Vizier op volleybal

 

Wenen: Halve finale Keizer / Meppelink

VoV, 04-08-2018. 4:00 uur. Na de rustdag, één van de privileges voor een poule winnaar, kwamen Sanne Keizer en Madelein Meppelink gisteren in de achtste finale tegenover het Duitse duo Victoria Bieneck / Isabel Schneider te staan. Dit duo is de nummer 11 van de ranking in Wenen, het BTN duo staat daarop 16de. Inzet van het duel was een plaatsje bij de laatste acht, de kwartfinale, die ook gisteren nog op het programma stond.

Bieneck / Schneider hadden één duel verloren en één gewonnen in de poule, in de tussenronde versloegen ze een duo uit Letland met 2-1. In de World Tour doen de Duitse dames het ook goed met een vierde plaats in Ostrava en Ford Lauderdale en verder steeds een notering bij de eerste negen op toernooien in Gstaad, Warschau, Itapema, Huntington Beach en Xiamen. Een interessante uitdaging voor het BTN duo, dat als Europees Kampioen weet dat iedere tegenstander hen nu nog liever wil verslaan dan toen ze die titel nog niet hadden. Daarvoor wil iedereen graag en stapje extra doen of een zweefduik extra maken.

Via 5-5 en 8-8 werd het 11-10 en 14-12 voor de Duitse dames, het laatste punt na een foutserve van Madelein Meppelink. De 15-13 sloeg Meppelink via een diagonale klap naar 15-14 en twee maal een blokpunt van haar, waarvan het laatste een zogenaamd monster block, maakten er 15-16 van, waarop Duitsland razendsnel de time out in ging. Nog zo’n monster block maakte het verschil naar 17-19 en die twee punten verschil bleven staan tot aan de finish bij 19-21.

In de tweede set was het ook weer gelijk opgaand met af en toe minimale verschillen, eerst voor Duitsland (6-4), daarna voor Nederland. Eigenlijk in de hele verdere set zoals bij 7-9, toen Duitsland de tijd rijp voor een time out achtte. Even was Nederland slordig met in het net en uitgeslagen ballen (9-9), Sanne Keizer zette het BTN team op 10-11 bij de technische time out.

Ook de 10-13 voorsprong ging door een slordige periode verloren, waarna het vanaf de 13-13 (time out Nederland) even gelijkop ging. Oranje blokkeerde zich via Meppelink naar 14-17 en hield het verschil van drie punten professioneel via de side out vast. Met 18-21 was de zege binnen en de volgende ronde, de kwartfinale, een feit.

Keizer / Meppelink maakten het verschil blokkerend met 0 / 7 blokpunten in hun voordeel, ook scoorden ze één keer via de opslag, Duitsland deed dat niet en waren ze aanvallend drie keer vaker succesvol (23/26). Totaal dus een eigen score van 23/34 voor Nederland. De foutenlast van 8/14 kon het feestje niet meer bederven.

In de kwartfinale was het Amerikaanse duo Klineman / Ross de tegenstander. Alexandra Klineman en April Ross, die zilver op de OS in Londen en brons op de OS in Rio behaalde. Dit duo werd in januari nog eerste bij het FIVB viersterren toernooi in Den Haag. Een topduo, het werd een driepunter.

In de eerste set aanvankelijk voordeel voor Oranje (2-5, 5-9) , waarna USA tot aan 11-12 aan het inhalen ging. Een serie van acht punten maakte vervolgens Nederland kansloos. Een aantal fouten en Amerikaanse aces, met bij 14-12 nog een Nederlandse time out, zetten Amerika in één ruk in winnende positie. Daar kon een serie van vier punten (19-16) ook niets meer aan veranderen. Het werd 21-17.

In de tweede set bouwden Keizer / Meppelink een mooi verschil op (2-5, 6-10, 8-13), maar zagen na de technische time out hun voorsprong slinken. Naar 13-15 en 16-17, bij 18-18 was er evenwicht. En dat bleef een tijdje zo op de side out. Het ging om de tiebreak afdwingen of halve finale halen. Setpoints en matchpoints volgden elkaar op, tot aan 23-23. Een score van Meppelink en één van Keizer haalden de tiebreak binnen.

In die extra set stoomden de Nederlandse dames vlot naar 4-9 voor, maar kregen het toen nog moeilijk. Ross en partner scoorden steeds twee punten ten opzichte van een enkel Nederlandse punt. De stand ging van 6-9 naar 9-11 en 10-12, waarop Keizer / Meppelink de time out in ging. Een scorende midaanval van Marleen Meppelink, een kadootje van April Ross en een pokey van Meppelink waren daarna goed voor de 10-15 en de 1-2 Nederlandse winst.

In de eigen score waren de teamscores via aanval (34 / 33), aces (4 / 7) en blokpunten (5 / 3) in evenwicht met 43 om 43 punten. Keizer / Meppelink maakten een drietal punten minder voor hun tegenstanders dan omgekeerd (11/14).

In de halve finale is vandaag het Braziliaanse duo Barbara / Fernanda de tegenstander.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.