VVU bekerfinalist na 3-2 zege vs. Apollo 8

VoV, 11-03-2022. 4:22 uur. Apollo 8 uit Borne ging als titelverdediger van de Nevobo beker naar Utrecht, waar VVU de tegenstander was. De ploeg van de gebroeders Oosting verloor echter gisteravond via een 3-2 nederlaag de kans om zijn titel in de finale tegen Sliedrecht Sport te verdedigen.

Beide teams wonnen in hun onderlinge confrontaties in de competitie één keer. Apollo 8 in Utrecht met 0-3 en VV Utrecht in Borne met 1-3. In dat laatste duel was Utrecht aanvallend (39 om 46) en serverend (9 om 11) de betere ploeg en maakte daarmee en met de lagere foutenlast het verschil.

Dat Apollo 8 uit dat duel zijn lessen had geleerd, net overigens als VV Utrecht, moge duidelijk zijn. Alle standen stonden weer op dubbelblank toen er gisteravond om 19:30 uur werd aangefloten in Galgenwaard.

Bibberig en rillerig begin: Het begin van de wedstrijd eiste enige volharding van de livestream kijker. Het leek alsof de uitzending stotterde en gelijk de hik had. Elke paar seconden stond het beeld even stil, haperde het geluid en de beelden en als snel bleek dat het scorebord ook niet werkte. Deze mankementen herstelden in de loop van de eerste/tweede set, alleen bleef de stand dubbelblank, maar gelukkig hielden ons de commentatoren tussen alle kijkersvragen door op de hoogte van wat er aan tussenstanden te melden was.

Apollo 8 pakt eerste set: VV Utrecht had de beste start in de eerste set. Na de 4-1 stond het verschil ven drie punten er bij 8-5 nog. De serveserie van Marije ten Brinke (van 8-5 naar 9-13 met o.a. drie aces) maakte van de achterstand een mooie voorsprong. VV Utrecht ging in de achtervolging en profiteerde van een aantal Apollo kadootjes tot aan 18-19, Nienke Oostenbrink serveerde de thuisploeg naast de gasten bij 19-19. In een mooie en spannende eindstrijd nam VV Utrecht bij 21-20 de leiding door een ace van Marit Plasterkamp, kwam Apollo 8 op 21-23 door aanvallende fouten van Utrecht, kreeg op 23-24 het eerste setpoint, maar wist de set pas na twee gratis punten van VV Utrecht na 25-25 te pakken.

Apollo 8 naar 0-2: In de tweede doorgang een spiegelbeeld tussenstand bij 5-8 t.o.v. de eerste set. Bij 7-10 nam VV Utrecht de eerste time out op, kwam terug naar 10-10 en bleef via side out scores tot 11-12 aanhaken. Daarna nam Apollo 8 afstand, de tweede time out van VVU was bij 11-17. Zes punten verschil stonden er ook nog bij 15-21, daar hadden o.a. Carlijn Koebrugge en Tess de Vries voor gezorgd. De side out, het breakpoint en Lisa Kersten brachten het verschil terug naar drie punten, waarop Apollo 8 de time out inging. Het eerste punt na de pauze was ook voor VVU (19-21), daarna volgde een sterke blokkeerperiode van de gasten uit Borne. Na 20-23 sloeg Juliët Huisman setpoint op de borden en blokkeerde Carlijn Koebrugge op dezelfde borden de 20-25 eindstand van de set.

Apollo benut de matchpoints niet: In de derde set veranderde Apollo 8 een 3-2 achterstand via een paar scores van Juliët Huisman eerst in 3-6 (time out VVU), waarna Carlijn Koebrugge (snelle mid combinatie), Juliët Huisman (ace) en Rianne Vos (dankjewel bal) er 4-9 van maakten. Lisa Harmsen haalde de serve terug en VVU kreeg nog een gratis puntje tot aan de 6-12 tussenstand. Een tussenstand met de beste vooruitzichten op de bekerfinale. Maar de set kantelde volledig na een lange rally met drie fraaie verdedigende acties van VVU-libero Susanne Kos. VVU herpakte zich.

Marit Pasterkamp serveerde het grote verschil bijna helemaal van de borden, ze bleef door eigen aces en scores van Carla Mulli aan de opslaglijn tot aan 11-13. Lisa Kersten maakte de aansluitende treffer via een omloopbal, daarna gaf Apollo o.a. een hattrick aan punten weg, waardoor VVU op een 16-13 voorsprong kwam. Marije ten Brinke scoorde twee keer (16-15), VVU pakte de volgende punten (19-15), Apollo ging bij 21-17 de time out in, hetzelfde deed VVU bij 21-19.

VVU kwam op 23-20, een blok van Jette Kuipers haalde de serve naar Apollo 8, Marit Zander scoorde met een tweede bal en VVU sloeg twee keer uit, de 23-20 was 23-24 geworden. Apollo stond op matchpoint. Jolien Sinnema haalde het van de borden, Jette Kuipers maakte het VVU-setpoint bij 25-24 onschadelijk en zette met een ace het tweede matchpoint (25-26) op de borden, dat ze er met een foutserve ook weer afhaalde. De 26-27 maakte Jolien Sinnema onschadelijk en met een ace en een ‘blok-uit’ score pakte VVU daarna de set met 29-27.

Te hoge foutenlast Apollo: De tik van het niet benutten van matchpoints en de verloren kans op de 0-3 zege en daarmee het ticket voor de finale kwam hard aan bij de ploeg uit Borne. VVU pakte een 4-2 voorsprong in de vierde set en profiteerde volop van de hoge foutenlast van de gasten middels een 13-6 tussenstand halverwege de set. Opnieuw had Marit Pasterkamp met haar drukvolle opslagen een mooi aandeel in de gewonnen punten, ook de verrassende keuzes van spelverdeelster Ana Rekar zette menig keer een VVU-aanvalsters vrij voor het net.

Apollo 8 was van slag, bleef veel fouten maken (19-9) en kwam op meer dan twee handen vol punten achter bij 22-11. De ingevallen Eline Gommans scoorde nog 22-12, VVU gaf ook een paar punten weg (22-14) waarop de time out van Ali Moghadassian volgde. Met drie punten op rij dwong VVU de vijfde set af.

VV Utrecht pakt finaleticket: Na de 4-4 in de vijfde set tilde o.a. Lisa Harmsen met een blokpunt en een ace de stand naar 7-4, Apollo kwam terug naar 7-6 en kon na de veldwissel bij 8-6 met vier blokpunten de stand op 10-10 brengen. Voor de tweede keer in de wedstrijd verloren Apollo 8 aanvalsters daarna een drukduel boven het net (11-10) en vervolgens slaagden beide partijen er niet meer in voor zichzelf te scoren. Na een gestolen bal (12-10) ging Apollo 8 de time out in, deed dat nogmaals na een netfout (13-10) en kreeg via een in het net geslagen aanval van VVU (13-11) daarvoor een puntje retour. De foutserve en de uitgeslagen aanval beslisten daarna de tiebreak met 15-11 in het voordeel van VV Utrecht.

VV Utrecht speelt op maandag 18 april (2de Paasdag) de finale tegen Sliedrecht Sport, dat zich via een 3-1 zege op Regio Zwolle Volleybal voor de eindstrijd plaatste.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan Bredewoud en Rudy van ’t Rood.