Wenen: Brouwer/Meeuwsen naar laatste vier

VoV, 04-08-2018. 17:31 uur. Twee zeges in de poulefase hadden Brouwer / Meeuwsen gisteren een ‘vrije dag’ gebracht, vandaag ging het in de achtste finale van het FIVB Vienna Major verder tegen het Amerikaanse duo Nicholas Lucena / Philip Dalhauser, de nummer één van de ranking in Wenen. Het vijfsterren toernooi in Ford Lauderdale wonnen ze en ze werden vijfde in Gstaad, een ander vijfsterren toernooi. Verder wonnen ze vorig jaar de World Tour Finals in Hamburg. Met recht dus een tegenstander om ‘U’ tegen te zeggen, een tegenstander om iets tegen te bewijzen.

Brouwer / Meeuwsen hadden de betere start ( 6-2, 9-5, 12-8 ), echter na de technische time out kwamen de Amerikanen terug naar 14-14 bij de vierde veldwissel. Op 17-18 ging Nederland de time out in, bij 19-20 was er een pauze op Amerikaans verzoek. De setpoints vlogen heel lang heen en weer over het net, tot aan 26-27, toen een uitgeslagen Nederlandse aanval de set besliste.

In de tweede set een spiegelbeeld voor de uitkomst van de finale. Brouwer / Meeuwsen kwamen bij 12-11 voor het eerst aan de leiding, wisten daarna een achterstand (12-14, 15-17) te veranderen in 18-17 en 19-18. Een rake aanval van Brouwer en een blokpunt van hem gevolgd door een punt van Brouwer veranderden de achterstand in hun voorsprong. USA kwam door een blokpunt van Dalhauser op matchpoint, ook het matchpoint op 21-22 werd niet door USA verzilverd. Drie punten op rij haalden voor Brouwer / Meeuwsen de tiebreak binnen.

In de tiebreak was er op 9-4 voor Nederland een medische time out voor USA, Meeuwsen en Brouwer sloegen na 6-3 het verschil tot 9-4 op het scorebord. USA probeerde wat terug te doen, maar de Nederlanders hielden het hoofd koel, na 13-10 maakten twee midaanvallen de set en de wedstrijd in hun voordeel af.

Brouwer / Meeuwsen hadden duidelijk de betere eigen score met 53 / 44 (aanval 47 / 36, aces 1 / 2, blokpunten 5/6). Hun foutenlast was met 16/12 ook iets hoger, hetgeen niet beter is.

In de kwartfinale waren Felipe – Evandro uit Brazilië de tegenstanders. De Brazilianen waren in de eerste set de bovenliggende partij en konden dat na een gelijk opgaand begin ook in cijfers uitdrukking. Na 8-8 volgden de tussenstanden 10-12, 12-15, en 14-18.  Brouwer / Meeuwsen kwamen terug tot 17-19, maar moesten toen toch capituleren. Op 17-19 volgde een Nederlandse foutserve en een blok van Evandro.

Vanaf de tweede set kwamen de Nederlanders beter in hun ritme, waren nu beter dan de Brazilianen en gingen in het middendeel met 10-7 aan de leiding. Na 15-13 sloegen de Nederlanders zich naar 18-13, waarmee ze op de drempel van setwinst kwamen. Het werd 1-1 door de 21-16 setwinst.

In de derde set was de strijd tot 8-8 onbeslist.  Op 10-8 zocht Brazilië de schaduw van de time out plaats op, ze kwamen terug naar 10-10, maar kwamen niet aan de Nederladners voorbij. De 11-10 en 12-11 leverden alleen maar een gelijke stand op, niet meer. De 14-12 werd 14-13 via een Nederlandse foutserve, waarop Evandro zijn opslag ook in het net sloeg voor 15-13.

Brouwer / Meeuwsen scoorden 11 eigen punten meer (43 / 32), hadden met 15 foutserve echter ook een hogere foutenlast (10/18)

Brouwer – Meeuwsen zijn dus door naar de halve finale. Die wordt morgen gespeeld.