VV Utrecht naar finale na 0-3 zege in Borne

VoV, 21-04-2024. 6:10 uur. Het was buigen of barsten voor Apollo 8 Dames1 gisteravond in de Veste in Borne bij de return van de halve finale om de landstitel. Na de verpletterende 3-0 nederlaag in de Domstad tegen VV Utrecht moest er in maximaal vier sets thuis gewonnen worden om de golden set te kunnen spelen. Die dan ook nog gewonnen moest worden om de finale te halen.

Dat de eerste wedstrijd bepaald geen succes was is geen klein understatement, het werd al de ‘misschien wel slechtste wedstrijd van het seizoen’ genoemd, en dat op wellicht een van de belangrijkste speeldagen in het seizoen. Gisteravond was het zaak om dat te vergeten en VV Utrecht, dat de eerste wedstrijd een prima indruk met uiterst solide spel en uitblinkende buitenspeelsters maakte, te verrassen.

VV Utrecht was gewaarschuwd en er zich ook van bewust dat het geen appeltje-eitje zou worden in de Veste, helemaal niet als de Apollo 8 fans luid en vol vertrouwen achter hun team gingen staan. Dan kan er een ‘one way wind’ waaien.

Genoeg inleiding, de wedstrijd: En het werd inderdaad een ‘one way wind’ maar dan voor heel Apollo 8 waaide die wel de verkeerde kant op. VV Utrecht was opnieuw de baas en plaatste zich met een overtuigende 0-3 zege voor de finale, voor het tweede jaar achter elkaar. De sets gingen met 16-25, 20-25 en nogmaals 20-25 naar de bezoekers, die hun feestje na twee sets konden vieren. En dat op basis van prima spel met veel servedruk ook dik verdienden.

Apollo 8 kwam in de openingsset via scores van Marije ten Brinke met 5-3 voor, na een paar aces, een uitgeslagen aanval en een prutsbal tegen stonden ze met 5-8 achter en gingen de time out in. Tot 10-12 bleef het verschil beperkt, een tweede Utrechtse serie bracht hen naar 10-18 en daarmee was de set gespeeld. Jorieke Bodde en Jette Kuipers scoorden nog tegen (14-20), maar VV Utrecht liet zich niet meer verrassen en pakte een dikke zege.

VV Utrecht moest nog één setje winnen, Apollo nog steeds drie, eigenlijk vier om de finale te bereiken. Het ging in de tweede set ook vlot de verkeerde kant op (5-8, 7-11), maar Apollo vocht voor wat het waard was en via onder andere een ace van Lotte van der Horst kwamen ze terug in de wedstrijd bij 11-12. Utrecht nam weer afstand naar 13-16 en Apollo haalde voor de tweede keer een achterstand van de borden bij 16-16, na de time out van Vera Koenen bij 15-16.

Lotte van der Horst sloeg Apollo naar 19-18, en naar 20-19. En vervolgens viel de Apollo 8 veste als een kaartenhuis in elkaar. Persoonlijke aanvallende fouten, een rake klap van Iris Reinders en een kill-block op Roos Wessels bezegelden de set,  20-25 verlies had tranen van vreugde en verdriet tot gevolg. Dat Utrecht de derde set vervolgens met 20-25 won was alleen belangrijk voor de statistieken.

De verloren halve finale betekende het einde van het seizoen en het einde van de functie van trainer/ coach van Apollo 8 voor Thijs Oosting. Uiteraard had hij het graag anders gezien, maar troostte zich met de gedachte dat zijn ploeg in ieder geval de beker had gepakt en tot de halve finale was doorgedrongen.

Bij Utrecht werd Iris Reinders met 12 treffers topscorer, Apollo had in Lotte van der Horst en Marije ten Brinke, die ieder 11 punten maakten, de meest scorende speelsters. Aanvallend en serverend maakte VV Utrecht het verschil.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood en Rudy Biekart.