WEVZA: Oranje klopt Portugal met 1-3

VoV, 26-07-2018. 4:33 uur. Jeugd Oranje heeft de tweede wedstrijd op het WEVZA Achtlandentoernooi in Vilvoorne, België met 1-3 van Portugal gewonnen. Al met al was het nipt met lange tijd twee gelijkopgaande teams. In de setfinale bleek Oranje dat kleine beetje meer effectiviteit in huis te hebben en won drie sets met minimaal verschil, en kwam ook één set slecht een paar punten tekort voor de winst.

Trainer coach Nermin Cosovic begon de wedstrijd met in de basis spelverdeler Tieme Jong, libero Nick Matherus, de middens Mathijs Apine en Jesper van Muijden en op de buitenkant en diagonaal Jasper Wijkstra, Martijn Brilhuis en Luuk Hoge Bavel.

Oranje kwam in de eerste set uit geslagen positie terug in de wedstrijd. Op het juiste moment had Jasper Wijkstra een voor Portugal dodelijke serveserie in huis. Daaraan voorafgaand had Portugal ruimschoots de leiding genomen en bij 24-21 leek het ook wel met de setwinst aan de hal te gaan, daar waren ze immers maar één puntje van af. Hun foutserve bracht Wijkstra bij 24-22 aan de opslag en met vier punten op rij maakte Oranje het af. Ze kwamen op setpoint toen Portugal de bal niet in drie keer over het net kreeg en Jesper van Muijden bij de 24-25 stand een te ver doorgeschoten servepass keihard voor de 0-1 setwinst binnensloeg.

In de tweede set deden de teams weinig voor elkaar onder. Portugal kwam wel met 5-2 voor, maar dat Oranje bij 5-5 weer ongedaan gemaakt. Op 10-7 ging Oranje de time out in, dat had niet meteen succes maar langzaam maar zeker werd het verschil kleiner bij 15-13 en 16-15, het moment dat Portugal naar de zijlijn ging. Na twee Nederlandse blokpunten, die er 19-21 van maakten opnieuw een time out voor Portugal. Zonder succes, 20-23. Maar de laatste klappen, die van een daalder,  waren voor de Zuid Europeanen. Na de 25-25 pakten zij de set met 27-25.

In de derde set kon Oranje met 21-25 de setstand op 1-2 in hun voordeel brengen. Oranj  sloeg zich heel vlot naar een ruime voorsprong (1-4, 2-7, 4-10) maar had van dat verschil nog maar weinig over toen het scorebord in het middendeel van de set 11-12 aangaf. Opnieuw zat er vervolgens maar weinig verschil in, maar deze keer had Oranje de zaken beter op orde bij de big points in de finale. Met 21-25 namen ze voor de tweede keer in de wedstrijd de leiding, met de mogelijkheid om die in wedstrijdwinst om te zetten in de volgende doorgang.

In de vierde set had Nederland bij 3-7 en 6-9 een mooie voorsprong opgebouwd, die echter bij 13-12 verloren was gegaan. Ook de 16-19 achterstand maakte Portugal ongedaan, bij 19-19 waren ze er opnieuw naast. Dat het ook in deze set op een zenuwenspel zou uitdraaien werd duidelijk bij de 23-23 stand. Ook nu moesten twee puntjes het beslissende verschil brengen. Oranje hield het hoofd koel, hetgeen gezien de temperaturen al een knappe prestatie was, en wist de set en dus de wedstrijd voor zich te beslissen. Met een mooie 1-3 zege als gevolg.

Vanmiddag om 18:00 uur is Duitsland de tegenstander van Oranje en wordt duidelijk voor welke plek de Oranje mannen in de kruisfinales gaan spelen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto website Topvolley Belgium.