VV Utrecht sluit reguliere seizoen als koploper af.

VoV, 09-02-2023. 5:22 uur. De competitie in de Eredivisie dames nadert zijn einde. Deze week komen veel teams nog twee keer in actie, waarna er volgende week op dinsdag en woensdag nog een doordeweekse dubbel voor Sliedrecht op het programma staat. Tegen Peelpush (dinsdag) en Voltena (woensdag). En dan begint op 25 februari de strijd om de titel in de kampioenspoule en om plaats zeven in de B-poule.

Maar eerst gisteravond. Gisteravond werd al beslist dat VV Utrecht als eerste zal eindigen in het reguliere seizoen. Ze speelden uit tegen Voltena en wonnen met 0-3. Dat verliep een stuk moeilijker dan de uitslag aan zou kunnen geven.

In de eerste set nam Voltena na de 11-11 tussenstand en 14-11 voorsprong en bleef tot 19-18 een klein verschilletje vasthouden.  Bjorna Gras maakte gelijk, Marly Bak sloeg Utrecht naar 19-21, dat even later met een kill-block naar 20-23 werd getild. Voltena kwam nog terug tot 23-24, met opnieuw een kill-block pakte VV Utrecht de set.

In de tweede doorgang een soortgelijk verloop. VV Utrecht moest een aantal keren een achterstand wegwerken (9-5 naar 11-11 en 19-15 naar 20-20) om in de big points opnieuw te kunnen toeslaan. Bij 21-23 was het beslissende verschil gemaakt, Raïsa Schoon liet daarna nog de 23-24 noteren, voordat VV Utrecht de set met 23-25 pakte en op 0-2 in sets kwam.

Denise de Kant serveerde de gasten uit de Domstad met een ace naar 3-8 in de derde set en daarmee was vooreerst een veilig verschil gemaakt. Marly Bak en Iris Reinders hielden het bij 8-13 en 10-16 in stand. Voltena kon van 13-21 nog terugkomen naar 17-24, waarna een uitgeslagen aanval een eind aan de set en de wedstrijd maakte.

Bij FAST vs. Apollo 8 was de eerste set snel beslist. Lotte van der Horst serveerde met twee aces een 2-5 voorsprong op het scorebord, dat daarna tot 4-15 werd uitgebouwd. FAST ging bij 9-20 voor de tweede keer de time out in, Apollo 8 maakte via o.a. Jette Kuipers van 10-22 de 10-25 eindstand in deze set.

In de daaropvolgende set had Apollo 8 veel meer moeite om tot winst te komen. Ze kwamen met 9-5 en 11-7 achter, namen vervolgens na de 12-9 achterstand met een serie van vijf punten een 12-14 voorsprong, waarbij dat laatste punt via een tweede bal score van Charlotte Haar op de borden kwam. FAST nam een time out, kon de serie stoppen (13-14) en tot 22-23 blijven aanhaken.

Bij 24-23 waren ze een rake klap van setwinst af, Jorieke Bodde werkte het setpunt weg, Marije ten Brinke gaf Apollo 8 met 24-25 kans op setwinst. FAST blokkeerde zich naar 25-25, waarna twee treffers van Jorieke Bodde de set met 25-27 beslisten.

Apollo nam in de derde set een 5-9 voorsprong, die een hardwerkend FAST bij 10-11 op een puntje na had weggewerkt. De series naar 11-15 en 12-18 maakten vervolgens het verschil. Deze voorsprong gaven de bezoekers niet meer uit handen en ze sloten met 19-25 en 0-3 af.

Sudosa-Desto heeft deze week een loodzwaar programma met eerst gisteravond VC Sneek (thuis) en zaterdag Apollo 8 (uit). Maar als je thuis van Sliedrecht kunt winnen, is er ook tegen Sneek van alles mogelijk, zou je denken.

Dat was echter slechts in één set het geval. Niet in de eerste waarin Sneek uitliep naar een 5-16 voorsprong, Sudosa -Desto steeds beter in haar ritme kwam en via 14-18 tot 19-22 kon inlopen. Een driepunter maakte daarna een eind aan de set (19-25).

In de tweede set kwam de thuisploeg na een 13-16 en 17-20 achterstand bij 22-22 op gelijke hoogte en in de spannende setfinale wisten ze met 27-25 de setstand op 1-1 te brengen.

VC Sneek had het ook in de derde set lastig. Kwam na 19-20 met 21-20 achter, ging de time out in en maakte de set daarna in een keer uit. Met een ace kwamen ze op setpoint bij 21-24, waarna een midaanval van Lisan Siemonsma de set besliste.

In de vierde set maakte Sneek van een 10-6 achterstand een 10-14 voorsprong, Bij 15-15 was Sudosa-Desto weer terug in de set, maar ze haakten ook meteen weer af.  Via 16-18 en 19-24 pakte Sneek de set met 20-25 en de wedstrijd dus met 1-3.

• 10> FAST 17-5

VV Utrecht gaat met een startbonus van vijf punten beginnen aan de Kampioenspoule. Vanavond wordt nog gespeeld SV Dynamo vs. Peelpush.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Peter Gommans, FAST vs. Apollo 8.