VV Utrecht op voordeel in halve finale beker

VoV, 17-03-2023. 5:22 uur. VV Utrecht reist op 22 maart aanstaande met een licht voordeel in de halve finale voor de return naar Friesland. Gisteravond werd in de Domstad voor volgens de commentatoren goed gevulde tribunes (geef eens een schatting van het aantal toeschouwers, de tribunes komen nooit in beeld) met 3-2 van VC Sneek gewonnen. Via de setstanden 25-22, 25-27, 23-25, 25-18 en 15-8. Daarmee heeft VV Utrecht de beste uitgangspositie voor de return, al is dat voordeel minimaal.

VV Utrecht had de betere start in de eerste set en kwam vlot op een 7-3 voorsprong, die echter door VC Sneek even snel als vakkundig werd ingelopen en omgebogen naar een 8-10 achterstand, met op 8-9 de time out van Utrecht. Rixt van der Wal, die blokkerend een zeer goede avond had, en Anlène van der Meer zorgden met Anniek Siebring aan serve voor de punten. Tot 14-17 kon VC Sneek aan de goede kant van de score blijven.

Iris Reinders serveerde de thuisploeg daarna met o.a. een ace en een score van Marly Bak naar 19-17, bij 21-18 ging VC Sneek voor de tweede keer de time out in. Zonder succes, Mirthe van der Sluijs scoorde na de pauze de 22-18. Marit Pasterkamp zette VVU op setpoint bij 24-19, Sneek kreeg twee punten cadeau en scoorde via een plaatsbal in het hoekje de 24-22, waarna de omloopscore van Lisa Kersten een eind aan de set maakte.

De tweede set kende aanvankelijk hetzelfde verloop als de eerste. VV Utrecht kwam met 6-2 voor, VC Sneek counterde via blokpunten en een mokerslag van Rixt van der Wal naar 7-9, met op 7-8 de time out van VV Utrecht. Bij 11-11 had Utrecht de achterstand ongedaan gemaakt, daarna volgend tot 12-15 vier aanvalsfouten van VV Utrecht op rij, die de stand naar 12-15 tilden. Time out VV Utrecht.

Nadat Lisan Siemonsma de 13-16 had gescoord had Iris Reinders een zeer sterke periode op linksvoor. Zij sloeg Utrecht naar 17-16, Lisa Kersten maakte met een kill-block de 19-17 en VV Utrecht begon even later bij 21-18 met voorsprong aan de big points. Time out VC Sneek.

Spelverdeelster Nynke Oud profiteerde dankbaar van een te ver doorgeschoten sevepass en liet de 21-21 noteren. Opnieuw  nam VV Utrecht afstand (23-21 en 24-22), maar slaagde er niet in de set af te maken. Nynke Oud blokkeerde het setpoint van het scorebord (24-24), het volgende setpoint blokkeerde Rixt van der Wal er van af. (25-25), Twee kadootjes via aanvallende fouten beslisten de set in het voordeel van VC Sneek. (25-27)

In de derde set blokkeerde Sneek zich naar een 2-6 voorsprong (3 blokpunten in die fase) maar gaf daarna te veel punten weg om het ruime verschil vast te houden. Bij 15-15 had VV Utrecht, mede door zeven gekregen gratis punten na 4-7, de stand gelijkgetrokken. Twee aces op rij van Lisa Kersten, één voor en één na de time out van Sneek, zorgden voor een 17-15 voorsprong.

Teams wisselden elkaar in de finale van de set aan de leiding af, Utrecht kwam op 19-18, Sneek op 19-20 en Utrecht weer op 22-20. In het achterveld van de gasten probeerde men de serve van VV Utrecht uit te kijken, maar slaagden niet in die opzet, bij 22-20, waarop de time out volgde. Britt Schreurs scoorde vervolgens de twee punten ter overbrugging van de achterstand (22-22), waarop Utrecht de time out inging, via de side out werd het 23-23. Waarna de laatste twee punten naar de Friese ploeg gingen. Anlène van der Meer scoorde de winnende treffer voor de 1-2 stand.

Bij 8-8 in de vierde set had VC Sneek een achterstand van drie punten door scores van o.a. Bjorna Gras en Ana Rekar ongedaan gemaakt, na de time out op die stand nam de thuisploeg weer afstand (10-8) en bleef via de side out tot 12-11 een puntje voor. Dat werden er vier toen een ace en een rake smash van Iris Reinders de stand naar 15-11 tilden en Sneek de kantlijn opzocht.

Rixt van der Wal scoorde met een snelle reactie aan het net de 15-12, vervolgens kende VV Utrecht aanvallend een sterke periode. Iris Reinders scoorde twee keer en Sneek ging twee keer in de fout, waarmee de stand op 20-14 kwam en de tiebreak voor de thuisploeg voor het grijpen lag. Sneek kwam nog terug naar 20-17, maar met een vijf om één score pakte VV Utrecht in de finale de 25-18 setwinst en de tiebreak.

In de beslissende vijfde set kwamen de gasten van 4-2 achter op 4-4 en van 7-4 achter op 7-7, waarbij in de laatste serie er even stevig werd geprotesteerd door VV Utrecht over een in/uit bal, die in werd gegeven terwijl iedereen deze uit had gezien. Na de foutserve van Sneek voor de 8-7 werd er van kant gewisseld.

Een tweede aanvallende fout van Sneek maakte 9-7, Iris Reinders scoorde vervolgens de volgende twee punten voor de 11-7 tussenstand, waarop Sneek naar de zijlijn ging. Na die pauze maakte Sneek de side out (11-8). De laatste vier punten maakte Utrecht met o.a. twee aces, opnieuw slaagde Sneek er niet in om de bal uit te kijken, en via scores van Marit Pasterkamp en Iris Reinders.

Het tweede duel in de halve finale is op woensdag 22 maart. Bij winst gaat Utrecht naar de finale, Sneek krijgt het ticket als ze met 3-0 of 3-1 zegevieren. Bij 3-2 voor de Friezinnen volgt een golden set.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto’s Rudy Biekart en Rudy van ’t Rood.