Vizier op volleybal

 

Nipte winnende start Oranje mannen

VoV. 25-05-2019. 20:10 uur. Bij afwezigheid van Robbert Andringa, die hersteld van een voetblessure, de aan zijn fitheid werkende Daan van Haarlem en de gestopte routiniers Thomas Koelewijn, Jasper Diefenbach,  Jeroen Rauwerdink en libero Dirk Sparidans ontbraken er een behoorlijk aantal spelers met een lange staat van dienst in de Oranje selectie, dat op het WK 2018 de nodige furore  had gemaakt met een achtste plaats in de eindrangschikking.

Maar aan de andere kant waren de al ervaren krachten Thijs ter Horst, Nimir Abdelaziz, Michael Parkinson, Maarten van Garderen, Wouter ter Maat, Wessel Keemink en Tim Smit van die selectie weer een jaartje verder in hun ontwikkeling, dit aangevuld met jeugdig enthousiasme en onder leiding van de op clubniveau zeer ervaren nieuwe coach Roberto Piazza was er geen enkele reden om de ontmoeting tegen Kroatië, geen hoogvlieger in Europa, niet met vertrouwen tegemoet te zien. De entourage en de fans (ca. 1.121) in Omnisport moesten voor het extra zetje, letwel met een ‘z’, voor de zege zorgen.

Roberto Piazza begon met Gijs van Solkema op spelverdeling, Just Dronkers vulde de liberopositie in, op diagonaal stond Nimir Abdelaziz, de mids waren Michael Parkinson en Fabian Plak en op de passer loper stonden de namen van Thijs ter Horst en Maarten van Garderen.

Zij moesten Oranje aan een goede start van de European Golden League aan het begin van deze drukke volleybalzomer helpen. En dat deden ze ook, in ieder geval in de eerste set, waarin Oranje vlot naar een 7-2 stand uitliep en bij 16-9 de maximale voorsprong had. Daarna herstelde Kroatië zich en dwong Nederland, door scores van o.a. Leo Andric via een serie naar 16-13 in de time out. Oranje, met een goed scorend midden,  waar Parkinson en Plak totaal 9 van de 16 eigen punten in deze set voor hun rekening namen, herstelde zich en kon het verschil op de side out op voordelige drie tot vijf punten houden. Gijs Jorna had een invalbeurt en Oranje bleef via 21-17 en 23-18 de voorsprong tot aan 25-20 vasthouden.

Set twee was een ander verhaal, ondanks dezelfde basis bij Oranje. Na de 8-9 tussenstand kon de ploeg van Piazza vier keer op rij niet scoren en kwam met 8-13 achter. Het verschil liep nu op naar zeven punten in het voordeel van Kroatië bij 10-17. Er werd in deze set stevig gewisseld, Keemink en ter Maat kwamen via de dubbele wissel, Smit en Jorna hadden ook een invalbeurt. Maar het mocht niet baten. Met name Andric en Sedlacek waren scherp in de afronding en Oranje kreeg het gaatje maar niet dicht. Wel lukte het om tot 16-19 in te lopen,  maar na de 17-20 maakte een serie van vijf punten een eind aan de set. Stand 1-1 in sets.

Oranje draaide in de derde set met dezelfde basis drie posities door. Van Solkema begon op drie in plaats van op zes, met rechts naast hem Parkinson en links van Garderen. Tot aan 7-7 ging het gelijk op, vervolgens kantelde het naar Nederlands voordeel. De serie naar 12-8 maakte het verschil dat Oranje tot 19-18 aan de leiding hield. Toen maakte Kroatië gelijk en ging het richting de eindstreep gelijk op. Kroatië kwam bij 23-24 op setpoint, Nederland bij 25-24 en benutte dat bij eerste gelegenheid. Keemink, ter Maat en Jorna hadden weer invalbeurten. Abdelaziz en van Garderen hadden het vizier op scoren staan in deze set. Stand 2-1 in sets.

Dezelfde basis begon in set vier, alleen stond men weer op andere posities. De volle buit of puntverlies, dat was de inzet. Althans voor Nederland, Kroatië had het puntverlies al na twee verloren sets. Kroatië liep uit naar 6-9, Nederland had bij 11-11 de schade ongedaan gemaakt, maar liep weer behoorlijk averij op toen de gasten de stand naar 13-17 tilden. En dat was een tik die Oranje niet meer te boven kwam. Nederland kwam nog op 15-17, maar het antwoord hierop was helder en duidelijk (15-19). Kroatië wilde zich niet meer laten verrassen en ging voluit voor de tiebreak, die er ook kwam. Via 20-25. Oranje was het eerste puntje in de Golden League competitie kwijt.

Geen wijzigingen in de starting seven in de tiebreak. Met 8-6 werd er van kant gewisseld. Na de wissel werd het 10-7 en 15-10 en haalde Oranje de 3-2 winst en de twee punten binnen.

Beide teams waren blokkerend goed op dreef. Oranje maakte 21 blokpunten, Kroatië kwam tot 17. Bij Oranje had Michael Parkinson met 8 stuks daarin een heel fors aandeel. Aanvallend  waren de gasten beter met  een score van 49 om 56. Serverend scoorde Nederland per saldo negatief met 5 aces en 13 foutserves, Bij Kroatië was dat 1 om 15. Exclusief de foutserves bedroeg de foutenlast 15 om 15. In totalen kreeg Kroatië een puntje meer op het scorebord met 103 om 104.

Oranje had in Nimir Abdelaziz  met 26 punten de absolute topscorer. Maarten van Garderen kwam tot 14 punten en Michael Parkinson tot 12. Thijs ter Horst bleef op slechts 5, scoringspercentage 15%, steken. Kroatië had in Marko Sedlacek zijn topscorer. Hij maakte er 20.

Foto’s hieronder de jubilerende spelers Abdelaziz en ter Horst.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.