Vizier op volleybal

 

Mini EK voor Oranje dames in Nederland

VoV, 04-08-2018. 5:10 uur. Je zou het bijna een Mini EK kunnen noemen, waarvan de duels vanaf de halve finale in poulefasevorm in Nederland worden afgewerkt. Want volgende week nemen bij de RABO Super Series Rusland (CEV ranking 2de), Italië (CEV ranking 3de), Nederland (CEV ranking 4de) en Turkije (CEV ranking 5de) het tegen elkaar op. Servië is overigens de nummer één van de CEV ranking. De poulefase is in Hoogeveen (7, 8, 9 / 08),  om de prijzen wordt in Eindhoven (11, 12 / 08) gestreden. Dit is uiteraard voor alle vier teams ter voorbereiding op het WK in Japan.

Eerste tegenstander van Oranje op dinsdag 07 augustus aanstaande is Turkije, dat in de afgelopen Volleybal Nations League vriend, vijand en misschien ook wel zichzelf verraste met een finaleplaats en het zilver in de Final Six. Ze klopten Brazilië met 3-0 in de halve finale en konden daarna drie sets USA bijbenen, daarna was het op voor deze jonge, ambitieuze ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti. Zonder meer een tegenstander die straks op het WK ook weer voor stunts kan zorgen

Cansu Obzay, de pas 21-jarige spelverdeelster van VakifBank,  was tijdens de VNL de grote verrassing, Ze werd tot beste spelverdeelster van de VNL gekozen en kan ook tijdens de Rabobank Super Series de Turkse ploeg aan de hand nemen. Routinier Eda Erdem Dündar is een andere steunpilaar in het team van Guidetti. Zij stond op de midpositie in het Dream team van de VNL. Verder is de jeugdige diagonaal Ebrar Karakur een speelster om in de gaten te houden. In de afgelopen VNL competitie won Oranje in Stuttgart met 3-2 van de Turkse dames, na een 2-0 voorsprong.

Op woensdag 08 augustus is Italië de tegenstander van Oranje. De Azzurri plaatsten zich niet voor de Final Six van de VNL, mede omdat ze in de eerste weekenden niet compleet waren. Nederland verloor later in het toernooi in Rotterdam met 3-2 van de ploeg van coach Davide Mazzanti.

De pas 19-jarige diagonaal Paola Egonu is de ster van het team, op jonge leeftijd is ze al meerdere keren van grote waarde voor de Italiaanse ploeg geweest. Ook in de wedstrijd tegen Nederland maakte ze het verschil, Toen was ze goed voor totaal 27 punten. Anna Danesi is de andere ster van Italië. Ze is maar liefst 198 cm lang en is met teamcaptain Christina Chirichella een belangrijke pion in de ploeg op de middenpositie.

De Italiaanse ploeg rijst maandagmorgen met een 15 koppige selectie af naar Nederland. Met daarin naast de reeds genoemde speelster onder andere ook Lucia Bosetti, Monica de Gennaro, Ofelia Malinov, Alessia Orro, Serena Ortolani en Miriam Scylla, om er maar een aantal te noemen.

Grootmacht Rusland is de laatste tegenstander van Oranje op donderdag 09 augustus aanstaande. De  zevenvoudig wereldkampioen en negentienvoudig Europees kampioen was niet van de partij bij de Final Six van de VNL, waar ze normaal gesproken een abonnement op hebben. Tegen oranje kregen ze in Jekaterinenburg een behoorlijk pak slaag via  0-3, iets dat ze ongetwijfeld recht willen zetten.

De Russische bondscoach Vadim Pankov gaf toen nadien het volgende commentaar: “We wilden dolgraag winnen voor ons publiek, maar dat zat er duidelijk niet in. We konden niet omgaan met hun spel en met hun instelling. We wilden er een mooie wedstrijd van maken maar Nederland is duidelijk op dit moment een stuk verder en een sterkere ploeg.”

In de Rabobank Super Series zal Oranje een gretig Rusland treffen. De ploeg is zich ook aan het voorbereiden op het WK in Japan en wil aantonen weer echt bij de wereldtop te horen. Na een lange vakantie is de ploeg nu aan het bouwen en met een aantal zeer sterke speelsters zoals de stabiele en altijd veel scorende aanvoerster Kseniia Parubets, routinier Irina Voronkova en Tatiana Romanova.

Ook kloppen er wat grote talenten op de deur bij Rusland. De 17-jarige Yulia Brovkina liet dit seizoen bij haar club Dinamo Moskou al zien dat ze steeds beter wordt, ook in de nationale ploeg krijgt de jonge midspeelsters steeds meer kansen. En Anna Kotikova, 18 jaar, heeft ook veel in haar mars. Bondscoach Pankov kan dus kiezen tussen veel routine en een aantal groeibriljanten. Als dat een goede mix wordt, kunnen ze gaan verrassen. Misschien al in Nederland tijdens de Rabobank Super Series.

Het wedstrijdschema in Hoogeveen is als volgt:

Dinsdag 07-08-2018:  16.30 uur: Italië – Rusland, 19.00 uur: Nederland – Turkije

Woensdag 08-08-2018: 16.30 uur: Rusland – Turkije. 19.00 uur: Nederland – Italië (live op Ziggo Sport)

Donderdag 09-08-2018 16.30 uur: Turkije – Italië. 19.00 uur: Nederland – Rusland (live op Ziggo Sport)

En in Eindhoven:

Zaterdag 11-08-2018:  14.30 uur: halve finale.  17.00 uur: halve finale

Zondag 12-08-2018 :  14.30 uur: om het brons. 17.00 uur: om het goud.

gh @ Vizier op Volleybal. Bron o.a. Nevobo. Foto’s FIVB.