Wenen: Wenen voor Stubbe – van Iersel

VoV, 01-08-2018. 19:00 uur. Voor Joy Stubbe en Marleen van Iersel begon het FIVB World Tour toernooi in Wenen (vijf sterren) met het duel tegen het Amerikaanse duo Sara Hughes en Summer Ross, een team dat op de wereld ranking vier plaatsen (20ste) lager staat dan het Nederlandse duo. Na het teleurstellende resultaat op het EK in eigen land, tenminste je begint niet met de intentie aan het toernooi om 9de te worden, was het logischerwijs balen, maar de wetenschap dat er een nieuw toernooi aan zat te komen met nieuwe kansen noodzaakte tot keiharde training als voorbereiding.

Dat het even anders liep in de eerste set was wellicht een tegenvaller. Via 4-1 moesten Stubbe / van Iersel bij 7-2 al vol in de achtervolging. En dat wilde eerst maar niet echt opschikken gezien de tussenstanden 9-3, 11-6 en 13-8. Bij 14-11 zag het er al wat beter uit, het bleef vooreerst constant een punt of vier verschil tot aan 19-15. De serie naar 19-19 gaf hoop, voor even, na de 20-20 ging de set met 22-20 alsnog jammer genoeg naar de Amerikaanse dames.

In de tweede set lieten Stubbe / van Iersel zich niet meteen in het begin verrassen. Tot 6-6 was het gelijk opgaand. Daarna sloegen Hughes / Ross zich naar een 13-8 voorsprong bij de technische time out. Ook deze keer lukte het Stubbe / van Iersel niet om de set nog te laten kantelen, USA hield stand en afstand (15-9, 19-12) en won dik met 21-14.

Als we naar de cijfers kijken is het verlies te verklaren uit de hogere Nederlandse foutenlast. De eigen score was gelijk met 28 / 28 punten. Nederland maakte echter beduidend meer directe punten voor de tegenstander dan dat ze er voor terug kregen, te weten 6 / 14. Met name de 8 foutieve opslagen telden behoorlijk zwaar door.

Voor een plaats in de tussenronde voor de achtste finales moesten Stubbe / van Iersel winnen van Ukolova / Birlova uit Rusland. Dit duo verloor met 21-12 en 21-15 van Agatha / Duda.

Maar dat was makkelijker gezegd c.q. opgeschreven dan gedaan. Want de Russische dames toonden zich gelijkwaardige tegenstanders in de eerste set. Getuige de tussenstanden 4-4, 7-7, 10-10, 13-13 en 16-16. Bij 20-19 voor namen ze een time out, daarna scoorden ze het laatste punt voor de 1-0 stand.

In de tweede set golfde de score op en neer. 7-7 werd 10-7 voor Rusland en 13-11 werd 13-14 voor Nederland. Nu had het Oranje duo de betere eindsprint. Van 16-17 naar 16-19 en dat lieten ze zich natuurlijk niet meer afpakken. Met 18-21 werd de setstand 1-1 en moest de verlenging de beslissing brengen wie naar de tussenronde ging en wie naar huis kon.

Na de 6-5 in de tiebreak konden Stubbe / van Iersel de dadendrang van de Russinnen niet meer in toom houden, ze kwamen met 10-6 achter, gingen de time out in, maar dat bracht geen ommekeer. Rusland banjerde door naar 14-7, naar set- en matchpoint. Vier keer konden Stubbe /  van Iersel verlies uitstellen, maar bij 14-11 scoorde de tegenstander het matchpoint voor de 2-1 zege. Einde toernooi voor het Nederlandse duo.

In deze wedstrijd scoorden Stubbe / van Iersel meer eigen pounten dan de tegenstander. te weten 38 / 41 via de aanval 33/38, aces 1/3 en blokpunten 4/0. Nul blokpunten in drie sets is wel erg minimaal. De foutenlast was de bottleneck, net als bij de eerste wedstrijd vandaag. Die bedroeg 10 / 16 in Nederlands nadeel.

Wenen in Wenen zal het wel niet zijn geworden, eerder opnieuw het voornemen om hard te gaan trainen en dan maar op naar een nieuw toernooi en nieuwe kansen. Wenen vergeten of als het je sterker maakt, niet vergeten te wenen.