Vizier op volleybal

 

VNL: Oranje via tiebreak langs Duitsland

VoV, 14-06-2019. 5:44 uur. Met als laatste partij in Stuttgart Duitsland vs Nederland ging de vierde VNL week met een echte ‘kraker’ voor de Oranje ploeg ten einde. Want iedere Duitsland vs Nederland heeft toch wel iets bijzonders, ook bij volleybal. Dat Nederland duidelijk favoriet is, gebaseerd op twaalf overwinningen van de laatste dertien ontmoetingen, moge duidelijk zijn. Ondanks het 2-3 verlies tegen België, waarvan Duitsland met 3-1 won. De laatste twee onderlinge confrontaties eindigden in een 3-1 zege voor Nederland. Dus ook daarom.

De bondscoaches  begonnen  met de volgende basis  aan de wedstrijd:

  • Spelverdeling: NL: Britt Bongaerts. DLD: Denise Hanke
  • Libero: NL: Kirsten Knip. DLD:  Lenka Dürr
  • Diagonaal:  NL: Lonneke Slöetjes: DLD:  Louisa Lippmann
  • Passer lopers:  NL: Anne Buijs, Nika Daalderop. DLD: Jennifer Geerties, Hanna Orthmann
  • Midspeelsters: NL: Yvon Beliën en Eline Timmerman. DLD: Marie Schölzel en Lisa Gründing.

De basisopstelling in de eerste set zei echter niet zoveel, want alleen Anne Buijs en Britt Bongaerts stonden er de volgende vier sets ook in. In de starting seven begonnen verder ook Celeste Plak ( 4, 5), Juliët Lohuis (3, 4, 5), Marrit Jasper (4, 5) en Nicole Koolhaas (3, 4, 5). Verder hadden Maret Balkestein –Grothues en Laura Dijkema invalbeurten en kwam ook Myrthe Schoot in alle sets als libero in actie. Dus iedereen speelde in deze zoektocht van de coach naar het winnende team.

De Nederlandse internationals stonden tegenover een groot aantal clubcollega’s uit zowel de Italiaanse (Firenze, Monza)  als de Duitse (Schwerin, Ladies in Black) Eredivisie. Dat zal de wil om te winnen nog eens een extra stimulans hebben gegeven. De ploeg van Morrison sloot de week af met een 2-3 zege, na een 2-1 achterstand.

In de openingsset zagen de pakweg 1.650 toeschouwers een vooral in het begin veelvuldig scorende Anne Buijs Nederland bij de eerste time out met voorsprong (6-8) pauze nemen. Duitsland ging op  9-13 de time out in, herstelde zich knap en kwam terug naar  12-13, verloor de aansluiting weer (13-16) en knokte zich bij 17-17 naast en bij 18-17 voorbij Oranje. Anne Buijs en Yvon Beliën maakten 18-20, waarna de Duitse topscorers Louisa Lippmann en Hanna Orthmann de set in Duits voordeel beslisten. Eerst naar 21-20 en dan naar 25-21.

De tweede set was spannend. Nederland begon sterk (2-5), werd ingelopen (7-7, 10-10) en nam in het middendeel van de set met Anne Buijs aan de opslag (2 aces) afstand naar 11-16. In het derde deel van de set vocht Duitsland zich terug, de zes punten achterstand bij 12-18 werd er één bij 18-19 . Juliët Lohuis en Lonneke Slöetjes zorgden o.a. voor de 18-22, Yvon Beliën en een uitgeslagen aanval van Jennifer Geerties maakten 19-24. Op 22-24 moest Oranje naar de zijlijn, klungelen aan het net maakte 23-24, waarna Anne Buijs de set voor Oranje besliste.

Tot aan 14-14 in de derde set waren de teams aan elkaar gewaagd. Nederlandse fouten en scores van Orthmann en Lippmann gaven Duitsland daarna vier punten voordeel bij 18-14. Het ace van Denise Hanke na de Nederlandse time out op 21-16 bracht het verschil op zes punten. Nederland scoorde op de side out en via Celeste Plak ook nog een keer op de eigen serve. Bij 24-20 sloeg Plak de bal ver buiten de lijnen voor de 25-20 Duitse setzege. Drie aces en twee fouten meer maakten het verschil.

Oranje was in de vierde set heer en meester binnen de lijnen, de Duitse ploeg gaf even niet thuis en Nederland heerste als een vorst. Dat kwam va de tussenstanden 4-8, 7-13 en 9-16 erg duidelijk tot uitdrukking. Anne Buijs en Celeste Plak hadden het vizier op scherp staan, met haar 20ste punt in de wedstrijd bracht Buijs de stand op 10-20, haar blok maakte 13-24 en een in het net geslagen Duitse aanval verloste onze Oosterburen uit het sportieve lijden. Oranje dwong met 13-25 de tiebreak af.

In de vijfde set ging Nederland er met de winst vandoor nadat ze bij 14-15 voor de derde keer op matchpoint kwamen. De ingewisselde Lonneke Slöetjes blokkeerde haar ploeg naar de 14-16 setwinst. Bij Oranje was Anne Buijs de absolute uitblinker van de avond. Ze scoorde totaal 23 punten, waaronder 5 aces en 6 kill – blocks. Duitsland was aanvallend sterker (62 om 50), Nederland blokkerend ( 8 om 17). Ook maakte Oranje beduidend minder fouten. Louisa Lippmann werd met 25 punten de topscorer van de partij.

In de laatste VNL ronde speelt Nederland volgende week in Rusland tegen het gastland, Thailand en de USA.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.