WEVZA: 3-1 verlies Jeugd Oranje meiden vs. België

VoV, 04-01-2024. 6:10 uur.  Jeugd Oranje meiden is hun WEVZA-toernooi in België, waar plaatsing voor het EK U18 als prijs mogelijk is, verloren. Tegen het gastland werd een 3-1 nederlaag geleden via de setstanden 25-19, 23-25, 25-15 en nogmaals 25-15. Twee sets kon Nederland goed weerstand bieden aan de Belgische leegtijdsgenootjes, daarna gaven de Zuiderburen niets meer weg en wonnen met ruim verschil.

België had heel veel servedruk (totaal 20 aces), blokkeerde meer punten tegen de vloer (plus 5) maar kwam aanvallend tegen Nederland tekort. Daarmee scoorde Oranje vier punten meer. Verder had Oranje de veel hogere foutenlast. Bij een eindscore van 98 om 74 punten via de setstanden waren er 64 om 52 eigen punten van de teams.

Tara van der Sluis en Saar Meier werden met 12 punten ieder topscorer bij Nederland. Bloem van Lier maakte er 7 en Laurine Geerdes en Esmee Radstake scoorden ieder 6 keer. Esmee serveerde 5 aces. Susan Dambrink en Nina Evers scoorden 3 punten, Yasmine Raatjes maakte er 2 en Nienke Trossel 1.

Nederland en België hielden elkaar in de eerste set tot 13-14 via de side out scores na 7-6 en een Nederlands breakpoint voor 10-11 prima in evenwicht. Een drietal fouten op rij gaf België een 16-14 voorsprong, die ze met eigen scores uitbouwden naar 18-14. Bij 20-15 ging Oranje voor de tweede keer de time out in, hetgeen resulteerde in een driepunter tot 20-18. Waarop België naar de kantlijn ging. Na de 23-19 maakte België de set met een tweede bal score en een ace uit.

In set twee serveerde Esmee Radstake Oranje met o.a. twee aces naar een 0-5 voorsprong. Oranje liep uit naar 5-11, ging daarna te vaak serverend en aanvallend de fout in en zag de voordelige marge puntje voor puntje kleiner worden. Bij 16-16 had België het verschil helemaal weggewerkt en stoomde meteen door naar een 19-17 voorsprong. Oranje herstelde zich echter knap en wist middels o.a. Laurine Geerdes de stand nogmaals naar hun voordeel om te buigen bij 19-21. Tara van der Sluis zette Oranje bij 20-24 op setpoint, België kwam nog tot 23-24 terug voordat Oranje de set in het slot kom gooien voor de 1-1 setstand.

Oranje kwam in de derde set vlot op een 9-3 achterstand, kwam via een ace van Nienke Trossel en een rake klap van Bloem van Lier terug naar 10-8 en hield het verschil bij 11-9 op twee punten. Vervolgens serveerde Flore Maes, die in de hele wedstrijd 8 aces scoorde, onze Zuiderburen naar 17-10, met in die serie 3 aces. En daarmee was het verschil gemaakt. Tara van der Sluis en Laurine Geerdes scoorden nog voor Nederland maar het verschil was te groot en België speelde te efficiënt om zich te laten verrassen. Het werd via 20-14 een 25-15 nederlaag voor de Oranje meiden.

Dezelfde uitslag stond aan het eind van set vier op het scorebord. Nederland begon uitstekend en bouwde drie punten voordelig verschil op bij de 6-9 tussenstand. De serie van Auke Vanassche strooide vervolgens as in de stand. Zij serveerde o.a. 3 aces tot aan de 15-10 tussenstand. Met in die serie twee Nederlandse time-outs, die er dus geen einde aan konden maken. België liep uit naar 20-11. Na 21-13 zorgden vijf fouten op rij voor een 24-15 stand bij matchpoint. Met een ace sloot België geheel in stijl af.

Nederland speelt vandaag tegen Spanje, dat gisteren met 3-0 van Portugal won.