om de Supercup bij de dames en heren, uiteraard de voortzetting van de vorige week begonnen wedstrijden in de Topdivisies en lager en een paar zienswaardige toernooien/ oefenwedstrijden. Zoals in Ootmarsum, waar vanaf 10:00 uur vanmorgen gastheer Set-Up ’65, Team 22, Voltena en VV Utrecht om de Willy Damhuis bokaal spelen. Een mooie gelegenheid om alvast vier teams uit de Eredivisie aan het werk te zien. In Meijel oefent bijvoorbeeld Peelpush Dames 1 tegen VCN en zo zullen de andere teams uit de Eredivisies ook de laatste puntjes op de i zetten voordat het volgende week om competitiepunten gaat.

Er is goed nieuws voor degenen die door welke omstandigheden dan ook niet in staat zijn de wedstijden in de Eredivisie live te volgen. In VOLLEY TECHNO, het vakblad voor volleybaltrainers van de NVVO, lazen we deze week dat ook dit seizoen weer livestreams van de Eredivisie duels zullen worden uitgezonden. Dat begint vandaag al met de strijd om de Supercup bij de dames en krijgt morgen een vervolg met het duel bij de mannen.

Een leuk weetje is dat het via de livestream best bekeken duel vorig seizoen de topper op 1 januari tussen Amysoft Lycurgus en Draisma Dynamo was. Totaal 3.099 volgers zaten toen voor het scherm. Bij de dames werd Sliedrecht Sport vs. Apollo 8 in de play-offs met 2.581 livestreamtoeschouwers het best bekeken. Nog een paar getallen. Gemiddeld keken er afgerond 2.600 fans naar de play-offs bij de mannen en 2.200 naar de duels bij de dames. Aldus de cijfers die door Eyecons werden verstrekt aan Volley Techno.

Nog een verlaat verslag van afgelopen week, we hadden het over het hoofd gezien, c.q. nog niet eerder opgemerkt, maar beter laat dan nooit.

De competitieopening van Thor H1 vond plaats in Amsterdam tegen het geroutineerde VVA H1 met oud Thor man Jens Anker in de gelederen. Thor, dat dit jaar voor het eerst uitkomt in de Tweede Divisie, had een stroeve start in de rumoerige maar sfeervolle oude sporthal. Twee sets lang vochten de Thor mannen vooral tegen zichzelf en konden ze nog niet goed omgaan met de servicedruk van VVA maar vastbesloten om niet puntloos naar huis te gaan werd de wedstrijd langzaam gekeerd.

Het spel veranderde en Thor kreeg steeds meer de controle over de wedstrijd. Het geloof in de winst kwam steeds meer binnen bij de mannen en toen uiteindelijk de opening in de blokkering gevonden werd was het prijsschieten voor Thor. Door het brengen van veel servicedruk en veel variatie in de aanval snoepte Thor set 3 en 4 binnen en kon het zich opmaken voor de vijfde set. Dit was de mooiste set van de wedstrijd waarin spanning, irritatie, blessureleed maar bovenal mooi volleybal de winst uiteindelijk bij Thor bracht.

Met 18-25 sloot Thor deze set winnend af om met drie verdiende punten terug te reizen naar Bergambacht waar later helaas bleek dat libero Dennis Langerak een lelijke knieblessure heeft opgelopen. Zaterdag staat de eerste thuiswedstrijd/derby tegen City Bril Krimpen heren 1 op de rol.

Transfers: Twee Nederlanders hebben een transfer gemaakt naar Polen. Vanuit Italië en Frankrijk. Eerder was er al het gerucht dat Dick Kooy Italië voor Polen zou verruilen, nu is er de bevestiging dat hij volgend seizoen bij PGE Skra Belchatow zal gaan spelen.

Vanuit zijn Franse club Spacers Toulouse Volley vertrekt oranje mid  Michaël Parkinson naar Cerrad Enea Czarni Radom in Polen. De al in Polen actieve Robbert Andringa krijgt dus volgend jaar twee keer een Nederlander aan de andere kant van het net tegenover zich,

Grensoverschrijdend gedrag in de sport (Bron NOC*NSF): In 2020 werden er in totaal 577 meldingen gedaan van grensoverschrijdend gedrag in de sport. Een stijging van 4,7% ten opzichte van beginjaar 2019. Mede als gevolg van de voortdurende publiciteit over grensoverschrijdend gedrag in de sport lag deze stijging in lijn der verwachting.

Bovendien weten steeds meer mensen het Centrum Veilige Sport of een van de samenwerkingspartners te vinden. Er is sprake van een stijgende meldingsbereidheid. Dat blijkt uit het jaarverslag 2020 van het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN), dat aan NOC*NSF is aangeboden.

Meeste meldingen vanuit breedtesport: Van alle meldingen kwamen de meeste meldingen uit de breedtesport. De groep van kaderlid/coach/trainer van de vereniging werd het meest aangewezen als beschuldigde. 58% van de beschuldigden is 30 jaar of ouder, 60% van de slachtoffers is minderjarig. Zorgelijke percentages aldus het CVSN. Het grensoverschrijdend gedrag had in de meeste gevallen betrekking op intimidatie en/of machtsmisbruik, fysieke seksuele intimidatie en incidenten waar sociale media betrokken is.

Na de VNL-competities in Rimini, de OS in Tokyo, het WK U20 in Nederland en de EK toernooien voor dames en heren denkt u misschien dat de internationale volleybalzomer erop zit. Maar dan hebt u het wel mis. Op dit moment wordt nog in Mexico het WK U18 voor meisjes en in Bulgarije en Italië het WK U21 voor jongens gespeeld.

In Mexico gaan de bekende volleybalgrootmachten in de poulefase aan de leiding. Servië, Italië, USA, Rusland. En verder staan Polen, Turkije en Brazilië ook bij de bovenste teams.

Bij het WK U21 is het toernooi net begonnen, daar bezetten Italië, Tsjechië, Bulgarije, Polen, België, Argentinië, Brazilië en Rusland na 2 duels de posities in de poule die recht geven op een vervolg van het toernooi. Verrassend was de winst van België over titelverdediger Iran.

Deze week een eerste overzicht van Nederlandse speelsters en spelers in het buitenland. We beginnen bij onze Oosterburen in Duitsland en nemen daarnaast nog een paar landen mee waar een enkeling zijn boterhammetje met hagelslag verdient.

Bundesliga Duitsland: Indy Baijens en Femke Stoltenborg (Schwerin), Laura de Zwart en Annick Meijers (VB Suhl), Hester Jasper, Juliët Lohuis en Eline Timmerman (MTV Stuttgart), Anna Mebus en Puck Hoogers (Nawaro Straubing), Iris Scholten (USC Münster), Sarah van Aalen (SC Potsdam), Auke van der Kamp (SV Lüneburg), Luc van der Ent (Volleys Herrsching), Stijn van Tilburg (Grizzlys Giessen).

Tweede Bundesliga: Fabienne Coenders (Skurios Borken), Laurine Vinkesteyn (TSV Bayer 04 Leverkusen) en Eric Kerp (FC Schüttorf).

Verder speelt Anne Buijs in Brazilië (Dentil Praya Clube), Celeste Plak in Japan (Victoria Angels Himeji) en Laura Dijkema in Rusland (Sint Petersburg)

De Top 10 dan maar. Er is voor deze weekend Top 10 weer iets meer te kiezen, want aan de Supercup kunnen we natuurlijk niet voorbijgaan. Die nemen we dan ook zeker op en verder een paar duels waarvan we denken dat die ook voor het nodige spektakel zullen gaan zorgen. En verder? Het vorige week ingevoerde priksysteem biedt dan wellicht weer uitkomst.

  • 1> Supercup Dames: Sliedrecht Sport vs. Apollo 8. Landskampioen vs. bekerwinnaar, die in de play-offs van het afgelopen seizoen ook al drie keer tegenover elkaar stonden. Resultaat drie keer 3-0 voor Sliedrecht. Zal Sliedrecht het nieuwe seizoen beginnen zoals het vorige is afgesloten? Vanaf 20:00 uur kunt u het via de livestream meebeleven.
  • 2> Supercup Heren. Draisma Dynamo vs. Amysoft Lycurgus. In Omnisport, dus met thuisvoordeel voor Dynamo. Meteen in het eerste duel om het ecchie zal blijken hoe twee eeuwige concurrenten om de prijzen er ten opzichte van elkaar voorstaan. We zijn wel benieuwd. Zondagmiddag vanf 15:00 uur zal dat duidelijk worden.
  • 3> WVC Volley vs. Veracles. Topdivisie Dames A: Twee ongeslagen teams, die beide die status willen behouden. We zouden er zomaar naar toe kunnen rijden om met eigen ogen te zien of het de nominatie waard is.
  • 4> OBEG Donitas vs. Dynamo Tubbergen. Topdivisie Dames A. Ook beide ongeslagen na één duel. Met de vraag wat die zege waard was nu beide teams in Groningen tegenover elkaar staan.
  • 5> US Amsterdam vs. VCN Dames 2. Topdivisie dames B: Van hetzelfde laken een pak als de onder nummer 3> en 4> genoemde duels.
  • 6> Webton vs. Foox Olhaco. Topdivisie A Heren: Als voorheen, beide ongeslagen, met de vraag, wie blijft dat?
  • 7> Compaen vs. Volley Tilburg. Topdivisie B Heren: Een op eerherstel uit zijnde ploeg tegen een ploeg die vorige week de ruimste zege van alle teams in deze divisie behaalde. Is er een mooiere uitdaging om revanche op jezelf te nemen?
  • 8> Wevo ’70 vs. Rosstars. Eerste Divisie A Dames. Een burenruzie. Voor Wevo het debuut van het seizoen, voor Rosstars de kans om het beter te doen dan vorige week, toen met 1-3 thuis verloren werd.
  • 9> Avior vs. VVH. Eerste Divisie A Heren: De nummer één vs. de nummer twee in de stand. Een mooiere koppeling kan er niet zijn.

Voor positie 10> is de keuze zoals in het verleden weer aan u. Gewoon uw favoriete club kiezen of net als wij eerder deden het priksysteem hanteren.

Dat was het, meer is er niet. Goed weekend, blijf gezond. Hou de moed erin. We zien de verslagen wel tegemoet, tenminste als u uw volleybal belevenissen via VoV met heel Nederland, heel Europa of heel de wereld wilt delen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.