VVU wint in Borne en SV Dynamo in Zwolle

VoV, 06-11-2022. 6:50 uur. In de gisteren gespeelde ronde in de Eredivisie dames deed VV Utrecht goede zaken met 0-3 winst vs. Apollo 8, Sliedrecht Sport won thuis met 3-1 van Eurosped, Sneek kwam van 0-2 achter tegen Peelpush naar een 3-2 zege, SV Dynamo nam de volle buit mee uit Zwolle en Sudosa-Desto won hun derde wedstrijd op rij. FAST leed een 3-1 nederlaag in Assen.

In Borne hield VV Utrecht koploper Apollo 8 van setwinst af. De gasten uit de Domstad trokken het initiatief in de eerste set na 6-6 naar zich toe, liepen via 7-10 en 8-13 uit naar 9-15. Met Marije ten Brinke aan serve kwam Apollo 8 terug naar 14-15, wat later sloeg Lotte van der Horst de thuisploeg naar 17-18. Carla Mulli sloeg keihard de 17-17 tegen de vloer, een VVU overpass viel zomaar voor 17-21 bij Apollo op de grond. Dit gaf VVU niet meer weg en met 19-25 door Denise de Kant werd de eerste set binnengehaald.

In set twee maakte VVU een 13-10 achterstand bij 13-13 ongedaan en in het voorportaal van de big points veranderden ze 19-17 achter in een 19-20 en vervolgens 20-23 voorsprong. Apollo zag er niet goed uit in die fase, herstelde zich knap na de time out op 20-23 en kwam via Jorieke Bodde bij 24-23 op setpoint. Zij werkte bij 24-25 ook het setpoint van VVU weg. Met een foutserve en een ace werd de set afgesloten met 25-27 winst voor de gasten.

Apollo had de beste start in de derde set (6-2, 9-3) maar was de voordelige marge bij 11-12 ook weer kwijt. Iris Reinders pakte haar puntjes mee (13-16, 16-18), maar bij 20-18 moest VVU de pauzeknop indrukken.  Met succes, het punt voor de coach en een ace van Carla Mulli maakten 20-20, daarop volgden drie aanvallende fouten van Apollo 8 voor de 20-23 stand. Bij 24-24 had Apollo twee matchpoints onschadelijk gemaakt, bij 25-25 waren dat er drie. Opnieuw beslisten een foutserve en een ace de set voor de 25-27 en 0-3 eindstand.

Lotte van der Horst en Iris Reinders werden met 19 en 18 punten de topscorers van hun team. Apollo had één puntje voordeel op de eigen score (54 om 53), maar had met o.a. 13 om 8 foutserves en 11 om 5 aanvallende fouten de veel hogere foutenlast.

VC Sneek kwam thuis met 0-2 achter tegen Peelpush. Na een rampzalige start in de openingsset (1-9) was de set eigenlijk al gespeeld. Peelpush won die met 19-25. In set twee was het begin van Sneek ietsje beter (2-7, 3-9), maar opnieuw haalde Peelpush de winst binnen. Al toonden de Friezinnen bij 14-15 en 17-17 dat ze zich herstelden en weer meededen voor de winst.  Met een driepunter (van 21-22 naar 21-25) pakte Peelpush de 0-2 in sets.

In de derde set zette het herstel van Sneek door. Na 9-7 liepen ze uit naar 16-7. Peelpush kwam van 23-16 knap terug naar 23-20 maar trok toch aan het kortste eind (25-22). In set vier dwong Sneek de tiebreak af. Het eerste beslissende verschil leek bij 23-21 gemaakt, het tweede bij 24-22. Peelpush kwam bij 24-24 gelijk, maar zag de winst toen naar de thuisploeg gaan met 26-24.

In de vijfde set werd met 8-6 van speelhelft gewisseld, met de side out voor 10-8 en het breakpoint voor 11-8 kwam Sneek in een riante uitgangspositie voor de winst. Na 12-10 maakte een driepunter er 15-10 en 3-2 van.

Celine Keijsers en Wies Smits waren bij Peelpush de topschutters met 27 en 19 punten. Bij Sneek namen Anlène van der Meer en Anniek Siebring ieder 15 punten voor hun rekening. Sneek had op de eigen score een 81 om 73 voordeel, hun foutenlast was met o.a. 15 om 9 foutserves en 17 om 13 aanvallende fouten wel hoger.

Sudosa-Desto was snel klaar met FAST in de eerst twee sets, die ze met 25-10 en 25-12 wonnen. FAST bleef via 31-33 in de wedstrijd. Een 14-8 en 17-12 achterstand werkten ze weg en vanaf 23-23 was het stuivertje wisselen aan kop. Matchpoints en setpoints volgden elkaar op tot 31-32, waarna de laatste rake klap voor FAST was. In de vierde set pakte Sudosa-Desto alsnog de volle buit. Via 8-4 en 13-7 bouwden ze een ruime 20-13 voorsprong op, die in 25-20 setwinst uitmondde.

Sliedrecht Sport liet zich in de openingsset verrassen door het bezoekende Eurosped. De gasten uit Vroomshoop bouwden brutaal een 11-15 voorsprong op bij de landskampioen, zagen die verloren gaan (16-15), maar toonden in de set finale veerkracht door van 22-21 via 23-23 een 23-25 zege te pakken. Daarna bepaalde Sliedrecht Sport het gebeuren binnen de lijnen. In set twee werd het 25-18 na 15-9 en 17-15. De derde set ging met 25-10, tussenstanden 13-5 en 21-8, heel vlot naar de thuisploeg. De 2-1 in sets werd 3-1 toen Sliedrecht in de vierde set van 16-9 en 19-14 de 25-15 setwinst pakte.

Iris Vos van Sliedrecht Sport werd met 22 punten topscorer van de partij. Noa de Vos maakte de meeste punten bij Eurosped, totaal 10. Met 49 om 34 aanvallende punten en o.a. een 8 om 18 foutenlast in de aanval had Sliedrecht veel voordeel aan hun kant.

SV Dynamo vertrok met een 1-3 zege uit Zwolle. Alleen de derde set moesten ze aan de thuisploeg laten, nadat ze eigenlijk vanaf de vroege 1-2 tot aan de late 19-22 met beslissend verschil aan de leiding waren gegaan. De 22-23 veranderde Zwolle in 25-23. In de andere sets waren de gasten uit Apeldoorn met 18-25, 19-25 en 16-25 steeds ruim de betere.

Benthe Wismans van Dynamo werd met 22 treffers de topscorer, haar teamgenote Caya van Cooten kwam tot 14 treffers en Suus Gerritsen tot 13, waarvan 6 blokkerend. Bij VC Zwolle werd Nicole van de Vosse met 14 punten topscorer, Nynke Hofstede kreeg er 13 achter haar naam, waarvan 7 blokpunten.