Vizier op volleybal

 

Weetjes over eerste VNL week

VoV, 25-05-2019. 13:12 uur. In de afgelopen week werd de eerste van de vijf weken Volleybal Nations League afgewerkt. Alle zestien teams hebben er nu drie wedstrijden opzitten en zijn weer onderweg c.q. reeds aangekomen op hun volgende halte ergens op deze globe.

We willen niet heel standaard beginnen met “Wist u dat?” bij dit  artikeltje omdat dan de kans bestaat dat uw innerlijke stemmetje ‘Ja’ zegt en u na het lezen ervan dus niets nieuws weet. En dat ik dus niet de bedoeling.  Daarom geven we gewoon een opsomming van dingetjes die wij weten en willen deze met u delen, zodat u ze ook weet, of als dat al het geval is ze nog eens bevestigd krijgt.

Van de vier speelsteden in de eerste week had Ruse in Bulgarije de minste bezoekers bij de 12 daar gespeelde wedstrijden. Totaal waren dat er 6.700. In Opole in Polen passeerden 7.208 fans de kassa, in Belgrado waren dat er 12.052 en in Brasilia iets meer dan het dubbele, te weten 25.682. De best bezochte wedstrijd was Brazilië vs Rusland met 9.265 bezoekers, de slechtst bezochte Nederland vs Turkije met 200 fans op de tribune. In Brazilië wilde men het wel heel erg precies weten, van de zes wedstrijden eindigt het aantal geen enkele keer op 0, 10, 50 of 100 afgerond. In Ruse Bulgarije steeds op afgerond 50 of 100.

De Poolse Malwina Smarzek is na drie wedstrijden de topscorer met 76 punten totaal. Brayelin van de Dominicaanse Republiek en Ishii van Japan staan met 64 scores al een eindje achter haar. De eerste Nederlandse op de lijst is Juliët Lohuis met 31 punten (26ste) , ze staat in scores gelijk met Nicole Oude Luttikhuis.

Aanvallend, waarbij gekeken wordt naar het scoringspercentage, is Ebrar Karakurt van Turkije de nummer één. Met een scoringspercentage van 52.9%.  Boskovic volgt met 49,3% en hier staat Nicole Oude Luttikhuis op de 22ste plaats. Ze haalde 35,82%.

Blokkerend, het aantal blokpunten per set, staat de Turkse Kubra Caliskan op de eerste plaats met een gemiddelde van 1.10 gescoord blokpunt per set. Juliët Lohuis is 8ste met 0.70 blokpunten per set. Eenzelfde score van 0.70 per set behaalde Lohuis op het onderdeel geserveerde aces, totaal tot nu 7, daarmee staat ze gedeeld eerste, tezamen met Ebrar Karakurt. Nicole Oude Luttikhuis maakte 5 aces en is daarmee nummer zes op de lijst.

Het onderdeel spelverdeling kent de bekende namen van Cansu Ozbay (Turkije, VakifBank) op één. Laura Dikema (Nederland, Firenze) op twee, Joanna Wolosz (Polen, Imoco Volley) op drie en Ofelia Malinov (Italië, Scandicci) op vier. Nootsara Tomkom van Thailand, vele malen de nummer één op grote toernooien, bezet voorlopig de zevende plaats.

Wat de servepass en de ‘digs’ betreft worden de eerste plaatsen ingenomen door Paulina Maj van Polen (diggers) en Li Lin van China bij de recievers. Myrthe Schoot (15de diggers) en Marrit Jasper (22ste recievers) zijn hier de best genoteerde Nederlandse speelsters.

De VNL competitie gaat vanaf volgende week dinsdag verder in de volgende landen met de volgende teams, waarbij de kans bestaat dat zowel in Italië, China als in Nederland weer een aantal nationale vedetten acte de présence gaan geven, want daarvoor komt het publiek toch naar de zalen. :

  • Italië: Gastland Italië, USA, Dominicaanse Republiek en Servië.
  • Turkije: Gastland Turkije, Duitsland, Rusland en Japan.
  • China: Gastland China, België, Thailand en Korea.
  • Nederland: Gastland Nederland, Brazilië, Polen en Bulgarije.

Overigens kunnen 12 van de 16 landen niet degraderen uit de Volleybal Nations League. Zij hebben voor een bepaald aantal jaren een ‘vast contract’. Nederland behoort tot die twaalf. Dit jaar zijn de zogenaamde ‘challenger tickets’, die teams kunnen dus wel degraderen, uitgedeeld aan promovendus Bulgarije, België, Polen en de Dominicaanse Republiek. De laagste van deze vier in de eindstand doet een stapje terug.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.