Warschau: Beide damesduo’s door!

VoV, 13-06-2019. 19:30 uur.  In het hoofdtoernooi van het FIVB World Tour toernooi in Warschau werd Nederland vertegenwoordigd door de damesduo’s Sanne Keizer/ Madelein Meppelink en Joy Stubbe / Marleen van Iersel. Er waren geen BTN mannenduo’s tot de laatste 32 teams doorgedrongen c.q. hadden zich niet ingeschreven en verder waren twee dames duo’s via de kwalificaties uitgeschakeld. Zie onze berichtgeving van gisteren.

Het BTN duo Keizer / Meppelink speelde hun eerste poulewedstrijd tegen Arvaniti / Karagkouri uit Griekenland, die 9de werden in Ostrava, 17de in Jinjiang en 33ste in Den Haag.

Het Nederlandse duo had een flitsend begin (naar 4-1) en een nog flitsende finale (van 18-18 naar 21-19), maar daartussen hadden ze veel moeite om in de wedstrijd te blijven. Bij 10-15 bedroeg de achterstand zelfs vijf punten, die kon ongedaan gemaakt worden (13-16, 16-18) en daarna kon de set voor zich beslist worden. In de tweede set was Oranje de bovenliggende partij met tussenstanden 9-6, 12-9, 16-11 en 18-12. De set werd met 21-15 gewonnen  en de wedstrijd dus met 2-0.

Om de poulewinst en de rechtstreekse plaatsing in de achtste finales speelden Keizer / Meppelink tegen Heidrich / Vergé-Depré. In de eerste set maakten ze het verschil na de 12-10 stand. Met een serie van vier punten namen ze afstand to 16-10, waarna de setwinst niet meer in gevaar kwam. Via 19-14 werd het 21-17.

In de tweede set waren Keizer / Meppelink meteen op de goede weg voor de achtste finale. Via 4-1 ging het naar 11-6, met een 4-3 en 7-5 tussenstand in die periode. De Zwitserse dames kwamen van 14-7 nog terug naar 14-11, maar meer stond de Europees kampioen niet toe. Via 21-15 pakten ze de 2-0 zege en de plaatsing in de achtste finale.

Joy Stubbe en Marleen van Iersel moesten zich meten met het USA duo Stockmann / Larsen, die dit jaar twee 17de plaatsen achter hun naam hadden. In Itapema en Xiamen.

Het Amerikaanse duo verloor in de eerste set een 13-11 voorsprong, maar kwam na een 14-15 achterstand sterk terug naar een 18-15 voorsprong. Hierop moesten Stubbe / van Iersel het antwoord schuldig blijven. Met 21-18 ging de zege naar de USA. In de tweede set raakte Nederland na 10-10 met 14-10 achter, knokte zich nog naar een overbrugbaar verschil bij 18-16 en 19-17 maar kwam aan het eind net tekort voor de gelijkmaker of de verlenging. Met 21-17 pakte USA de 2-0 zege.

In de verliezersronde voor een plaatsje in de KO ronde voor de achtste finale speelde Stubbe / van Iersel tegen Graudina / Gravcenoka.

Stubbe / van Iersel moesten na 7-6 in de eerste set in de achtervolging. De hele set duurde dat tot en met 20-18 was het verschil in hun nadeel één tot drie punten. Op setpoint kantelde het spelbeeld, eerst naar 20-19 en vervolgens werd er vanaf 20-20 tot en met 29-29 een felle strijd gevoerd om de winst. Het Nederlandse duo trok na 26 minuten aan het langste eind met 29-31.

In de tweede set was het niet zo spannend. Toen moesten hun tegenstanders meteen in de achtervolging, eigenlijk vanaf het begin, één keer kwamen ze op gelijke hoogte (10-10) maar na 10-14 bleef het verschil bij 12-16 en 17-21 steeds een punt of vier. Stubbe / van Iersel gaan naar de tussenronde voor de achtste finale, die voor morgen op het programma staat.

Natuurlijk informeren we u hoe het afloopt.