Vizier op volleybal

 

Oefenverlies Oranje mannen in Italië

VoV, 04-08-2018. 5:00 uur. De Oranje equipe van bondscoach Gido Vermeulen begon de oefencampagne ter voorbereiding op het WK in Italië. Daar was de Italiaanse ploeg de eerste tegenstander  in het voorbereidingstraject, ook vandaag wordt er nog weer tegen de Azzurri gespeeld.

De bondscoach begon met Wessel Keemink (spelverdeler), Dirk Sparidans (libero), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Fabian Plak en Michael Parkinson (mid) en Thijs ter Horst en Robbert Andringa (passer lopers). Dat Italië de partij serieus nam bleek wel uit hun basis, waarin onder andere spelverdeler Gianelli, diagonaal Zaytsev end e passer lopers Lanza en Juantorena stonden.

Even ter info, Italië is de nummer 4 van de wereld en de nummer 5 van Europa. Nederland staat op diezelfde rankings respectievelijk 25ste en 11de . Een beetje een vreemde situatie voor Italië, vierde van de wereld en ‘maar’ vijfde van Europa. Maar het komt door de verschillende data van de rankings. Italië is met Bulgarije organisator van het aanstaande WK.

Nederland kon het in de eerste set tot 11-10 goed bijbenen. Ter Horst (o.a. kill block voor 10-9), Abdelaziz en Andringa namen de punten voor hun rekening. Bij 13-10, na twee Nederlandse weggevertjes, nam Vermeulen een time out, die gevolgd werd door een super, maar dan ook supersnel scorende midaanval van Italië. Juantorena maakte de 15-10. Nederland bleef op afstand (20-15), kreeg nog wat punten kado middels Italiaanse foutserves, maar bleef echter wel ver achter hetgeen uitmondde in een 25-17 eindstand. Zaytsev en een netfout maakten de set af.

Heel veel serve druk van Italië in het begin van de tweede set, Oranje ging bij 6-3 al de time out in, kwam met 11-4 achter, waarop weer een Nederlandse time out volgde, waarin Vermeulen de ploeg druk gesticulerend eens luid en duidelijk de waarheid vertelde. Het leek er niet op! Na de pauze volgden direct nog twee Italiaanse punten, o.a. een ace van Mazzone, voor de 13-4 tussenstand.

Teamcaptain Abdelaziz brak de serie (13-5), Andringa scoorde via het blok en Oranje kreeg vervolgens een viertal punten van de tegenstander, die echter zichzelf ook niet vergat. Dat bracht een 20-10 voorsprong voor Italië op de borden. Nederland herstelde zich, kwam wat beter in de wedstrijd en scoorde een aantal keren (21-14). Maar het was onbegonnen werk om er nog iets positiefs van te maken. De set ging met 25-16 verloren. De wissels Tim Smit, Wouter ter Maat en Maarten van Garderen konden niet voor een ommekeer zorgen.

Oranje had een prima start in de derde set. Drie scores van Nimir Abdelaziz en een blokpunt van het duo Jasper Diefenbach / Maarten van Garderen gaven Oranje een 0-4 voorsprong. Bij 3-4 was het grote verschil alweer weg. Oranje bleef echter aan de goede kant van de score, al was het vaak maar minimaal zoals bij 5-6 en 7-9.  Er ging serverend en aanvallend nogal wat fout bij Italië, Nederland profiteerde en kwam op 8-13 en hield dit verschil van vijf punten tot aan 12-17 vast. Op 15-17 volgde een Nederlandse time out, op 15-19 een Italiaanse.

Juantorena en Zaytsev sloegen vervolgens raak, spelverdeler Gianelli blokkeerde de 19-20 op de borden. Bij 22-21 kwam Italië voor het eerst in de set aan de leiding, het moment voor de tweede Nederlandse time out. De 24-23 van Juantorena zette de Azzurri op matchpoint, de 25-24 herhaalde dat,  maar  ook de 26-25 en de 27-26 konden de gastheren niet verzilveren. Na de 27-27 brachten twee Nederlandse aces Oranje de zege. Setje meegepakt!

Oranje kon in de vierde set aanvankelijk ook goed weerstand bieden. Kwam van 5-2 achter terug naar 5-5, maar een driepunter maakte het verschil ook weer drie punten. (8-5). Vermeulen haalde de ploeg naar de kant op die stand en zag even later van Garderen het verschil tot één puntje terug brengen bij 10-9. Bij 13-9 weer rust op verzoek van Nederland, Abdelaziz en van Garderen scoorden (13-11), maar kregen de aansluiting niet voor elkaar.

Het verschil bleef drie a vier punten, Abdelaziz scoorde nogmaals vlot voor Oranje, aan de andere kant van het net deden Juantorena en Zaytsev hetzelfde voor Italië. Diefenbach maakte 20-16, Parkinson 21-18 en 22-19. Op 22-20 een Italiaanse time out, die het opstapje naar de zege was. Juantorena scoorde met een machtige driemeter aanval de 23-20, daarop volgden twee aces van Zaytsev, de laatste laf via de netbandrand. Setstand 25-20 en 3-1.

Bij Nederland namen Keemink (4), ter Horst (6), Abdelaziz (20), Plak (3), Parkinson (6), Andringa (12), van Garderen (5) en Diefenbach (3) de tussen haakjes staande aantallen punten voor hun rekening. Libero Sparidans scoorde niet, ook de wissels ter Maat, Jorna en Smit kregen geen punten op naam. Van Haarlem en Dronkers werden niet ingezet.

Vandaag oefent Oranje zoals gezegd nogmaals tegen Italië.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto CEV.