Zwak Oranje niet naar Final Four finale

VoV, 21-06-2019. 18:00 uur. Met het naderen van de halve finales van de European Golden League nam de spanning bij de vier deelnemers met het uur toe. Turkije, Estland , Wit Rusland en Nederland kennen de inzet van hun wedstrijden maar al te goed, namelijk een ticket voor de FIVB Challenge Cup en daarnaast ligt er een cheque van € 125.000 klaar voor de winnaar van het toernooi.

De Nederlandse kwaliteiten waren vooruitgesneld naar Talinn, want de coach van de tegenstander meldde: “We weten dat Nederland een erg goed team heeft met vele goede spelers. We gaan proberen op de serve, de verdediging en aanval goed te zijn. Met snel spel en een sterke opslag. Hun diagonaal Nimir Abdelaziz is de gevaarlijkste man, we zetten daar een goede hoge en lage verdediging tegenover.”

Bondscoach Piazza begon met de volgende basiszes:

• Spelverdeling: Gijs van Solkema
  • Libero Just Dronkers
  • Diagonaal Nimir Abdelaziz
  • Passer lopers: Thijs ter Horst en Gijs Jorna
  • Midspelers: Michaël Parkinson en Fabian Plak.

Nederland begon niet goed aan de wedstrijd, kreeg het goede ritme niet te pakken en liep vanaf het begin in de eerste set achter de feiten aan. De 0-3 achterstand was een veeg teken, de Nederlandse foutenlast ook. Tussenstanden lagen dicht bij elkaar tot aan 12-13, daarna sloeg Wit-Rusland er een paar heel hard in vanaf rechtsvoor en liep uit naar 13-16, waarop Oranje de time out in vluchtte.

Het werd 13-18, na de dubbele wissel waarbij ter Maat en Keemink erin kwamen kon Oranje terrein goedmaken met een paar rake klappen van ter Maat. Bij 16-18 ging Wit Rusland de time out in, en bracht het verschil meteen daarna weer op vier punten. Nog eenmaal rechtte Oranje de rug (18-21), maar daarna kon Oranje niet meer op eigen serve scoren en bleef het bij louter side out punten. de set ging met 22-25 verloren.

In set twee hield Nimir Abdelaziz Nederland in de strijd met totaal 14 punten bij een 31-29 uitslag. Opnieuw moest Oranje al vlot in de achtervolging (1-3), waarbij Abdelaziz belangrijke punten scoorde. Wit Rusland nam na 11-11 afstand (11-14) Nederland klampte aan (13-14) en bleef aanhaken met bijna alleen maar scores van Abdelaziz. Bij 20-22 ging Piazza de time out in, Gijs van Solkema scoorde met een tweede bal, Gijs Jorna pakte via het blok de 22-22 mee.

En de opnieuw via de dubbele wissel ingevallen ter Maat sloeg Oranje naar 23-23. Met een mazzel ace van Michael Parkinson kwam Oranje op setpoint, dat niet kon worden benut, en daarna volgden nog een aantal voor beide partijen tot aan 29-29. Een ace van Abdelaziz zette Oranje voor de vijfde keer op setpoint, zijn driemeter aanval besliste de set.

In de derde set gaf Oranje niet thuis. Het leek meer op een zomeravond duel dan op een gevecht voor een plaatsje in de finale. Net als in de eerste set kwam Nederland met 0-3 achter, en in de loop van de set bouwde Wit Rusland, met de vlot scorende Miskevich, het verschil uit naar zes punen bij 6-12 en acht punten bij 11-19. Oranje was niet bij de les in de periode voorafgaande aan deze stand.

Vier scores op rij deed het waakvlammetje oplaaien tot een klein vuurtje, alleen viel het tegen dat de 16-20 via de video challenge werd gecorrigeerd naar 15-20. En daarmee was het vuurtje ook weer geblust. Wit Rusland speelde de set verder gecontroleerd uit en won met 19-25. Terecht vanwege een 13 om 19 eigen score.

Oranje moest de vierde set winnen om de mogelijkheid op de finale in eigen hand te houden. Maar het moeten vertaalde zich niet in onverzettelijkheid. Het ging met Wessel Keemink op spelverdeling lang gelijk op, Oranje kwam bij 16-15 zelfs op voorsprong maar was ook snel weer de achtervolgende ploeg bij 16-17. Na de 17-17 sloeg Wit Rusland het gaatje naar 17-20 en 18-22.

De race was gelopen, op de side out ging het naar 20-23. Een Nederlandse foutserve onderin het net maakte 20-24, Thijs ter Horst kon het verlies nog uitstellen, waarop de foutserve van Fabian Plak wel het dieptepunt van de wedstrijd was. Onderhands met een voetfout en dan ook nog in het net na een helemaal verkeerde opgooi. Of iets dergelijks, het was te deprimerend om te herhalen.

Nimir Abdelaziz werd met 30 punten topscorer bij Oranje, voor wat het waard was. Nederland scoorde 33 keer voor Wit Rusland en kreeg er 24 voor terug. Morgen speelt Oranje voor een podiumplaats, het brons is nog het hoogst haalbare na een zwakke vertoning van Oranje, dat eerder heeft laten zien veel beter te kunnen.