Wenen: Brons voor Keizer / Meppelink

VoV, 04-08-2018, 17:21 uur, Sanne Keizer en Madelein Meppelink stonden in de halve finale in Wenen tegen over het Braziliaanse topduo  Fernanda Alves en Barbara Seixas De Freitas, die als Barbara / Fernanda aan de FIVB toernooien deelnemen. Het duo stond in Ford Lauderdale en Huntington Beach eerder dit jaar op de hoogste trede van het podium.

Een geweldige sfeer in het beachstadion met 8.500 klapgrage en juichgrage bezoekers, een temperatuur van ca. 35 graden en een zandtemperatuur die naar de 60 graden opliep. Dat laatste was uiteraard minder. De Weense volleybalfans wisten er deze dag vanaf ’s morgens vroeg een geweldig feest van te maken, het moet een geweldige kick geven om in deze entourage te mogen spelen, helemaal als het publiek achter je staat.

Met onder andere drie blokpunten namen de Zuid – Amerikaanse dames vlot een 4-1 voorsprong en dwongen Keizer / Meppelink zo al heel vroeg in de time out. Bij 4-3 was er aansluiting, de gelijke stand kwam bij 7-7 op de borden. Voor even, Brazilië liep uit naar 12-7 en hield bij de veldwissels op 13-8 en 16-12 een veilige voorsprong. Eigenlijk stond het verschil uit de beginfase er nog steeds. Op de side out ging het naar 19-15, Sanne Keizer sloeg een ace voor 19-16, Madelein Meppelink scoorde 20-17 waarna Fernanda de set binnenhaalde.

In de tweede set maakte de scheids van een terechte 0-2 voor Nederland na de nodige discussie een 1-1 gelijke stand. Blijkbaar motiveerde dat Keizer / Meppelink, want ze liepen daarna vlot naar een 2-6 voorsprong. Ze leverden daarna puntjes voorsprong in, maar konden met 10-11 voor de technische time out ingaan. Op 13-15 nam Brazilië een pauze, de in het net geslagen bal maakte 13-16.

Keizer / Meppelink lagen even op tiebreak koers, bij 17-17 en 18-18 reden ze met de tegenstanders rondjes op de rotonde voor de afslag naar set- of wedstrijdwinst. Op 18-20 hadden ze setpoint, de kansen gingen verloren tot aan 20-21. Daarna maakte Brazilië de punten om met 23-21 te winnen en de plaats in de finale op te eisen. En Keizer / Meppelink naar de strijd om het brons te verwijzen.

In de troostfinale waren Maria Antonelli / Carol de tegenstander. Opnieuw dus een Zuid – Amerikaans duo, dat een betere start had dan de Nederlandse dames. Tussenstanden  8-5 en 10-7, waarop Meppelink / Keizer de time out ingingen. Nederland wist de rollen in het hete zand om te draaien en bij 11-12 gingen zij aan de leiding. De verschillen bleven klein (14-14, 17-17 en 18-19). Setwinst werd met 19-21 door Nederland binnengehaald.

In de tweede set konden Keizer / Meppelink na de 16-16 doordrukken. Sanne Keizer scoorde de 16-18 en met een ace de 16-19. Het eerste matchpoint kon nog niet verzilverd worden, bij het tweede was het wel raak. Met 18-21 ging de winst naar Nederland.  Via 28 / 37 eigen punten en 5 / 9 fouten ging de winst volkomen terecht naar de BTN dames. Het brons, de 960 rankingpunten en de 20.000 dollar waren een heel mooi vervolg aan het gewonnen EK van voor 14 dagen..