Vizier op volleybal

 

We worden in de breedte steeds beter! Oh, ja?

VoV, 28-05-2020. 4:15 uur. Veronderstel je was een fanatiek volleyballer/ volleybalster, geïnteresseerd in het doen en laten van de clubs en de bond en volgde de hele gang van zaken rondom het volleybal in Nederland op de voet. Maar door omstandigheden was je een behoorlijk aantal jaren weg, laten we zeggen een decennium.

Je hebt op een onbewoond eiland gezeten en had niet de beschikking over welke communicatiemiddelen dan ook. Lekker rustig. Zon, zee, stand, een beetje werken en verder niks. Je had het hoofd niet naar volleybal staan. Maar aan al dat moois kwam een eind. Laten we voor het gemak de coronapandemie maar de schuld geven, want die is op dit moment zo ongeveer verantwoordelijk voor alle ellende in de hele wereld. Dus volgde een repatriëringsvlucht naar de Lage Landen achter de duinen.

Uiteraard trekt het volleybal meteen weer, helemaal nu je weer ‘in de buurt’ bent. Na een ICT-gewenningsperiode en wat zoeken op internet is de website van de bond snel gevonden, want natuurlijk wil je weten hoe je favoriete cluppie het doet, waar ze spelen, hoe hoog etc. Bij vertrek was het een stevige middenmoter in de Derde Divisie.

De Eredivisie geeft snel duidelijkheid. Daar staan ze dus niet bij. Na een kwartiertje scrollen heb je het wel gezien, weet je wat je weten wilde en heb je je meer dan één keer verbaasd. Jouw club is met een aantal andere bekende namen uit die tijd fors in niveau gestegen. Nu in de Topdivisie, andere jouw bekende teams acteren op Eerste Divisie niveau en zijn er ook fors op vooruit gegaan.

Afgaande op de indelingen moet het Nederlandse volleybal tijdens jouw afwezigheid met sprongen vooruit zijn gegaan. Lof en hulde aan de opleiders. Een dik compliment voor de bond die dit alles mogelijk heeft gemaakt met hun plannen van aanpak, hun seminars, hun opleiding en noem verder maar op.

Bij een clubreünie niet veel later steek je bij een gesprek met oude bekenden uit de volleybalwereld je lof niet onder stoelen of banken, het verbaast je dat je mening weinig bijval krijgt totdat een oude teamgenoot vraagt waar je al die wijsheid vandaan haalt over de sprong omhoog die het volleybal in Nederland in de breedte heeft gemaakt. Hoe je aan al die wijsheid komt, je was toch weg! Helemaal weg!

“Nou ja, ik zie vier landelijke niveaus, met de Eredivisie als hoogste. Wat me aan de Topdivisies tot en met de Tweede Divisies is opgevallen is het aantal teams, dat NIET de eerste selectie van een club is. Tweede en derde teams van een club spelen op landelijk niveau, dat was voor mijn vertrek in de regel regionaal, op een enkele uitzondering na.

Om deze stelling te staven wordt een spiekbriefje uit de binnenzak gevist en voorgelezen, waarbij eerst de notities m.b.t. de dames aan de beurt waren.

Topdivisie A dames: Apollo 8 D2, VC Sneek D2, US Amsterdam D2.
Topdivisie B dames: Sliedrecht Sport D2, VCN D2
Totaal dus vijf teams.
Eerste Divisie A Dames: VC Zwolle D2, Set-Up D2, Sudosa-Desto D2, Donitas D2, Alterno D2, VoCASA D2.
Eerste Divisie B Dames: Peelpush D2
Totaal dus zeven teams
Tweede Divisie A Dames: VC Zwolle D3, Veracles D2, Sudosa-Desto D3, Donitas D3
Tweede Divisie B Dames: Set-Up ’65 D3, Dynamo Apeldoorn D2.
Tweede Divisie C Dames: VVU D2, Zaanstad D2
Tweede Divisie D Dames: Ledub D2, Voltena D2, Activia D2, VCN D3
Totaal dus twaalf teams

“Dit zijn wel totaal 24 teams die niet de eerste dames selectie van hun club zijn, maar wel landelijk spelen. Ik heb nog even in Duitsland, België, Frankrijk en Italië gekeken naar de divisies onder de Bundesliga, de serie A1, de Ligue A en de Liga A maar nergens hebben zoveel clubs het niveau om met meerdere teams zo hoog te spelen. Dat is toch een dik compliment voor het niveau van het Nederlandse volleybal. En bij de mannen is het al niet veel anders.

Topdivisie A Heren: VoCASA H2, Dynamo Apeldoorn H2, Orion H2
Topdivisie B Heren: Sliedrecht Sport H2, Taurus H2
Totaal dus vijf teams
Eerste Divisie A Heren: DIO Bedum H2, SSS H2.
Eerste Divisie B Heren: Inter Rijswijk H2, HLB van Daal H2
Totaal dus vier teams
Tweede Divisie A Heren: Sudosa-Desto H2, Donitas H2, Lycurgus H2, Lycurgus H3
Tweede Divisie B Heren: Dynamo Apeldoorn H3, VVU H3, Orion H3, SSS H3.
Tweede Divisie C Heren: VVU H2, Protos H2, Compaen H2, VCN H2
Tweede Divisie D Heren: Volley Tilburg H2.
Totaal dus dertien teams

“Dit zijn bij elkaar wel 22 teams, met daarbij zelfs een aantal derde selecties. Het niveau bij de mannen moet wel erg hoog zijn, als al deze teams landelijk kunnen spelen. Onbegrijpelijk dat Nederland met dit niveau niet in de VNL-wereldcompetitie speelt, en dan met spelers die hier in de competitie actief zijn. Het kan toch alleen maar zo zijn gezien deze brede sterke basis dat de teams die in de Eredivisie uitkomen een absoluut topniveau hebben.

Het is toch imposant, een imposante lijst van verenigingen die met hun tweede en zelfs derde selecties de stap naar landelijk volleybal hebben kunnen maken. Dan moet het volleybal in Nederland in de breedte toch een geweldige opleving in niveau gehad hebben.”

Een van de oude bekenden schudde zijn hoofd. “Ga je nog weer spelen bij ons, de mastercompetitie is wel leuk, dan zal ik je na een training/ wedstrijd wel een keer uitleggen hoe dat zit met het niveau in Nederland en waarom al die teams op het niveau spelen waarop ze spelen. Dat lukt niet in één avond, dus je zult voorlopig geen training mogen overslaan om helemaal bijgepraat te worden.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.