Weetjes over de vijfde VNL week

VoV,  21-06-2019.  4:56 uur.  De poulefase van de VNL competitie 2019 bij de dames zit er alweer op. Vijf weken lang vlogen zestien nationale teams de wereld over om hun krachten te meten. In deze laatste ronde waren de thuisploegen niet echt succesvol. Rusland kwam in Ekaterinenburg niet tot winst, Turkije kon alleen de afsluitende wedstrijd tegen Brazilië een benauwde 3-2 zege noteren. Daar stond wel tegenover dat laagvlieger Korea twee zeges thuis boekte en koploper China ongeslagen bleef.

In de vijfde week herstelden de bezoekersaantallen zich enigszins, al bleven ze nog wel ver achter bij het totaal van de derde week. In China kwamen 26.960 toeschouwers, Rusland kwam tot 17.882, Turkije tot 15.446 totaal, dit ondanks een topprogramma daar,  en in Korea waren er 11.700. Totaal dus 71.988, zeg maar 72.000 bij 24 wedstrijden. In China was het duel tussen de thuisploeg en Olympisch kampioen tegen Servië, de wereldkampioen, de best bezochte wedstrijd met 7.780 fans op de tribune. Bij Brazilië vs Italië, toch ook een topper, zaten in Ankara slechts 720 toeschouwers.

De Poolse Malwina Smarzek is met afstand de meest scorende speelster geworden, ondanks dat ze de laatste wedstrijd aan de kant bleef. Zij kwam totaal op 365 punten, 324 via de aanval, 30 keer scoorde ze blokkerend en 11 aces vertrokken van haar rechter. Brayelin uit de Dominicaanse Republiek werd tweede met 259 punten, dus meer dan 100 punten minder.

Aanvallend had Brayelin wel het beste efficiency percentage. Met 47,77% werd zij eerste, direct gevolgd door Pietrini (Italië), Drews (USA) en Karakurt (Turkije), die allen in de 46% scoorden. Maja Aleksic werd de beste blokkeerster met 0,89 blokpunten per set. De Belgische Marlies Janssens sloeg 0,42 aces per set en bezette daarmee de eerste plek op serve,  Nootsara Tomkom werd de beste spelverdeelster, met achter haar Miya Sato van Japan en Macris van Brazilië. Bij de diggers bezette Zhana Todorova van Bulgarije de eerste plaats en Gabi van Brazilië bleek met afstand de beste reciever van allemaal te zijn. De Thaise Piyannut Pannoy werd daar tweede.

En de Nederlandse speelsters? Bij Oranje is midspeelster Juliët Lohuis, ook vanwege het aantal wedstrijden dat zij speelde ten opzichte van de andere internationals, de vaakst en hoogst genoteerde speelster. Zij werd tweede op de serve met 24 aces, negende op het onderdeel blokkeren met 30 blokpunten, hetgeen neerkomt op 0,53 per set en 35ste bij de topscorers. Ze maakte totaal 126 punten.

Laura Dijkema werd zesde bij de spelverdeelsters, Myrthe Schoot 39ste bij de diggers en Nicole Oude Luttikhuis 25ste bij de recievers. Dit ondanks of juist dankzij het feit dat ze er de laatste week niet bij was.

De VNL competitie gaat vanaf 3 juli in Nanjing, China verder met de Finale Six. Daarvoor hebben zich geplaatst gastland China, USA, Brazilië, Italië, Turkje en Polen. Ten opzichte van vorig jaar zijn Nederland en Servië er niet bij, in hun plaats zijn Italië en Polen nu present. USA verdedigt de titel,

Natuurlijk houden we u op de hoogte hoe het afloopt.