VNL dames: USA klopt Olympisch kampioen

VoV, 14-06-2019. 5:55 uur. Op de laatste dag van de vierde week zou weer een stuk duidelijker worden welke teams een stap dichter bij de Final Six waren gekomen. En dan met name in de strijd om het zesde ticket, dat tussen Polen, Servië en Japan lijkt te gaan. Polen en Servië troffen top 5 landen, Japan speelde de derby tegen Thailand. Onderin speelden de nummers voorlaatst (Korea) en laatst (Bulgarije) tegen elkaar. Het doek ging voor Bulgarije helemaal vallen. Zij degraderen!

Tokyo, Japan: Brazilië vs Servië. Pas bij 18-19 kon Brazilië in de eerste set de leiding overnemen na o.a. een 12-16 achterstand. Gabi en Natalia maakten daarna de beslissende punten voor de 25-23 setwinst.  Met twee aces van Lorenne en een punt van Natalia nam Brazilië in de tweede set na 20-19 afstand. Lazovic kon na 24-19 nog iets terugdoen (24-21), maar een foutserve besliste daarna de set. In de derde set was Brazilië heer en meester. Via 10-6 naar 16-9 en 21-13. Een dikke 25-15. Gabi werd met 21 punten topscorer.

Japan vs Thailand werd in drie sets beslist. In het voordeel van Japan. Met veel aanvallende overmacht, zoals 55 om 39 aanvallende punten aangeven. Japan had in de eerste set steeds een drie- tot viertal punten voordeel zoals bij 14-11, 16-13 en 21-17. De set werd met 25-22 gewonnen. In de tweede set dezelfde uitslag, maar daarvoor had Japan een serie van zes punten nodig na de 19-22 achterstand in de finale. Dat brak het verzet van Thailand, de derde set ging met 25-14 naar de Japanse ploeg.

Jiangmen, China: Turkije vs Polen was een prachtig duel, waarbij Polen een 0-2 voorsprong nam, maar daarna mede vanwege wat tactische wijzigingen van Guidetti, het initiatief niet kon vasthouden en tenslotte met 3-2 verloor. Polen sloeg zich in de eerste set van 21-22 naar 22-25, in de tweede set was de Poolse overmacht groot en na 14-21 wonnen ze met 18-25.

Karakurt ging van diagonaal naar passer loper en Gödze Yilmaz (16 punten in 3 sets) werd de nieuwe diagonaal bij Turkije en dat betaalde zich uit. Meteen al in de derde set via 25-16 winst en in de vierde maakten drie Turkse aces na de 12-13 achterstand het verschil naar 18-15. Turkije won met 25-20 en pakte na 13-12 in de tiebreak de 15-12 zege middels een ace van Ebrar Karakurt, die er bijna emotioneel van werd. Met 30 punten werd zij de topscorer van de match.

China vs USA, de Olympisch kampioen in eigen land tegen de VNL titelhouder. Kan het mooier! Team USA gaf een uitstekende voorstelling, met Carlini, Bartsch en Robinson in de hoofdrol, en versloeg de Olympisch kampioen me 0-3. Dat moet toch even flink pijn hebben gedaan, niet alleen bij speelsters in het veld en in de wisselhoek maar ook voor de duizenden fans op de tribune.

China kwam er in de eerste set niet aan te pas, vanaf het begin niet. Een droomstart zorgde voor een 2-8 stand, die werd uitgebouwd naar 8-16 en in een 17-25 zege eindigde. Bij de tweede technische time out in de tweede set had USA al een 11-16 voorsprong, China kwam onder luide aanmoedigingen nog terug tot 22-24, waarna (en die kan zo het museum in) een foutserve van Zhu Ting de set beëindigde.

De thuisploeg vocht keihard om in de wedstrijd te blijven en kregen het voor elkaar een 8-12 achterstand te veranderen in een 16-15 voorsprong. Na twee netfouten (van ieder team één) werd het bij de big points 21-22 voor USA. Drews, Robinson en een blok van haar met Carlini maakten de 21-25 voor de 0-3 zege.

USA had een 37 om 58 voordeel in de aanval, was totaal 7 punten beter op blok en serve maar had een veel hogere foutenlast. China scoorde in de hele wedstrijd maar 3 (let wel drie keer !!) voor de USA. Robinson en Bartsch werden met 20 punten elk topscorer.

Perugia, Italië: Korea vs Bulgarije was de strijd tussen de twee teams op de onderste plaatsen van de ranglijst. Het leverde de eerste VNL overwinning voor Bulgarije op. Met 1-3 via de setstanden 25-20, 23-25, 19-25 en 24-26. Nipt in de tweede en vierde set, maar dat is voor de zege niet belangrijk. Korea was in de eerste set de betere ploeg (14-10, 20-16) en in de derde was dat Bulgarije (17-24, 19-25). In de andere twee had Bulgarije net wat meer over toen het erop aan kwam. Yeon Koung Kim van Korea werd met 27 punten topscorer.

Italië vs Rusland was voor de thuisploeg even schrikken in de eerste set en daarna tot pakweg 2-6 in de tweede. Italië verloor de openingsset met 22-25 en kon zich na de 2-6 achterstand pas herpakken en de leiding weer overnemen. Ze wonnen de tweede set met 25-21, de derde met een ruime 25-15 en maakten de winst met 25-21 perfect. Indre Sorokaite werd met 29 punten topscorer, Egonu en Sylla speelden niet.

Stuttgart, Duitsland: België vs Dominicaanse Republiek. België won de eerste set met 25-21 en zag in de tweede na de 19-18 voorsprong de Dominicaanse Republiek de leiding bij 19-20 overnemen en niet meer afstaan. Na de 22-23 maakten ze de set met 22-25 af. Met vijf blokpunten op rij nam België in de derde set de kop over bij 16-14, na de 21-17 scoorden ze nog vier keer, de laatste twee kwamen van de handen van Grobelna en Janssens.

De Dominicaanse Republiek was in de vierde set oppermachtig, met 8-17 en 9-20 gingen ze regelrecht op de tiebreak af, die ze met 14-25 binnenhaalden. In de tiebreak werd met 7-8 van speelhelft gewisseld. Na het blokpunt voor 7-9 ging België de time out in. Tot 11-12 bleven de teams bij elkaar, toen maakte De la Cruz (foto boven) met een hattrick een eind aan de wedstrijd. Dus een 2-3 zege.

Duitsland vs Nederland werd in vijf sets beslist. Oranje won via 14-16 in de tiebreak na een 2-1 achterstand in sets. Anne Buijs scoorde het vaakst bij Oranje.