WEVZA: Brons voor Jeugd Oranje meisjes

VoV, 18-08-2018. 18:14 uur.  Jeugd Oranje speelde net als gisteren tegen de Zwitserse leeftijdsgenootjes, gisteren betrof het een poulewedstrijd, vanmiddag ging het om de bronzen medaille.  En net als gisteren was Oranje een maatje te groot voor de tegenstander, het werd weer 3-0, deze keer via de setstanden 25-17, 25-14 en nogmaals 25-17. Overduidelijk en afgetekend dus.

Ondanks de Zwitserse meiden er alles aan deden om een beter resultaat dat gisteren te boeken, lukte dat niet, Oranje speelde geconcentreerd en was opnieuw serverend sterk. Ze hielden de tegenstanders stevig onder druk en verslapten niet met het zeer duidelijke resultaat, waarna ze samen met de fans de medaillewinst  konden vieren.

De Jeugd Oranje meisjes begonnen heel scherp aan de strijd om het brons. Op de service van Annemarie Venema nam Oranje een 5-2 voorsprong en er werd vol power gespeeld. Na de servicereeks van Jolijn de Haan stond het 11-6 voor Nederland, een mooie marge. Ook Kim Klein Lankhorst serveerde sterk en De Haan was aanvallend sterk. De openingsset werd dan ook overtuigend met 25-17 gewonnen.

Ook in de tweede set heeft Oranje de regie volledig in handen. Met een bijna foutloze side out liepen ze snel weg naar een mooie 18-8 voorsprong. Britte Stuut kwam in de ploeg voor Venema en ook zij speelde goed. Zonder problemen werd de tweede set met 25-14 gewonnen.

In de derde set nam de ploeg van bondscoach Eelco Beijl weer de voorsprong, maar Zwitserland gaf niet op en vocht zich langzaam terug in de set. Maar de thuisploeg liet zich niet verder verrassen en met sterk verdedigend werk, veel power in de aanval en een scherpe service werd alsnog het verschil gemaakt. De Oranje jeugd meisjes wonnen de set met 25-17 en verzekerden zich daarmee van het brons.

Beijl keek terug op een zeer leerzaam zeslandentoernooi. “We spelen het vandaag netjes uit, al was het spel van vrijdag tegen Zwitserland beter. Toen hadden we nog meer controle. Maar complimenten aan de ploeg voor hoe ze het opgepakt hebben na de nederlaag tegen België.”

Beijl doelt op de wedstrijd van donderdag, toen Nederland met 0-3 verloor van de Belgische leeftijdsgenootjes. “We hebben die wedstrijd direct heel uitgebreid besproken met elkaar en ze hadden die wedstrijd last van de spanning zo bleek uit dat gesprek en daardoor kwamen we niet aan volleyballen toe. Zonde want we kunnen veel beter. We hebben het er lang over gehad en dat was een mooie en zeer interessante bespreking. Mooi om te zien hoe de jonge meiden zich opstelden, het werd zo een leerzame ervaring. We werken hier aan de ontwikkeling en groei van talenten en daar hoort leren omgaan met spanning en druk ook bij.”