WEVZA: Jeugd Oranje Meiden naar halve finale

VoV, 06-01-2024. 3:57 uur. Jeugd Oranje Meiden heeft in Herenthals, België via een 3-0 zege op Portugal de tweede plaats in de poule B bereikt en is door naar de halve finale. Daarin is vandaag om 17:30 uur Italië de tegenstander. De andere halve finale gaat tussen België en Duitsland.

De Oranjeploeg boekte tegen Portugal een eenvoudige en ruime 3-0 zege via de setstanden 25-10, 25-21 en 25-17. Alleen in de tweede set kon Portugal tot 20-18 blijven aanhaken, maar bedreigend werden ze in de setfinale nooit en de Nederlandse winst kwam geen moment in gevaar.

Dat Oranje een maatje te groot was voor de Portugese leeftijdsgenootjes bleek ook wel uit de eigen scores. Aanvallend (43 om 20), Blokkerend (11 om 2) en serverend (7 om 2 aces) stond Oranje drie keer aan de goede kant van de score, dat de foutenlast dan wat hoger was mocht geen beletsel zijn voor de ruime winst.

Oranje had vier speelsters die in de dubbele cijfers scoorden. Yasmine Raatjes maakte er 18, Saar Meijer 14, Susan Dambrink 11, waarvan 4 blokpunten en Laurine Geerdes 10.

In de eerste set serveerde Saar Meijer Oranje met twee series ruim voorbij Portugal. Eerst van 3-2 naar 11-2 en in de finale van 20-10 naar 25-10.  Daartussen had ook Laurine Geerdes met haar opslagen voor veel druk gezorgd en de stand met een serie van vier punten naar 16-5 getild. Oranje was in deze set veel beter dan Portugal.

In set twee kon Portugal tot 20-18 redelijk bijblijven. Nadat Nederland van 4-5 achter naar 8-5 en 12-9 voor was uitgelopen bleef het verschil op de side out tot 20-18 twee punten. Opslagen van Nina Evers en scores van Laurine Geerdes maakten het verschil naar 22-18, waarop de 25-21 setwinst volgde.

In de derde set kwam Oranje bij 8-7 voor het eerst op voorsprong. Portugal kwam bij 12-12 weer op gelijke hoogte maar o.a. Susan Dambrink en de serveserie van Merel van Dijk zorgden daarna voor de beslissende marge naar 21-15. Met 25-17 sloot Oranje de derde set af voor de 3-0 winst.