Vizier op volleybal

 

Wenen: Brouwer / Meeuwsen verslikken zich

VoV, 05-08-2018. 20:28 uur.  Het BTN duo Brouwer / Meeuwsen moest in Wenen na het verlies in de halve finale tegen de Noren Mol / Sorum, de latere winnaars van het toernooi,  voor het brons tegen Cherif Younousse / Ahmed Tijan (Quatar) spelen. Dit duo was in de andere halve finale redelijk kansloos geweest tegen de Polen Michal Bryl / Grzegorz Fijalek.

Met 21-15 en 21-17 gingen ze naar de strijd om het brons. Brouwer / Meeuwsen kwamen met twee keer 21-18 tekort tegen de Europese kampioenen. In Doha speelden beide duo’s in de halve finale tegen elkaar. Dat duel wonnen de Nederlanders met 22-20 en 21-18.  In Doha was er later goud voor Brouwer / Meeuwsen. Het jonge duo uit Quatar had nog geen aansprekende resultaten in vier of vijfsterren toernooien op naam staan.

Het moge duidelijk zijn, Brouwer / Meeuwsen waren de favoriet, het publiek koos zoals wel vaker de kant van de underdog, zij waren voor het duo uit Quatar. Het was een beetje Fan Power tegen Brouwer Power, met voor de Nederlanders een zeer teleurstellende afloop.

Er waren in de eerste set tot aan de 8-12 stand weinig problemen voor de Nederlanders. Ze scoorden makkelijk en namen al vlot (1-3) in de set afstand. Na 8-12 kwam Quatar met drie punten op rij sterk terug, waarop een Nederlandse time out volgde. Quatar blokkeerde zich naar 12-12, klampte ook bij 13-15 en 14-16 aan en kwam bij 16-16, na een uitgeslagen Nederlandse aanval, op gelijke hoogte.

En ze gingen ook maar meteen met 17-16 aan de leiding. Bij de vijfde veldwissel ging het BTN duo weer op kop (17-18) en bij 18-20 kregen ze het eerste setpoint. Er volgden er nog een handvol, geen enkele keer wisten Brouwer / Meeuwsen de set naar zich toe te trekken. Quatar kwam bij 24-23 op setpoint en verzilverde het meteen met een knallend kill block. Een kleine sensatie, de 25-23, die het publiek wel kon waarderen.

In de tweede doorgang ging het aanvankelijk tegen elkaar op, het BTN duo ging met 4-3 achter, met 7-7 gelijk en met 10-11 voor naar de andere kant van het net. Na de derde veldwissel pakten ze twee punten voorsprong (13-15), maar na een Nederlandse foutserve en een kill block van Qatar stond het bij 15-15 weer gelijk. De foutserve van Quatar en de ketser ace van Nederland maakten weer twee punten verschil, toen Quatar de bal daarna niet binnen de antenne terugspeelde stond het 16-19 en lag Brouwer / Meeuwsen helemaal op koers voor de tiebreak. Die haalden ze met 17-21 binnen.

Wat en wanneer ging het mis in de tiebreak? dat was wel duidelijk, het BTN duo ging met 7-8 aan de leiding toen Quatar kon profiteren van een erg slordige periode van het Nederlandse duo. Oranje probeerde met twee video challenges nog punten bij Quatar te ontfutselen en die bij hen te laten bijschrijven, maar die pogingen mislukten. De punten bleven bij Quatar en ook de time out brak het ritme van Quatar niet. Ofwel de 7-8 voor werd 12-8 achter. Op 12-10 ging Quatar naar de pauzeplaats. Op 14-12 kwamen ze op matchpoint, dat Robert Meeuwsen met een foutserve voor hen verzilverde.

Brouwer / Meeuwsen hadden de veel betere eigen score (38 /47). Dit kwam tot stand op de aanval 31/36, via blokpunten 5/6 en aces 2/5. Noodlottig werd de foutenlast die met 9/19 ruim in het voordeel van Quatar was.  Brouwer / Meeuwsen sluiten Wenen dus als vierde af en kunnen 840 rankingpunten en 16.000 dollar bijschrijven.

gh @ Vizier op Volleybal, Foto FIVB.