WEVZA: Derde verlies Jeugd Oranje Jongens

VoV, 05-01-2024. 16:23 uur. De Jeugd oranje ploeg jongens speelde in Frankfurt am Main de laatste poulewedstrijd tegen België, dat net als Nederland twee nederlagen had geleden, maar in tegenstelling tot Oranje nog puntloos was. Nederland had via de 2-3 nederlaag tegen Spanje 1 puntje. Voor beide teams was het halen van de halve finale niet meer mogelijk, zij gingen na de poulefase spelen voor de vijfde tot zevende plaats.

België had duidelijk de betere start van de wedstrijd en was in de eerste set met 25-16 de bovenliggende ploeg. Het eerste verschil werd al gemaakte na de 6-5 tussenstand (naar 9-5) en onze Zuiderburen bouwden die marge verder uit tot een ruim verschil van 9 punten aan de finish.

In set twee kon Nederland na de time out bij 9-4 inlopen naar 9-7 en het verschil vervolgens bij 11-9 en 15-13 op twee punten houden. Na de foutserve van België maakte Oranje bij 18-18 de aansluitingstreffer, waarop onze Zuiderburen de time out ingingen. Hetgeen succes had, ze kwamen met 21-18 voor, opnieuw time out Nederland, en liepen in de finale van de set uit naar 23-20. Een aanvallende fout en een ace van Guilhem Hubert maakten er vervolgens 25-20 en 2-0 van.

Oranje speelde een goede derde set, kon daarin na een 8-5 achterstand de ommekeer bewerkstelligen via scores van Bram van der Wel en Jordi van Laar. Het werd met Joep Sjoers aan serve 8-10, een voorsprong die Oranje niet meer prijsgaf in het vervolg van de set. België ging bij 13-17 de time out in, maar had daar geen succes mee. Nederland stoomde via 17-22 door naar de 20-25 winst en de 2-1 stand in sets.

In set vier draaide Nederland de 3-0 achterstand om in een 3-4 voorsprong, waarna de teams zich op de side out tot 8-8 in evenwicht hielden. Via o.a. twee aces van Tuur Vanbroekhoven liep België uit naar 12-8, time out Nederland. Een tweede time out volgde nog bij 18-13, maar Oranje kreeg de marge van een punt of vijf niet van het scorebord. Na 21-17 pakte België met 25-18 de 3-1 winst.

Door dit resultaat sluit Oranje de poule als vierde en laatste af. Het toernooi gaat verder voor de plaatsingswedstrijden voor de posities vijf tot en met zeven, daar er in de andere poule slechts drie teams uitkwamen. In die poule werd Portugal laatste en wordt de volgende tegenstander voor Oranje.

Bram van der Wel werd met 19 punten de topscorer van Oranje, Stef Koezema kwam tot 10 treffers. In de totalen had België aanvallend de betere score (61 om 50) en de serve (7 om 3 aces), Oranje scoorde blokkerend vaker (8 om 10). Nederland had een iets hogere foutenlast (16 om 19).