Vizier op volleybal

 

WEVZA: Dik verlies Jeugd Oranje vs België

VoV, 28-07-2018. 5:40 uur. Jeugd Oranje was via overwinningen op Portugal (3-1) en Duitsland (3-2) als tweede in de poule geëindigd en speelde gisteravond de halve finale tegen de poulewinnaar uit de andere groep, te weten België.

Voorafgaand aan dit duel der Lage Landen had Italië in de andere halve finale met 3-0 (15, 20, 16) van Spanje gewonnen. België en Nederland wisten dus welke tegenstander er in de strijd om het goud of brons tegenover hen zou staan.

België nam in het begin van de eerste set een paar puntjes afstand (3-1, 5-3, 6-4) en kwam na de 6-5 door een paar Nederlandse fouten (foutserve, technische fout) en een ace op 9-5, waarop bondscoach Cosovic de time out in ging. Toen Oranje na de pauze een goede serie liet volgen met onder andere twee kill – blocks op mid moest de Belgische coach haar ploeg bij 10-11 naar de kant halen om niet meer schade op te lopen.

Tot 13-13 ging het vervolgens gelijk op, België nam twee puntjes afstand en bouwde dat met een knallende pipe aanval uit naar drie bij 17-14. Deze keer bracht de time out geen redding voor Oranje. België scoorde bij de hervatting een ace, sloeg een tweede bal raak en maakte blokkerend de 21-14. Het gaatje was een gat geworden, dat Oranje niet meer dicht kreeg. De set ging via een blokpunt met 25-16 verloren.

Jesper van Muijden scoorde vlot twee keer achter elkaar in de tweede set en zette Oranje op 1-3. Tot 4-6 kon Oranje op de side out dit verschil vasthouden,  een slordige Nederlandse fase werd door België afgestraft en de Young Red Dragons liepen uit naar 9-6, waarop de Nederlandse time out volgde. Bij 13-8 stond Jeugd Oranje alweer rond het trainersduo Nermin Cosovic en Marinus Wouterse (onderste foto).  Er werd gewisseld, Kian Macnack en Bram Wiltenburg kamen er via de dubbele wissel in.

Maar dit had niet tot gevolg dat jeugd Oranje op de inhaalmodus ging. Sterker het verschil werd groter (15-9, 18-10) en Oranje liep achter de feiten en de tegenstander aan. Op de 19-13 volgden tot aan 22-16 tussenstanden met steeds zes punten verschil in Belgisch voordeel.  De laatste vier punten scoorde België, drie voor henzelf en één voor Oranje. Met 25-17 was het verschil aan de finish weer ruim.

Als Oranje de kans op de finale in leven wilde houden moest het in de derde set uit een ander vaatje tappen. Uit een winnend vaatje. Even leek het erop dat dit ook daadwerkelijk zou gaan gebeuren, een vlotte achterstand (2-0, 4-1) was bij 6-6 helemaal weggewerkt en Oranje sloot bij 8-7 via de side out weer keurig aan. Via een driemeter aanval, een uitgeslagen Oranje aanval en twee Belgische aces werd het verschil vervolgens naar 12-7 getild, bij 14-9 ging Oranje naar de zijlijn.

Foutserves na de side out (17-11, 18-13) stonden een Oranje serie in die fase van de set in de weg, België kwam makkelijk aan de punten en liet daarna zien ze ook zelf te kunnen scoren. Middels een tweede bal score, een rake driemeter aanval en een harde klap vanaf de buitenkant liepen ze uit naar 22-14. Nederland kwam terug naar 23-17 en kon na de 24-17 drie keer  verlies voorkomen. Na de Belgische time out op 24-20 was het wel raak.

België is dus door naar de finale, Nederland krijgt Spanje vandaag als tegenstander om het brons. De halve finales voor de plaatsen vijf tot en met acht werden met 3-0 gewonnen door Portugal en Frankrijk. Zij spelen om plek vijf tegen elkaar, Zwitserland en Duitsland gaan proberen geen laatste te worden in dit Achtlandentoernooi.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s WEVZA.